Hrubá fazuľová polievka predstavuje skvelú alternatívu na chladné obdobia. Tu je nenáročný recept, ako ju vytvoriť:
Zloženie:
- 250 g sušených fazúľ
- 2 cibule, nakrájané na drobné kusy
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, pokrájané na drobné kúsky
- 2 stredné zemiaky, krájané na kocky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžičky sladkej papriky, mletej
- soľ a korenie podľa preference
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Hrubá fazuľová polievka
Návod na prípravu:
- Fazuľu pred dôkladným umytím namočte do vody aspoň na noc.
- V hrnci ohrejte olivový olej na strednej teplote, potom pridajte cibuľu a cesnak. Opražte ich, až kým cibuľa nezmäkne a nezozrnie.
- Pridajte mrkvu a zemiaky, následne ich restujte približne 5 minút.
- Potom pridajte fazuľu a vývar. Zvyšte teplotu na vysokú, aby zmes začala variť.
- Ako sa polievka začne variť, znížte teplotu a varte asi 1 hodinu, kým fazuľa nie je mäkká a polievka sa zahustí.
- Ochutnajte a ak treba, pridajte soľ, korenie a sladkú papriku podľa svojich potrieb.
- Podávajte fazuľovú polievku posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou na dekoráciu.
Prajem dobrú chuť!
2) Hustá fazuľová polievka
Zloženie:
- 300 g sušenej fazule (červená alebo biela)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné mrkvy
- 1 koreň petržlenu
- 1 zemiak
- 1 plechovka (400 g) nakladaných rajčín alebo 3-4 čerstvé paradajky
- 1 liter zeleninového alebo mäsového vývaru
- 2-3 lyžice oleja
- 1-2 bobkové listy
- Soľ podľa potrebnej chuti
- Čierne korenie podľa preferencie
- Sušené bylinky (napr. tymián, majorán, oregano)
- Chren alebo kyslá smotana (na podávanie – voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať (na posypanie – voliteľné)
Návod na prípravu:
-
-
Príprava fazule: Fazuľu prepláchnite v studenej vode a namočte ju do vody na minimálne 6 hodín, najlepšie cez noc. Po namočení fazuľu sceďte a opäť prepláchnite.
-
Varenie fazule: V hrnci s vodou priveďte fazuľu k varu a varte asi 1 hodinu, alebo pokým nebude jemná. Môžete si pomôcť aj tlakovým hrncom pre urýchlenie varenia.
-
Príprava zeleniny: Na panvici zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a restujte ju, až kým nebude priesvitná. Potom pridajte nasekaný cesnak a krátko opražte, aby sa uvoľnila aróma.
-
Pridanie ostatných…
-
Ingrediencie: Na osmahnutí cibuľu a cesnak pridajte mrkvu nakrájanú na malé kocky, petržlen, zemiak a na kúsky nakrájané rajčiny (ak používate čerstvé, môžete ich najskôr ošúpať). Všetko dôkladne premiešajte a smažte ešte 5-7 minút.
-
Spojenie s fazuľou: Uvarené fazule sceďte a pridajte ich do hrnca so zeleninou. Potom zalejte vývarom a pridajte bobkové listy, soľ, korenie a sušené bylinky. Varíme približne 20-30 minút na slabom ohni, aby sa chute dobre prepojili.
-
Mixovanie: Po uvarení polievku môžete rozmixovať ponorným mixérom na jemnú konzistenciu, alebo ju môžete nechať v hrubšej forme podľa vašich preferencií.
-
Servírovanie: Polievku podávajte teplú, prípadne so lyžicou kyslej smotany alebo nastrúhaným chrenom. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Rady:
- Pre zvýraznenie chuti môžete pridať aj údené mäso alebo klobásu, ktoré pridáte spolu so zeleninou.
- Fazuľovú polievku môžete obohatiť aj o ďalšiu zeleninu, ako sú paprika alebo kaleráb.
- Ak máte radi pikantné jedlo, pridajte do polievky trochu čili papričky alebo mletého čili korenia.
Prajem dobrú chuť!