Hustá šošovicová polievka

Výdatná šošovicová polievka s kokosovým mliekom a zázvorom

Ingrediencie:

  • 1 šálka červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 liter vody alebo zeleninového vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 palica škorice
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžička kurkumy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvý koriander na ozdobenie
  • 2 lyžice oleja

Postup:

  1. Príprava šošovice: Šošovicu dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať.
  2. Zelenina: Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu a zemiaky taktiež na malé kúsky. Cesnak nasekáme nahrubo.
  3. Smaženie: V hlbokom hrnci na oleji osmažíme cibuľu, kým nie je sklovitá. Pridáme cesnak a zázvor, ktoré orestujeme ešte približne 2 minúty.
  4. Pridanie zeleniny: K osmaženej cibuľke primiešame nakrájanú mrkvu a zemiaky a smažíme ešte 3-4 minúty. Následne pridáme šošovicu a premiešame.
  5. Varíme: Do hrnca pridáme kokosové mlieko a dostatočné množstvo vody alebo vývaru. Prichystáme palicu škorice, kurkumu, soľ a čierne korenie. Varíme na miernom plameni asi 20-25 minút, kým šošovica a zelenina nie sú mäkké.
  6. Dokončenie: Polievku zbavíme škoricovej palice a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme do hladka. Ak preferujeme hrubšiu konzistenciu, môžeme nechať niekoľko kúskov zeleniny. Podávame teplé, ozdobené čerstvým koriandrom.

Výdatná šošovicová polievka s paradajkami a cesnakovými krutónmi

Ingrediencie:

  • 1 šálka hnedej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 plechovky lúpaných paradajok
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky chili prášku (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie
  • 4 plátky chleba (na krutóny)
  • 3 lyžice olivového oleja

Postup:

  1. Príprava šošovice: Opláchneme a necháme odkvapkať. Môžeme ju nechať niekoľko hodín namočenú pre rýchlejšie varenie.
  2. Zelenina: Cibuľu nakrájame na drobno, mrkvu a zemiak na malé kocky. Cesnak jemne nasekáme.
  3. Smaženie: V hlbokom hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu do zlatistej farby. Pridáme cesnak a za krátko orestujeme.
  4. Zelenina a šošovica: K cibuli a cesnaku primiešame mrkvu, zemiak a predtým pripravenú šošovicu. Premiešame a restujeme približne 5 minút.
  5. Pridanie paradajok: Pridáme lúpané paradajky, necháme zovrieť, potom znížime teplotu a varíme asi 30 minút. Nakoniec pridáme papriku, chili, soľ a korenie.
  6. Krutóny: Na panvici na olivovom oleji opečieme chlebové plátky na krutóny. Otočíme ich, aby boli opečené rovnomerne.
  7. Dokončenie: Polievku podľa chuti rozmixujeme do hladka, ak preferujeme hrubšiu konzistenciu, môžeme ju nechať aj tak. Podávame posypané krutónmi.

Výdatná šošovicová polievka s karí a jablkom

Ingrediencie:

  • 1 šálka zelenej šošovice
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 jablko (najlepšie kyslé)
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 lyžička karí korenia
  • 1/2 lyžičky kmínu
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • Citrónová šťava na dochutenie

Postup:

  1. Príprava šošovice: Šošovicu opäť prepláchneme a necháme odkvapkať.
  2. Zelenina a jablko: Cibuľu, mrkvu a zemiak nakrájame na drobné kúsky. Jablko olúpeme a tiež nakrájame na malé kocky.
  3. Smaženie:Na tuku opražíme cibuľu do sklovita, následne pridáme mrkvu a zemiak, a restujeme 5 minút. Potom vložíme jablko, kari korenie a kmín, ktoré orestujeme ďalšie 2 minúty.
  4. Vloženie šošovice: Do hrnca pridáme šošovicu a zalejeme vývarom. Varíme na strednom plameni približne 30-35 minút, až kým šošovica nezmäkne.
  5. Záver: Polievku rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávame horúce, ozdobené čerstvými bylinkami.

Tieto tri recepty na husté šošovicové polievky sú nielen chutné, ale aj výživné a bohaté na vitamíny a minerály. Rozličné prísady a koreniny dodávajú každému variantu jedinečnú chuť, ktorou si môžete spríjemniť chladnejšie dni. Prajeme dobrú chuť!

 

Ingrediencie:
– 500g sušeného cíceru
– 2 cibule
– 2 mrkvy
– 2 sladké papriky
– 2 paradajky
– 2 lyžice rajčinového pretlaku
– soľ, mleté čierne korenie, paprika, bobkový list

 

Parené buchty s čučoriedkami

Parené buchty s čučoriedkami

Čítať viac »

Hustá šošovicová polievka

Postup:
1. Cícer necháme cez noc namočený vo vode.
2. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cícer, okoreníme a osolíme.
3. Pridáme nakrájanú zeleninu (mrkvu, papriku a paradajky) a rajčinový pretlak. Podlejeme vodou a dusíme približne 45 minút. Dochutíme soľou a korením. Bobkový list odstránime a polievku servírujeme. Prajeme dobrú chuť.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Miriam123 píše:

    Wow, táto hustá šošovicová polievka vyzerá skvele! Určite to vyskúšam, najmä s tým cícerom a zeleninou. Mám rád recepty, ktoré sú jednoduché a chutné. Díky za zdieľanie, teším sa na varenie!

  2. KocurKryspin píše:

    Tento recept je úplne úžasný! Cícer je super zdravý a do polievky dodá skvelú chuť. Už sa neviem dočkať, keď si ju pripravím doma. Vďaka za tip, určite sa podelím aj s rodinou!

  3. Zlatko77 píše:

    Rád varím a tento recept na hustú šošovicovú polievku ma veľmi zaujal! Kombinácia ingrediencií vyzerá fantasticky. Určite to vyskúšam cez víkend. Držte palce, aby to dopadlo dobre! 🙂

  4. JozkoSvetlonos píše:

    Skvelý recept na polievku! Milujem kombináciu cíceru so zeleninou. Je to tak výživné a chutné jedlo! Ďakujem za zdieľanie a inšpiráciu, určite to budem variť častejšie.

  5. Bubbles22 píše:

    Úžasná hustá šošovicová polievka! Veľmi sa mi páči, že použijete cícer a veľa zeleniny – zdravé jedlo pre celú rodinu. Už sa teším na výsledok, keď to pripravím podľa vášho receptu!

  6. Milo123 píše:

    Tento recept na hustú šošovicovú polievku vyzerá skvele! Cícer je veľmi zdravý a tá kombinácia s zeleninou a rajčinovým pretlakom určite dodá jedlu výbornú chuť. Určite vyskúšam, ďakujem za tip!

  7. ZelenyKocurik píše:

    Wow, polievka z cíceru znie super! Rád varím a tento recept ma veľmi zaujal. Mám rád mrkvu a papriku, takže to bude pre mňa chutná voľba. Teším sa na to, vyskúšam čoskoro!

  8. KreativnyKuchynskyMajster píše:

    Takýto recept si zaslúži pochvalu! Cícer je úžasný a táto hustá polievka mi pripomína domácu kuchyňu. Určite pridám aj svoje obľúbené koreniny, aby som to ešte viac ochutil. Ďakujem za inšpiráciu!

  9. PohodovyVarenie píše:

    Parádny recept! Milujem variť a tento sa mi páči najviac. Kombinácia zeleniny a cíceru znie ako perfektné jedlo na chladné dni. Vďaka za zdieľanie, určite ho vyskúšam už tento víkend!

  10. SvetlovlasýKráľ píše:

    Toto je presne to, čo hľadám! Hustá šošovicová polievka so všetkými tými zdravými ingredienciami je ideálna na večeru. Cítim sa inšpirovaný, určite skúsim podľa vášho návodu. Ďakujem za skvelý tip!