Hustá šošovicová polievka

Hustá šošovicová polievka s kokosovým mliekom a zázvorom

Ingrediencie:

  • 1 šálka červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 liter vody alebo zeleninového vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 palica škorice
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžička kurkumy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá koriander na ozdobenie
  • 2 lyžice oleja

Postup:

  1. Príprava šošovice: Šošovicu prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať.
  2. Zelenina: Cibuľu nakrájame na jemné kocky, mrkvu a zemiaky na malé kocky. Cesnak nasekáme najemno.
  3. Smaženie: V hlbokom hrnci si na oleji osmažíme cibuľu do sklovita. Pridáme cesnak a zázvor, ktoré orestujeme ďalšie 2 minúty.
  4. Pridanie zeleniny: K osmaženej cibuľke pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky, a pripravíme ďalšie 3-4 minúty. Následne pridáme šošovicu a zamiešame.
  5. Varíme: Do hrnca vylejeme kokosové mlieko a dostatočné množstvo vody alebo vývaru. Pridáme palicu škorice, kurkumu, soľ a čierne korenie. Varíme na miernom ohni asi 20-25 minút, kým sa šošovica a zelenina neuvaria do mäkka.
  6. Dokončenie: Polievku zbavíme škoricovej palice a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme na hladký krém. Pre príjemnejšiu konzistenciu môžeme nechať niekoľko kusov zeleniny. Podávame horúce, ozdobené čerstvým koriandrom.

Hustá šošovicová polievka s paradajkami a cesnakovými krutónmi

Ingrediencie:

  • 1 šálka hnedej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 plechovky lúpaných paradajok
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky chili prášku (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie
  • 4 plátky chleba (na krutóny)
  • 3 lyžice olivového oleja

Postup:

  1. Príprava šošovice: Opláchnuť a nechať odkvapkať. Môžeme ju nechať niekoľko hodín namočenú, čím sa urýchli varenie.
  2. Zelenina: Cibuľu nakrájame na jemno, mrkvu a zemiak na malé kocky. Cesnak jemne nakrájame.
  3. Smaženie: V hlbokom hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu do zlatista. Pridáme cesnak a orestujeme ešte chvíľku.
  4. Zelenina a šošovica: K cibuli a cesnaku pridáme mrkvu, zemiak a predtým pripravenú šošovicou. Premiešame a restujeme asi 5 minút.
  5. Pridanie paradajok: Nasleduje pridanie lúpaných paradajok, necháme zovrieť, znížime teplotu a varíme asi 30 minút. Pridáme papriku, chili, soľ a korenie.
  6. Krutóny: Medzitým na panvici na olivovom oleji opečieme chlebové plátky na krutóny. Otočíme ich, aby sa opiekli rovnomerne.
  7. Dokončenie: Polievku podľa potreby rozmixujeme do hladka, ak máme radšej hrubšiu konzistenciu, môžeme ju nechať aj tak. Podávame posypané krutónmi.

Hustá šošovicová polievka s karí a jablkom

Ingrediencie:

  • 1 šálka zelenej šošovice
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 jablko (najlepšie kyslé)
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 lyžička karí korenia
  • 1/2 lyžičky kmínu
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • Citrónová šťava na dochutenie

Postup:

  1. Príprava šošovice: Šošovicu opäť prepláchneme a necháme okapať.
  2. Zelenina a jablko: Cibuľu, mrkvu a zemiak nakrájame na malé kusy. Jablko olúpeme a nakrájame tiež na malé kocky.
  3. Smaženie: Na oleji osmažíme cibuľu do sklovita, pridáme mrkvu a zemiak, restujeme 5 minút. Pridáme jablko, karí korenie a kmín, ktoré orestujeme ďalšie 2 minúty.
  4. Pridanie šošovice: Pridáme šošovicu a zalejeme vývarom. Varíme na strednom ohni asi 30-35 minút, až kým šošovica nebude mäkká.
  5. Dokončenie: Polievku rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávame horúce, ozdobené čerstvými bylinkami.

