Výdatná šošovicová polievka s kokosovým mliekom a zázvorom
Ingrediencie:
- 1 šálka červenej šošovice
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1 liter vody alebo zeleninového vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 palica škorice
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička kurkumy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý koriander na ozdobenie
- 2 lyžice oleja
Postup:
- Príprava šošovice: Šošovicu dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať.
- Zelenina: Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu a zemiaky taktiež na malé kúsky. Cesnak nasekáme nahrubo.
- Smaženie: V hlbokom hrnci na oleji osmažíme cibuľu, kým nie je sklovitá. Pridáme cesnak a zázvor, ktoré orestujeme ešte približne 2 minúty.
- Pridanie zeleniny: K osmaženej cibuľke primiešame nakrájanú mrkvu a zemiaky a smažíme ešte 3-4 minúty. Následne pridáme šošovicu a premiešame.
- Varíme: Do hrnca pridáme kokosové mlieko a dostatočné množstvo vody alebo vývaru. Prichystáme palicu škorice, kurkumu, soľ a čierne korenie. Varíme na miernom plameni asi 20-25 minút, kým šošovica a zelenina nie sú mäkké.
- Dokončenie: Polievku zbavíme škoricovej palice a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme do hladka. Ak preferujeme hrubšiu konzistenciu, môžeme nechať niekoľko kúskov zeleniny. Podávame teplé, ozdobené čerstvým koriandrom.
Výdatná šošovicová polievka s paradajkami a cesnakovými krutónmi
Ingrediencie:
- 1 šálka hnedej šošovice
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 plechovky lúpaných paradajok
- 1 mrkva
- 1 zemiak
- 1 čajová lyžička papriky
- 1/2 čajovej lyžičky chili prášku (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie
- 4 plátky chleba (na krutóny)
- 3 lyžice olivového oleja
Postup:
- Príprava šošovice: Opláchneme a necháme odkvapkať. Môžeme ju nechať niekoľko hodín namočenú pre rýchlejšie varenie.
- Zelenina: Cibuľu nakrájame na drobno, mrkvu a zemiak na malé kocky. Cesnak jemne nasekáme.
- Smaženie: V hlbokom hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu do zlatistej farby. Pridáme cesnak a za krátko orestujeme.
- Zelenina a šošovica: K cibuli a cesnaku primiešame mrkvu, zemiak a predtým pripravenú šošovicu. Premiešame a restujeme približne 5 minút.
- Pridanie paradajok: Pridáme lúpané paradajky, necháme zovrieť, potom znížime teplotu a varíme asi 30 minút. Nakoniec pridáme papriku, chili, soľ a korenie.
- Krutóny: Na panvici na olivovom oleji opečieme chlebové plátky na krutóny. Otočíme ich, aby boli opečené rovnomerne.
- Dokončenie: Polievku podľa chuti rozmixujeme do hladka, ak preferujeme hrubšiu konzistenciu, môžeme ju nechať aj tak. Podávame posypané krutónmi.
Výdatná šošovicová polievka s karí a jablkom
Ingrediencie:
- 1 šálka zelenej šošovice
- 1 veľká cibuľa
- 1 jablko (najlepšie kyslé)
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 lyžička karí korenia
- 1/2 lyžičky kmínu
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Citrónová šťava na dochutenie
Postup:
- Príprava šošovice: Šošovicu opäť prepláchneme a necháme odkvapkať.
- Zelenina a jablko: Cibuľu, mrkvu a zemiak nakrájame na drobné kúsky. Jablko olúpeme a tiež nakrájame na malé kocky.
- Smaženie:Na tuku opražíme cibuľu do sklovita, následne pridáme mrkvu a zemiak, a restujeme 5 minút. Potom vložíme jablko, kari korenie a kmín, ktoré orestujeme ďalšie 2 minúty.
- Vloženie šošovice: Do hrnca pridáme šošovicu a zalejeme vývarom. Varíme na strednom plameni približne 30-35 minút, až kým šošovica nezmäkne.
- Záver: Polievku rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávame horúce, ozdobené čerstvými bylinkami.
Tieto tri recepty na husté šošovicové polievky sú nielen chutné, ale aj výživné a bohaté na vitamíny a minerály. Rozličné prísady a koreniny dodávajú každému variantu jedinečnú chuť, ktorou si môžete spríjemniť chladnejšie dni. Prajeme dobrú chuť!
Ingrediencie:
– 500g sušeného cíceru
– 2 cibule
– 2 mrkvy
– 2 sladké papriky
– 2 paradajky
– 2 lyžice rajčinového pretlaku
– soľ, mleté čierne korenie, paprika, bobkový list
Hustá šošovicová polievka
Postup:
1. Cícer necháme cez noc namočený vo vode.
2. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cícer, okoreníme a osolíme.
3. Pridáme nakrájanú zeleninu (mrkvu, papriku a paradajky) a rajčinový pretlak. Podlejeme vodou a dusíme približne 45 minút. Dochutíme soľou a korením. Bobkový list odstránime a polievku servírujeme. Prajeme dobrú chuť.