Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou

Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou.

Ingrediencie:

Pre cesto:

  • 2 šálky múky
  • 1/2 šálky masla (mäkkého)
  • 1/4 šálky práškového cukru
  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • 2-3 polievkové lyžice studenej vody (podľa potreby)

Pre náplň:

  • 1 šálka čerstvých jahôd (umytých, očistených a nakrájaných na malé kúsky)
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka šľahačky na šľahanie (studená)

 

Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou

Postup:

  1. Príprava cesta:
    • V miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte maslo a jemne ho vmasírujte do múky, kým sa nevytvorí drobivá konzistencia.
    • Pridajte práškový cukor a vajce. Premiešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja.
    • Ak je cesto príliš suché, pridajte postupne studenú vodu, až kým sa vytvorí hladké cesto. Nepracujte s cestom príliš dlho.
    • Cesto zabalte do potravinárskej fólie a nechajte ho aspoň 30 minút oddýchnuť v chladničke.
  2. Príprava náplne:
    • V miske zmiešajte nakrájané jahody, práškový cukor a vanilkový extrakt. Nechajte zmes odstáť, aby sa jahody premiešali s cukrom a uvoľnili šťavu.
    • V druhej miske šľahajte studenú smotanu na šľahačku do tuha.
    • Opatrne zľahka premiešajte jahodovú zmes so šľahačkou, aby ste vytvorili krémovú náplň. Nezabudnite si nechať niekoľko jahôd na ozdobenie.
  3. Tvorenie koláčikov:
    • Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 3-4 mm. Vytvorte krúžky s priemerom približne 8-10 cm.
    • Na polovicu krúžkov nakladajte približne polievkovú lyžicu jahodovej náplne.
    • Zatvorte koláčiky a okraje dobre stlačte alebo obopným nôžom ozdobne zatlačte.
  4. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 180°C.
    • Koláčiky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
    • Pečte približne 15-20 minút, kým koláčiky nebudú zlatisto-hnedé.
  5. Ozdobenie a podávanie:
    • Po upečení nechajte koláčiky chvíľu vychladnúť.
    • Ozdobte ich šľahanou smotanou a nakrájanými jahodami.
    • Koláčiky podávajte ešte teplé alebo úplne vychladené.

Tieto jahodové koláčiky so smotanovou náplňou sú dokonalým letným dezertom plným sviežich chute jahôd a krémovej šľahačky. Ich príprava síce vyžaduje trochu času, no výsledok určite stojí za to.

 

 

2)

Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou sú skvelým dezertom, ktorý poteší každého milovníka sladkostí. Tieto lahodné koláčiky sú veľmi jednoduché na prípravu a garantujeme, že sa stanú obľúbeným receptom vo vašej kuchyni. Pomocou čerstvých jahôd a jemnej smotanovej náplne si môžete vychutnať jednoduchý, ale exkluzívny dezert.

Ingrediencie na jahodové koláčiky

Na prípravu jahodových koláčikov so smotanovou náplňou budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 300g hladkej múky
  • 150g masla
  • 100g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 500g čerstvých jahôd
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • Štipka soli

Postup prípravy

Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou si pripravíte takto:

  1. Na začiatok si v mise zmiešajte múku, soľ, maslo a práškový cukor. Rukami vypracujte hladké cesto.
  2. Pridajte vajce a dôkladne zamiešajte. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho 30 minút odpočívať v chladničke.
  3. Zatiaľ si pripravte smotanovú náplň. V samostatnej miske vyšľahajte smotanu s vanilkovým cukrom do peny.
  4. Po uplynutí času vyberte cesto a rozvaľkajte ho na tenký plát. Vykrájajte koláčiky a pečte ich na plechu vyloženom papierom na pečenie pri 180 °C asi 12-15 minút.
  5. Počkajte, kým koláčiky vychladnú, a potom ich naplnte smotanou a ozdobte čerstvými jahodami. Podávajte a vychutnajte si ich!

Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou sú ideálne na letné oslavy alebo ako sladká maškrta počas dňa. Nezabudnite si recept uložiť a zdieľať ho s priateľmi!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Hmurcova píše:

    Nevedela som, že sa dá takto jednoducho pripraviť tento dezert. Určite vyskúšam, veď vyzerá chutne!

  2. Valer Kapustova píše:

    Recept je skvelý a jasno stručný. Už sa neviem dočkať, kedy si ho vyskúšam. Snáď budú také dobré ako vyzerajú!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *