Hustá fazuľová polievka je výbornou voľbou na chladné dni. Tu je jednoduchý recept, ako ju pripraviť:
Ingrediencie:
- 250 g sušených fazúľ
- 2 cibule, nakrájané na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na malé kúsky
- 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninovej vývarovej zálievky
- 2 polievkové lyžičky mletej sladkej papriky
- soľl a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Hustá fazuľová polievka
Postup:
- Fazuľu pred umývaním namočte cez noc do vody.
- V hrnci na strednom plameni ohrejte olivový olej a pridajte cibuľu a cesnak. Oprášte ich, až kým nebudú cibuľa mäkká a prehľadná.
- Pridajte mrkvu a zemiaky a nechajte ich orestovať asi 5 minút.
- Pridajte fazuľu a vývarovú zálievku. Zvýšte teplotu na vysokú, aby začalo varíť.
- Po zovrejúcej fazuľovej polievke znížte teplotu a varíme asi 1 hodinu, kým fazule nie sú mäkké a polievka nie je hustá.
- Ochutnajte a pridajte soľ, korenie a sladkú papriku podľa chuti.
- Podávajte fazuľovú polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g sušenej fazule (červená alebo biela)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné mrkvy
- 1 petržlen (korene)
- 1 zemiak
- 1 plechovka (400 g) nakladaných rajčín alebo 3-4 čerstvé paradajky
- 1 liter zeleninového alebo mäso vývaru
- 2-3 lyžice oleja
- 1-2 bobkové listy
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- Sušené bylinky (napr. tymian, majorán, oregano)
- Chren alebo kyslá smotana (na servírovanie – voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať (na posypanie – voliteľné)
Postup:
-
Príprava fazule: Fazuľu prepláchnite studenou vodou a namočte ju do vody na minimálne 6 hodín, alebo ideálne cez noc. Po namočení fazuľu sceďte a prepláchnite.
-
Varovanie fazule: V hrnci s vodou priveďte fazuľu k varu a varte ju asi 1 hodinu, alebo kým nie je mäkká. Môžete použiť aj tlakový hrniec, čím urýchlite proces varenia.
-
Príprava zeleniny: Na panvici zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju, kým nie je sklovitá. Pridajte nasekaný cesnak a krátko popražte, aby sa uvoľnila aróma.
-
Pridanie ostatných ingrediencií: K restovanej cibuli a cesnaku pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, zemiak a nakrájané rajčiny (ak používate čerstvé, môžete ich predtým olúpať). Všetko premiešajte a smažte ešte 5-7 minút.
-
Zmiešanie s fazuľou: Uvarené fazule sceďte a pridajte ich do hrnca so zeleninou. Následne zalejte vývarom a pridajte bobkové listy, soľ, korenie a sušené bylinky. Varte približne 20-30 minút na miernom ohni, aby sa chute prepojili.
-
Mixovanie: Po dovarení polievku môžete rozmixovať ponorným mixérom do hladkej konzistencie, alebo ju môžete nechať v hrubšej forme, podľa preferencií.
-
Podávanie: Polievku podávajte horúcu, prípadne so lyžicou kyslej smotany alebo nastrúhaným chrenom. Dekorujte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Na zvýraznenie chuti môžete pridať aj údené mäso alebo klobásu, ktoré pridáte spolu so zeleninou.
- Fazuľovú polievku môžete tiež obohatiť o ďalšiu zeleninu, ako sú paprika alebo kaleráb.
- Ak máte radi pikantné jedlo, pridajte do polievky aj trochu čili papričky alebo mletého čili korenia.
Dobrú chuť!
Ahoj! Hustá fazuľová polievka je jedno z mojich obľúbených jedál. Môžem si predstaviť, že sa ti bude páčiť jej bohatá chuť a krémová konzistencia. Skvelý výber na chladné dni! Bon appétit! 🍲👌
Môžem si ju dať kedykoľvek a vždy ma poteší. Tá chuť a konzistencia sú proste úžasné. Ak ešte nemáš recept na túto lahôdku, určite ti ho môžem poslať! Paťka