Hustá šošovicová polievka s kokosovým mliekom a zázvorom
Ingrediencie:
- 1 šálka červenej šošovice
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1 liter vody alebo zeleninového vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 palica škorice
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička kurkumy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá koriander na ozdobenie
- 2 lyžice oleja
Postup:
- Príprava šošovice: Šošovicu prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať.
- Zelenina: Cibuľu nakrájame na jemné kocky, mrkvu a zemiaky na malé kocky. Cesnak nasekáme najemno.
- Smaženie: V hlbokom hrnci si na oleji osmažíme cibuľu do sklovita. Pridáme cesnak a zázvor, ktoré orestujeme ďalšie 2 minúty.
- Pridanie zeleniny: K osmaženej cibuľke pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky, a pripravíme ďalšie 3-4 minúty. Následne pridáme šošovicu a zamiešame.
- Varíme: Do hrnca vylejeme kokosové mlieko a dostatočné množstvo vody alebo vývaru. Pridáme palicu škorice, kurkumu, soľ a čierne korenie. Varíme na miernom ohni asi 20-25 minút, kým sa šošovica a zelenina neuvaria do mäkka.
- Dokončenie: Polievku zbavíme škoricovej palice a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme na hladký krém. Pre príjemnejšiu konzistenciu môžeme nechať niekoľko kusov zeleniny. Podávame horúce, ozdobené čerstvým koriandrom.
Hustá šošovicová polievka s paradajkami a cesnakovými krutónmi
Ingrediencie:
- 1 šálka hnedej šošovice
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 plechovky lúpaných paradajok
- 1 mrkva
- 1 zemiak
- 1 čajová lyžička papriky
- 1/2 čajovej lyžičky chili prášku (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie
- 4 plátky chleba (na krutóny)
- 3 lyžice olivového oleja
Postup:
- Príprava šošovice: Opláchnuť a nechať odkvapkať. Môžeme ju nechať niekoľko hodín namočenú, čím sa urýchli varenie.
- Zelenina: Cibuľu nakrájame na jemno, mrkvu a zemiak na malé kocky. Cesnak jemne nakrájame.
- Smaženie: V hlbokom hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu do zlatista. Pridáme cesnak a orestujeme ešte chvíľku.
- Zelenina a šošovica: K cibuli a cesnaku pridáme mrkvu, zemiak a predtým pripravenú šošovicou. Premiešame a restujeme asi 5 minút.
- Pridanie paradajok: Nasleduje pridanie lúpaných paradajok, necháme zovrieť, znížime teplotu a varíme asi 30 minút. Pridáme papriku, chili, soľ a korenie.
- Krutóny: Medzitým na panvici na olivovom oleji opečieme chlebové plátky na krutóny. Otočíme ich, aby sa opiekli rovnomerne.
- Dokončenie: Polievku podľa potreby rozmixujeme do hladka, ak máme radšej hrubšiu konzistenciu, môžeme ju nechať aj tak. Podávame posypané krutónmi.
Hustá šošovicová polievka s karí a jablkom
Ingrediencie:
- 1 šálka zelenej šošovice
- 1 veľká cibuľa
- 1 jablko (najlepšie kyslé)
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 lyžička karí korenia
- 1/2 lyžičky kmínu
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Citrónová šťava na dochutenie
Postup:
- Príprava šošovice: Šošovicu opäť prepláchneme a necháme okapať.
- Zelenina a jablko: Cibuľu, mrkvu a zemiak nakrájame na malé kusy. Jablko olúpeme a nakrájame tiež na malé kocky.
- Smaženie: Na oleji osmažíme cibuľu do sklovita, pridáme mrkvu a zemiak, restujeme 5 minút. Pridáme jablko, karí korenie a kmín, ktoré orestujeme ďalšie 2 minúty.
- Pridanie šošovice: Pridáme šošovicu a zalejeme vývarom. Varíme na strednom ohni asi 30-35 minút, až kým šošovica nebude mäkká.
- Dokončenie: Polievku rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávame horúce, ozdobené čerstvými bylinkami.
Tieto tri recepty na husté šošovicové polievky sú nielen chutné, ale aj výživné a plné vitamínov a minerálov. Rôzne prísady a koreniny dodávajú každému variantu jedinečnú príchuť, ktorou si môžete osladiť chladnejšie dni. Dobrú chuť!
Ingrediencie:
– 500g sušených cícerov
– 2 cibule
– 2 mrkvy
– 2 zeleniny papriky
– 2 paradajky
– 2 lyžice rajčinového pretlaku
– soľ, mleté čierne korenie, paprika, bobkový list
Hustá šošovicová polievka
Postup:
1. Cícer necháme cez noc vychádzať vo vode.
2. Na oleji zozlátim zošúpané a nakrájané cibuľu, pridáme cícer, ochutíme korením a osolíme.
3. Pridáme nakrájané zeleninu (mrkvy, papriku a paradajky) a rajčinový pretlak. Podlejeme vodou a dusto varíme asi 45 minút. Dochutíme soľou a korením. Bobkový list vyberieme a polievku podávame.dobru chuť.