Tieto tri recepty na husté šošovicové polievky sú nielen chutné, ale aj výživné a plné vitamínov a minerálov. Rôzne prísady a koreniny dodávajú každému variantu jedinečnú príchuť, ktorou si môžete osladiť chladnejšie dni. Dobrú chuť!

 

Ingrediencie:
– 500g sušených cícerov
– 2 cibule
– 2 mrkvy
– 2 zeleniny papriky
– 2 paradajky
– 2 lyžice rajčinového pretlaku
– soľ, mleté čierne korenie, paprika, bobkový list

 

Hustá šošovicová polievka

Postup:
1. Cícer necháme cez noc vychádzať vo vode.
2. Na oleji zozlátim zošúpané a nakrájané cibuľu, pridáme cícer, ochutíme korením a osolíme.
3. Pridáme nakrájané zeleninu (mrkvy, papriku a paradajky) a rajčinový pretlak. Podlejeme vodou a dusto varíme asi 45 minút. Dochutíme soľou a korením. Bobkový list vyberieme a polievku podávame.dobru chuť.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Miriam123 píše:

    Wow, táto hustá šošovicová polievka vyzerá skvele! Určite to vyskúšam, najmä s tým cícerom a zeleninou. Mám rád recepty, ktoré sú jednoduché a chutné. Díky za zdieľanie, teším sa na varenie!

  2. KocurKryspin píše:

    Tento recept je úplne úžasný! Cícer je super zdravý a do polievky dodá skvelú chuť. Už sa neviem dočkať, keď si ju pripravím doma. Vďaka za tip, určite sa podelím aj s rodinou!

  3. Zlatko77 píše:

    Rád varím a tento recept na hustú šošovicovú polievku ma veľmi zaujal! Kombinácia ingrediencií vyzerá fantasticky. Určite to vyskúšam cez víkend. Držte palce, aby to dopadlo dobre! 🙂

  4. JozkoSvetlonos píše:

    Skvelý recept na polievku! Milujem kombináciu cíceru so zeleninou. Je to tak výživné a chutné jedlo! Ďakujem za zdieľanie a inšpiráciu, určite to budem variť častejšie.

  5. Bubbles22 píše:

    Úžasná hustá šošovicová polievka! Veľmi sa mi páči, že použijete cícer a veľa zeleniny – zdravé jedlo pre celú rodinu. Už sa teším na výsledok, keď to pripravím podľa vášho receptu!

  6. Milo123 píše:

    Tento recept na hustú šošovicovú polievku vyzerá skvele! Cícer je veľmi zdravý a tá kombinácia s zeleninou a rajčinovým pretlakom určite dodá jedlu výbornú chuť. Určite vyskúšam, ďakujem za tip!

  7. ZelenyKocurik píše:

    Wow, polievka z cíceru znie super! Rád varím a tento recept ma veľmi zaujal. Mám rád mrkvu a papriku, takže to bude pre mňa chutná voľba. Teším sa na to, vyskúšam čoskoro!

  8. KreativnyKuchynskyMajster píše:

    Takýto recept si zaslúži pochvalu! Cícer je úžasný a táto hustá polievka mi pripomína domácu kuchyňu. Určite pridám aj svoje obľúbené koreniny, aby som to ešte viac ochutil. Ďakujem za inšpiráciu!

  9. PohodovyVarenie píše:

    Parádny recept! Milujem variť a tento sa mi páči najviac. Kombinácia zeleniny a cíceru znie ako perfektné jedlo na chladné dni. Vďaka za zdieľanie, určite ho vyskúšam už tento víkend!

  10. SvetlovlasýKráľ píše:

    Toto je presne to, čo hľadám! Hustá šošovicová polievka so všetkými tými zdravými ingredienciami je ideálna na večeru. Cítim sa inšpirovaný, určite skúsim podľa vášho návodu. Ďakujem za skvelý tip!