Hustá fazuľová polievka

Hustá fazuľová polievka je výbornou voľbou na chladné dni. Tu je jednoduchý recept, ako ju pripraviť:

Ingrediencie:

  • 250 g sušených fazúľ
  • 2 cibule, nakrájané na malé kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nakrájané na malé kúsky
  • 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 liter zeleninovej vývarovej zálievky
  • 2 polievkové lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľl a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

 

Hustá fazuľová polievka

Postup:

  1. Fazuľu pred umývaním namočte cez noc do vody.
  2. V hrnci na strednom plameni ohrejte olivový olej a pridajte cibuľu a cesnak. Oprášte ich, až kým nebudú cibuľa mäkká a prehľadná.
  3. Pridajte mrkvu a zemiaky a nechajte ich orestovať asi 5 minút.
  4. Pridajte fazuľu a vývarovú zálievku. Zvýšte teplotu na vysokú, aby začalo varíť.
  5. Po zovrejúcej fazuľovej polievke znížte teplotu a varíme asi 1 hodinu, kým fazule nie sú mäkké a polievka nie je hustá.
  6. Ochutnajte a pridajte soľ, korenie a sladkú papriku podľa chuti.
  7. Podávajte fazuľovú polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 300 g sušenej fazule (červená alebo biela)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 petržlen (korene)
  • 1 zemiak
  • 1 plechovka (400 g) nakladaných rajčín alebo 3-4 čerstvé paradajky
  • 1 liter zeleninového alebo mäso vývaru
  • 2-3 lyžice oleja
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti
  • Sušené bylinky (napr. tymian, majorán, oregano)
  • Chren alebo kyslá smotana (na servírovanie – voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať (na posypanie – voliteľné)

Postup:

  1. Príprava fazule: Fazuľu prepláchnite studenou vodou a namočte ju do vody na minimálne 6 hodín, alebo ideálne cez noc. Po namočení fazuľu sceďte a prepláchnite.

  2. Varovanie fazule: V hrnci s vodou priveďte fazuľu k varu a varte ju asi 1 hodinu, alebo kým nie je mäkká. Môžete použiť aj tlakový hrniec, čím urýchlite proces varenia.

  3. Príprava zeleniny: Na panvici zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju, kým nie je sklovitá. Pridajte nasekaný cesnak a krátko popražte, aby sa uvoľnila aróma.

  4. Pridanie ostatných ingrediencií: K restovanej cibuli a cesnaku pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, zemiak a nakrájané rajčiny (ak používate čerstvé, môžete ich predtým olúpať). Všetko premiešajte a smažte ešte 5-7 minút.

  5. Zmiešanie s fazuľou: Uvarené fazule sceďte a pridajte ich do hrnca so zeleninou. Následne zalejte vývarom a pridajte bobkové listy, soľ, korenie a sušené bylinky. Varte približne 20-30 minút na miernom ohni, aby sa chute prepojili.

  6. Mixovanie: Po dovarení polievku môžete rozmixovať ponorným mixérom do hladkej konzistencie, alebo ju môžete nechať v hrubšej forme, podľa preferencií.

  7. Podávanie: Polievku podávajte horúcu, prípadne so lyžicou kyslej smotany alebo nastrúhaným chrenom. Dekorujte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Na zvýraznenie chuti môžete pridať aj údené mäso alebo klobásu, ktoré pridáte spolu so zeleninou.
  • Fazuľovú polievku môžete tiež obohatiť o ďalšiu zeleninu, ako sú paprika alebo kaleráb.
  • Ak máte radi pikantné jedlo, pridajte do polievky aj trochu čili papričky alebo mletého čili korenia.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Aleška píše:

    Ahoj! Hustá fazuľová polievka je jedno z mojich obľúbených jedál. Môžem si predstaviť, že sa ti bude páčiť jej bohatá chuť a krémová konzistencia. Skvelý výber na chladné dni! Bon appétit! 🍲👌

  2. patka596 píše:

    Môžem si ju dať kedykoľvek a vždy ma poteší. Tá chuť a konzistencia sú proste úžasné. Ak ešte nemáš recept na túto lahôdku, určite ti ho môžem poslať! Paťka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *