Jahňacia polievka s haluškami

Jahňacia polievka s haluškami je tradičným slovenským jedlom, ktoré sa skvelo hodí na chladné dni. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 500 g jahňacieho mäsa, nasekaného na menšie kúsky
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 mrkvy, nastrúhané
  • 2 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 lyžica oleja
  • 1,5 litra vývaru (môžete použiť zeleninový alebo hovädzí vývar)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 200 g múky
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka

 

Jahňacia polievka s haluškami

Postup:

  1. V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým sa nezhnednú.
  2. Pridajte jahňacie mäso a opekajte ho, kým nezmení farbu na vnútri.
  3. Pridajte mrkvu a zemiaky a orestujte ich pár minút.
  4. Zalejte vývarom a pridajte soľ a korenie. Nechajte vrieť asi 30 minút, kým sa mäso a zelenina neuvária.
  5. Medzitým pripravte halušky. V miske zmiešajte múku, vajce a mlieko, až vznikne tuhé cesto.
  6. Do vriacej polievky pomocou lyžice nalejte halušky. Varíme ich asi 10 minút, kým nebudú mäkké a plávajú na povrchu.
  7. Ochutnajte polievku a prípadne dochuťte soľou a korením.
  8. Podávajte horúcu jahňaciu polievku s haluškami a užite si jej výnimočnú chuť.

Dobrú chuť!

 

 

2)

Jahňacia polievka je tradičné jedlo, ktoré zahreje nielen telo, ale aj dušu. Spojenie lahodnej jahňaciny s jemnými haluškami vytvára úžasnú harmóniu chutí. Tento recept vám ukáže, ako si túto výnimočnú polievku pripravíte od základov.

Ingrediencie na jahňaciu polievku s haluškami

Na prípravu jahňacej polievky budete potrebovať:

  • 500 g jahňaciny (najlepšie s kosťou)
  • 3 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1,5 litra vývaru (môžete použiť aj vodu)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • na halušky: 200 g múky, 1 vajce, soľ

Postup pri príprave jahňacej polievky

1. Na začiatok si umyte a nakrájajte jahňacinu na menšie kusy. V hrnci s dostatočným objemom pridajte samotnú jahňacinu a zalejte ju vývarom. Priveďte k varu a odoberte penu.

2. Medzitým si pripravte zeleninu. Narežte cibuľu, mrkvu a zemiaky na malé kocky. Keď je jahňacina varené približne 30 minút, pridajte všetku zeleninu do hrnca.

3. Osolte a okoreňte podľa chuti. Varte ďalších 20 minút, kým sa zelenina nevarí.

4. V miske zmiešajte múku, vajce a štipku soli. Zmes zamiešajte, aby vytvorila cesto. Pomocou lyžice tvarujte halušky a vkladajte ich do vriacej polievky. Varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch.

5. Na záver pridajte nasekaný cesnak a ešte 5 minút varte. Polievku podávajte horúcu, zdobenú čerstvými bylinkami. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *