Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou

Jahodové dezerty so smotanovou plnkou.

Zloženie:

Pre cesto:

  • 2 poháre múky
  • 1/2 pohára masla (zmäknutého)
  • 1/4 pohára práškového cukru
  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • 2-3 polievkové lyžice studenej vody (podľa potreby)

Pre plnku:

  • 1 pohár čerstvých jahôd (umytých, očistených a nasekaných na malé kúsky)
  • 1/2 pohára práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 pohár smotany na šľahanie (studená)

 

Jahodové dezerty so smotanovou plnkou

Návod:

  1. Príprava cesta:
    • V miske kombinujte múku a soľ. Pridajte maslo a jemne ho zakomponujte do múky, až kým nezískate drobivú textúru.
    • Pridajte práškový cukor a vajce. Dobre premiešajte, kým sa všetky zložky nespoja.
    • Ak je cesto príliš suché, postupne pridávajte studenú vodu, až dosiahnete hladké cesto. Nepracujte s ním zbytočne dlho.
    • Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho aspoň 30 minút oddychovať v chladničke.
  2. Príprava plnky:
    • V miske zmiešajte nasekané jahody, práškový cukor a vanilkový extrakt. Nechajte zmes odstáť, aby sa jahody spojili s cukrom a pustili šťavu.
    • V ďalšej miske šľahajte studenú smotanu do tuha.
    • Opatrne vmiešajte jahodovú zmes do šľahačky, aby ste vytvorili krémovú náplň. Nezabudnite si ponechať niekoľko jahôd na ozdobenie.
  3. Tvorba dezertov:
    • Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 3-4 mm. Vytvorte krúžky s priemerom okolo 8-10 cm.
    • Na polovicu krúžkov rozložte približne polievkovú lyžicu jahodovej náplne.
    • Potom zakryte druhou polovicou a okraje dobre stlačte alebo ich ozdobne zatlačte pomocou noža.
  4. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 180°C.
    • Dezerty uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
    • Pečte približne 15-20 minút, kým dezerty nezískajú zlatistú farbu.
  5. Ozdobenie a servírovanie:
    • Po upečení nechajte dezerty chvíľu vychladnúť.
    • Ozdobte ich šľahačkou a nakrájanými jahodami.
    • Dezerty podávajte ešte teplé alebo úplne vychladené.

Tieto jahodové dezerty so smotanovou plnkou sú ideálnym letným dezertom, plným čerstvej chuti jahôd a krémovej šľahačky. Hoci príprava si vyžaduje trochu času, výsledok určite stojí za to.

Kuracie prsia s grilovanou zeleninou

Kuracie prsia s grilovanou zeleninou

Čítať viac »

Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou-2

2) Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou

Jahodové dezerty so smotanovou plnkou sú výnimočným dezertom, ktorý nadchne každého milovníka sladkých dobrôt. Tieto chuťovo lahodné dezerty sú veľmi ľahko realizovateľné a môžeme zaručiť, že sa stanú obľúbeným receptom vo vašej kuchyni. S pomocou čerstvých jahôd a jemnej smotanovej plnky si môžete dopriať jednoduchý, avšak exkluzívny dezert.

Zloženie na jahodové dezerty

Na prípravu jahodových dezertov so smotanovou plnkou zozbierajte nasledujúce zloženie:

  • 300g hladkej múky
  • 150g masla
  • 100g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 500g čerstvých jahôd
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • Štipka soli

Návod na prípravu

Jahodové dezerty so smotanovou plnkou pripravíte nasledovne:

  1. Na začiatku zmiešajte múku, soľ, maslo a práškový cukor v mise. Rukami vypracujte hladké cesto.
  2. Pridajte vajce a dôkladne zamiešajte. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho 30 minút oddychovať v chladničke.
  3. Medzitým pripravte smotanovú plnku. V samostatnej miske vyšľahajte smotanu s vanilkovým cukrom do jemnej peny.
  4. Po uplynutí tejto doby vyberte cesto a rozvaľkajte ho na tenký plát. Vykrájajte dezerty a upečte ich na plechu s papierom na pečenie pri 180 °C asi 12-15 minút.
  5. Počkajte, kým dezerty vychladnú, a následne ich naplnte smotanou a ozdobte čerstvými jahodami. Podávajte a vychutnávajte si ich!

Jahodové dezerty so smotanovou plnkou sú perfektné na letné oslavy alebo ako sladká maškrta počas dňa. Nezabudnite si tento recept uložiť a zdieľať ho s priateľmi!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Hmurcova píše:

    Nevedela som, že sa dá takto jednoducho pripraviť tento dezert. Určite vyskúšam, veď vyzerá chutne!

  2. Valer Kapustova píše:

    Recept je skvelý a jasno stručný. Už sa neviem dočkať, kedy si ho vyskúšam. Snáď budú také dobré ako vyzerajú!