Hustá fazuľová polievka

 

Hrubá fazuľová polievka predstavuje skvelú alternatívu na chladné obdobia. Tu je nenáročný recept, ako ju vytvoriť:

Zloženie:

  • 250 g sušených fazúľ
  • 2 cibule, nakrájané na drobné kusy
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, pokrájané na drobné kúsky
  • 2 stredné zemiaky, krájané na kocky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžičky sladkej papriky, mletej
  • soľ a korenie podľa preference
  • čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

 

Hrubá fazuľová polievka

Návod na prípravu:

  1. Fazuľu pred dôkladným umytím namočte do vody aspoň na noc.
  2. V hrnci ohrejte olivový olej na strednej teplote, potom pridajte cibuľu a cesnak. Opražte ich, až kým cibuľa nezmäkne a nezozrnie.
  3. Pridajte mrkvu a zemiaky, následne ich restujte približne 5 minút.
  4. Potom pridajte fazuľu a vývar. Zvyšte teplotu na vysokú, aby zmes začala variť.
  5. Ako sa polievka začne variť, znížte teplotu a varte asi 1 hodinu, kým fazuľa nie je mäkká a polievka sa zahustí.
  6. Ochutnajte a ak treba, pridajte soľ, korenie a sladkú papriku podľa svojich potrieb.
  7. Podávajte fazuľovú polievku posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou na dekoráciu.

Prajem dobrú chuť!

Hustá fazuľová polievka-2

2) Hustá fazuľová polievka

Zloženie:

  • 300 g sušenej fazule (červená alebo biela)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 koreň petržlenu
  • 1 zemiak
  • 1 plechovka (400 g) nakladaných rajčín alebo 3-4 čerstvé paradajky
  • 1 liter zeleninového alebo mäsového vývaru
  • 2-3 lyžice oleja
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ podľa potrebnej chuti
  • Čierne korenie podľa preferencie
  • Sušené bylinky (napr. tymián, majorán, oregano)
  • Chren alebo kyslá smotana (na podávanie – voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať (na posypanie – voliteľné)

Návod na prípravu:

    1. Príprava fazule: Fazuľu prepláchnite v studenej vode a namočte ju do vody na minimálne 6 hodín, najlepšie cez noc. Po namočení fazuľu sceďte a opäť prepláchnite.

    2. Varenie fazule: V hrnci s vodou priveďte fazuľu k varu a varte asi 1 hodinu, alebo pokým nebude jemná. Môžete si pomôcť aj tlakovým hrncom pre urýchlenie varenia.

    3. Príprava zeleniny: Na panvici zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a restujte ju, až kým nebude priesvitná. Potom pridajte nasekaný cesnak a krátko opražte, aby sa uvoľnila aróma.

      Kuracie prsia s tatarkou

      Kuracie prsia s tatarkou

      Čítať viac »

    4. Pridanie ostatných

Ingrediencie: Na osmahnutí cibuľu a cesnak pridajte mrkvu nakrájanú na malé kocky, petržlen, zemiak a na kúsky nakrájané rajčiny (ak používate čerstvé, môžete ich najskôr ošúpať). Všetko dôkladne premiešajte a smažte ešte 5-7 minút.

  1. Spojenie s fazuľou: Uvarené fazule sceďte a pridajte ich do hrnca so zeleninou. Potom zalejte vývarom a pridajte bobkové listy, soľ, korenie a sušené bylinky. Varíme približne 20-30 minút na slabom ohni, aby sa chute dobre prepojili.

  2. Mixovanie: Po uvarení polievku môžete rozmixovať ponorným mixérom na jemnú konzistenciu, alebo ju môžete nechať v hrubšej forme podľa vašich preferencií.

  3. Servírovanie: Polievku podávajte teplú, prípadne so lyžicou kyslej smotany alebo nastrúhaným chrenom. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Rady:

  • Pre zvýraznenie chuti môžete pridať aj údené mäso alebo klobásu, ktoré pridáte spolu so zeleninou.
  • Fazuľovú polievku môžete obohatiť aj o ďalšiu zeleninu, ako sú paprika alebo kaleráb.
  • Ak máte radi pikantné jedlo, pridajte do polievky trochu čili papričky alebo mletého čili korenia.

Prajem dobrú chuť!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Aleška píše:

    Ahoj! Hustá fazuľová polievka je jedno z mojich obľúbených jedál. Môžem si predstaviť, že sa ti bude páčiť jej bohatá chuť a krémová konzistencia. Skvelý výber na chladné dni! Bon appétit! 🍲👌

  2. patka596 píše:

    Môžem si ju dať kedykoľvek a vždy ma poteší. Tá chuť a konzistencia sú proste úžasné. Ak ešte nemáš recept na túto lahôdku, určite ti ho môžem poslať! Paťka