Ak sa zaujímate o recept na výdatnú slovinskú polievku z kyslej kapusty, Jotu, nasleduje jednoduchý postup:
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 300 g zemiakov
- 200 g sušených škvarkov
- 200 g údeného mäsa (napr. klobásy alebo šunky)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- kyslá smotana na dochutenie (voliteľné)
Výdatná slovinská polievka z kyslej kapusty (Jota)
Návod na prípravu:
- Kyslú kapustu dobre opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste znížili jej kyslosť. Odsajte ju a dochuťte soľou podľa vlastných preferencií.
- Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kocky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte mletú sladkú papriku a orestujte spolu s cibuľou a cesnakom ešte minútu, aby sa uvoľnila ich aroma.
- Do hrnca dajte kyslú kapustu a zemiaky, ktoré zalejete vodou tak, aby boli úplne ponorené.
- Pridajte sušené škvarky a kocky údeného mäsa.
- Pomaly varte na miernom ohni, občas premiešajte, až kým nie sú zemiaky mäkké a chute sa spojili. Toto by malo trvať približne 30 – 40 minút.
- Doplňte soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Podávajte polievku horúcu, prípadne s lyžičkou kyslej smotany na dochutenie.
Verím, že vám tento recept pomôže pri vytváraní vynikajúcej slovinskej polievky Jota. Dobrú chuť!
2) Hustá slovinská polievka z kyslej kapusty (Jota)
Jota, tradičná polievka zo Slovinska, je známa pre svoju jedinečnú chuť. Hlavným zdrojom chuti je kyslá kapusta, ktorá dodáva jedlu špecifickosť. Tento recept vám odhalí tajomstvá prípravy tejto hustej a výživnej polievky.
Ingrediencie potrebné na prípravu joty
Na prípravu joty budete potrebovať:
– 400 g kyslej kapusty
– 200 g zemiakov
– 150 g údeného mäsa (napr. slaniny alebo klobásy)
– 1 cibuľu
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 mrkvu
– 500 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového)
– soľ, čierne korenie, rascu a bobkový list na dochutenie
– olivový olej na smaženie
Návod na prípravu joty
Začnite tým, že na panvici na olivovom oleji opražíte nakrájanú cibuľu a cesnak, aby sa uvoľnili vône. Pridajte na kocky nakrájané údené mäso a chvíľu opražte. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu, premiešajte a nakoniec pridajte kyslú kapustu.
Pridajte bobkový list a rascu a všetko zalejte vývarom. Nechajte variť na miernom ohni asi 30 minút, alebo pokým nie sú všetky ingrediencie dostatočne mäkké. Nakoniec dochuťte soľou a čiernym korením podľa svojho vkusu.
Podávajte horúce, najlepšie s chlebom. Jota je bohatá na živiny a zasýti vás na dlhú dobu. Nezabudnite si vychutnať túto jedinečnú kombináciu chutí!
Tento recept na Jotu je skvelý! Kyslá kapusta a údené mäso robia túto polievku veľmi chutnou. Už sa teším, ako si ju pripravím doma. Určite ju vyskúšam s kyslou smotanou na vrchu!
Wow, Jota vyzerá naozaj lákavo! Mám rád polievky a tento recept je presne to, čo som hľadal. Znie to jednoducho a určite bude chutiť fantasticky. Ďakujem za zdieľanie!
Jota je moja obľúbená polievka! Tento recept ma nadchol, pretože všetky ingrediencie milujem. Cítim sa hladný už len pri pohľade na obrázok! Vyskúšam ho čoskoro.
Práve som našiel najlepší recept na Jotu! Kyslá kapusta dodáva úžasnú chuť a kombinácia so zemiakmi je perfektná. Nemôžem sa dočkať, kedy si túto delikatesu uvarím pre rodinu.
Super recept na Jotu! Dúfam, že sa mi podarí pripraviť ju tak dobre ako vy. Je to skvelé jedlo na zimu a určite zahreje dušu. Ešte raz ďakujem za tento návod!
Jota vyzerá neuveriteľne chutne! Kyslá kapusta s údeným mäsom je vždy dobrá kombinácia. Už mám v pláne uvariť ju cez víkend. Ďakujem za inšpiráciu!
‚Uff, aký lahodný recept! Kyslá kapusta je nielen zdravá, ale aj výborná v polievkach. Urobím si ju podľa vášho návodu a verím, že bude chutiť skvele.‘
Tento recept na Jotu je úžasný! Mám veľmi rád kyslú kapustu a táto polievka vyzerá skvele. Už sa teším, ako si ju pripravím doma. Určite oslovím aj priateľov, nech si pochutnajú!
Jota znie fantasticky! Vždy som mal rád tradičné jedlá a tento recept ma oslovil. Rád varím pre rodinu a verím, že sa im bude páčiť. Ďakujem za skvelý tip!
Wow, Jota je presne to, čo hľadám! Kyslá kapusta je vynikajúca a táto kombinácia s údeným mäsom znie výnimočne. Určite to vyskúšam, nemôžem sa dočkať!
Tento recept na Jotu je presne to pravé pre chladné dni! Máme radi tradičné jedlá a táto polievka vyzerá tak chutne. Určite ju urobím tento víkend. Ďakujem za inšpiráciu!
Jota je skvelá voľba! Mám rád, keď sú jedlá plné chuti a zdravých surovín. Kyslá kapusta spolu so zemiakmi? To nemôže byť nič iné ako lahoda! Určite si pripravím túto polievku.
Tento recept na Jotu ma veľmi zaujal! Už dávno som nejedol takú chutnú polievku. Veľmi sa teším na jej prípravu a verím, že si ju obľúbim ako všetci moji blízki.
Milujem tradičné jedlá a Jota patrí medzi moje obľúbené! Tento recept vyzerá jednoducho a chutne. Už sa teším, ako si ju uvarím pre rodinu. Ďakujem za podelenie sa!
‚Mňam!‘ to sú prvé slová, ktoré mi napadli pri čítaní tohto receptu na Jotu. Kyslá kapusta je vždy vítaná v mojej kuchyni a s údeným mäsom to bude určite skvelé spojenie!
‚Jota‘ – to znie ako perfektný spôsob, ako stráviť večer s rodinou pri dobrom jedle. Teším sa na prípravu tejto zdravej polievky podľa vášho receptu.
‚Super nápad!‘ Na Jotu som dlhšie nepomyslel a teraz mi pripomenuli jej skvelú chuť! Pripravím ju čoskoro podľa vášho návodu. Ďakujem za inšpiráciu!