Hustá slovinská polievka z kyslej kapusty (Jota)

Ak hľadáte recept na hustú slovinskú polievku z kyslej kapusty, Jotu, tu je jednoduchý návod:

Suroviny:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 300 g zemiakov
  • 200 g sušených struktúrovaných škvarkov
  • 200 g údeného mäsa (napr. klobásy alebo šunky)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • kyslá smotana na dochutenie (voliteľné)

 

Hustá slovinská polievka z kyslej kapusty (Jota)

Postup:

  1. Kyslú kapustu dôkladne opláchnite pod tekúcou vodou, aby ste znížili kyslosť. Odlejte a odsolte ju podľa chuti.
  2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
  3. V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak, kým sa stanú mäkkými a ľahko preháňateľnými.
  4. Pridajte mletú sladkú papriku a orestujte ju spolu s cibuľou a cesnakom ešte minútu, aby sa uvoľnila vôňa.
  5. Pridajte kyslú kapustu a zemiaky do hrnca. Zalejte ich vodou tak, aby boli úplne pokryté.
  6. Pridajte sušené škvarky a kusy údeného mäsa.
  7. Pomaly variť všetko spolu na miernom ohni, občas miešajte, až sa zemiaky uvária do mäkka a chutí sa prelia medzi sebou. To by malo trvať približne 30 – 40 minút.
  8. Podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie.
  9. Polievku podávajte horúcu, prípadne s lyžičkou kyslej smotany na dochutenie.

Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave vynikajúcej slovinskej polievky Jota. Dobrú chuť!

 

2)

Jota, pochádzajúca zo Slovinska, je tradičná polievka, ktorá lahodí chuťovým pohárikom. Jej hlavnou ingredienciou je kyslá kapusta, ktorá dodáva jedlu charakteristickú chuť. Tento recept vám poodhalí tajomstvá prípravy tejto hustej a výživnej polievky.

Ingrediencie potrebné na prípravu joty

Na prípravu joty potrebujete:
– 400 g kyslej kapusty
– 200 g zemiakov
– 150 g údeného mäsa (napr. slaniny alebo klobásy)
– 1 cibuľu
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 mrkvu
– 500 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového)
– soľ, čierne korenie, rascu a bobkový list na dochutenie
– olivový olej na smaženie

Postup prípravy joty

Začnite tým, že si na panvici na olivovom oleji opražíte nakrájanú cibuľu a cesnak, aby sa uvoľnili vône. Pridajte na kocky nakrájané údené mäso a chvíľku opražte. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu, následne premiešajte a pridajte kyslú kapustu.
Pridajte bobkový list a rascu a zalejte všetko vývarom. Nechajte variť na miernom ohni asi 30 minút, alebo kým sú všetky ingrediencie dostatočne mäkké. Na záver dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
Podávajte horúce, ideálne s chlebom. Jota je bohatá na živiny a zasýti na dlhú dobu. Nezabudnite si užiť túto jedinečnú kombináciu chutí!

Podobné príspevky

17 Komentárov

  1. Kuchárka123 píše:

    Tento recept na Jotu je skvelý! Kyslá kapusta a údené mäso robia túto polievku veľmi chutnou. Už sa teším, ako si ju pripravím doma. Určite ju vyskúšam s kyslou smotanou na vrchu!

  2. ZemiakovýKrál píše:

    Wow, Jota vyzerá naozaj lákavo! Mám rád polievky a tento recept je presne to, čo som hľadal. Znie to jednoducho a určite bude chutiť fantasticky. Ďakujem za zdieľanie!

  3. Mäsožravec88 píše:

    Jota je moja obľúbená polievka! Tento recept ma nadchol, pretože všetky ingrediencie milujem. Cítim sa hladný už len pri pohľade na obrázok! Vyskúšam ho čoskoro.

  4. SlovenskýGurmán píše:

    Práve som našiel najlepší recept na Jotu! Kyslá kapusta dodáva úžasnú chuť a kombinácia so zemiakmi je perfektná. Nemôžem sa dočkať, kedy si túto delikatesu uvarím pre rodinu.

  5. PolievkovýFanúšik píše:

    Super recept na Jotu! Dúfam, že sa mi podarí pripraviť ju tak dobre ako vy. Je to skvelé jedlo na zimu a určite zahreje dušu. Ešte raz ďakujem za tento návod!

  6. CibulovýGuru píše:

    Jota vyzerá neuveriteľne chutne! Kyslá kapusta s údeným mäsom je vždy dobrá kombinácia. Už mám v pláne uvariť ju cez víkend. Ďakujem za inšpiráciu!

  7. ŠéfKuchár007 píše:

    ‘Uff, aký lahodný recept! Kyslá kapusta je nielen zdravá, ale aj výborná v polievkach. Urobím si ju podľa vášho návodu a verím, že bude chutiť skvele.’

  8. KuchynskýMajster93 píše:

    Tento recept na Jotu je úžasný! Mám veľmi rád kyslú kapustu a táto polievka vyzerá skvele. Už sa teším, ako si ju pripravím doma. Určite oslovím aj priateľov, nech si pochutnajú!

  9. PolievkovýGuru píše:

    Jota znie fantasticky! Vždy som mal rád tradičné jedlá a tento recept ma oslovil. Rád varím pre rodinu a verím, že sa im bude páčiť. Ďakujem za skvelý tip!

  10. RadosťZVarenia píše:

    Wow, Jota je presne to, čo hľadám! Kyslá kapusta je vynikajúca a táto kombinácia s údeným mäsom znie výnimočne. Určite to vyskúšam, nemôžem sa dočkať!

  11. ŠéfkuchárLaco píše:

    Tento recept na Jotu je presne to pravé pre chladné dni! Máme radi tradičné jedlá a táto polievka vyzerá tak chutne. Určite ju urobím tento víkend. Ďakujem za inšpiráciu!

  12. ZeleninovýFanúšik píše:

    Jota je skvelá voľba! Mám rád, keď sú jedlá plné chuti a zdravých surovín. Kyslá kapusta spolu so zemiakmi? To nemôže byť nič iné ako lahoda! Určite si pripravím túto polievku.

  13. ChutnýReceptík píše:

    Tento recept na Jotu ma veľmi zaujal! Už dávno som nejedol takú chutnú polievku. Veľmi sa teším na jej prípravu a verím, že si ju obľúbim ako všetci moji blízki.

  14. VarímeSpolu99 píše:

    Milujem tradičné jedlá a Jota patrí medzi moje obľúbené! Tento recept vyzerá jednoducho a chutne. Už sa teším, ako si ju uvarím pre rodinu. Ďakujem za podelenie sa!

  15. _KreatívnyKuchár_ píše:

    ‘Mňam!’ to sú prvé slová, ktoré mi napadli pri čítaní tohto receptu na Jotu. Kyslá kapusta je vždy vítaná v mojej kuchyni a s údeným mäsom to bude určite skvelé spojenie!

  16. __PolievkovýFanda__ píše:

    ‘Jota’ – to znie ako perfektný spôsob, ako stráviť večer s rodinou pri dobrom jedle. Teším sa na prípravu tejto zdravej polievky podľa vášho receptu.

  17. !ChutnýSvet! píše:

    ‘Super nápad!’ Na Jotu som dlhšie nepomyslel a teraz mi pripomenuli jej skvelú chuť! Pripravím ju čoskoro podľa vášho návodu. Ďakujem za inšpiráciu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *