Jahňacia polievka s haluškami patrí medzi tradičné slovenské pokrmy, ktoré sú ideálne na chladné obdobia. Nižšie nájdete jednoduchý recept:
Ingrediencie:
- 500 g jahňacieho mäsa, nakrájaného na menšie kusy
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 lyžica oleja
- 1,5 litra vývaru (môžete použiť zeleninový alebo hovädzí vývar)
- Soľ a korenie podľa chuti
- 200 g múky
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
Jahňacia polievka s haluškami
Postup:
- Na panvici zohrejte olej a opražte cibuľu a cesnak, až kým nezhnednú.
- Pridajte jahňacinu a opražte ju, dokým nezmení farbu vnútri.
- Pridajte mrkvu a zemiaky a orestujte ich na niekoľko minút.
- Zalejte vývarom a pridajte soľ a korenie. Nechajte variť približne 30 minút, kým sa mäso a zelenina neuvarí.
- Medzitým pripravte halušky. V miske zmiešajte múku, vajce a mlieko, kým nevznikne tuhé cesto.
- Do vriacej polievky pomocou lyžice pridajte halušky. Varíme asi 10 minút, kým sa nezmäknú a nevyplávajú na povrch.
- Ochutnajte polievku a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Podávajte horúcu jahňaciu polievku s haluškami a vychutnajte si jej jedinečnú chuť.
Prajem dobrú chuť!
2) Jahňacia polievka s haluškami
Jahňacia polievka je jedlo, ktoré nielenže zahreje telo, ale aj ducha. Kombinácia chutnej jahňaciny s jemnými haluškami vytvára skvelú harmóniu chutí. Tento recept vám priblíži, ako pripraviť túto výnimočnú polievku od základov.
Ingrediencie na jahňaciu polievku s haluškami
Na výrobu jahňacej polievky budete potrebovať:
- 500 g jahňaciny (najlepšie z kosťou)
- 3 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1,5 litra vývaru (môžete použiť aj vodu)
- soľ a korenie podľa vkusu
- na halušky: 200 g múky, 1 vajce, soľ
Postup pri príprave jahňacej polievky
1. Na úvod si umyte a nakrájajte jahňacinu na drobné kúsky. V hrnci s dostatočným objemom pridajte jahňacinu a zalejte ju vývarom. Priveďte do varu a odstráňte penu.
2. Medzitým si pripravte zeleninu. Narežte cibuľu, mrkvu a zemiaky na malé kocky. Po približne 30 minútach varenia jahňaciny pridajte všetku zeleninu do hrnca.
3. Osolte a okoreňte podľa chuti. Varte ďalších 20 minút, kým sa zelenina uvarí.
4. V miske zmiešajte múku, vajce a štipku soli. Zmes dobre premiešajte, aby vzniklo cesto. Pomocou lyžice formujte halušky a vkladajte ich do vriacej polievky. Varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch.
5. Na záver pridajte nasekaný cesnak a varte ešte 5 minút. Polievku podávajte horúcu, zdobenú čerstvými bylinkami. Prajem dobrú chuť!