Jahodové dezerty so smotanovou plnkou.
Zloženie:
Pre cesto:
- 2 poháre múky
- 1/2 pohára masla (zmäknutého)
- 1/4 pohára práškového cukru
- 1 vajce
- Štipka soli
- 2-3 polievkové lyžice studenej vody (podľa potreby)
Pre plnku:
- 1 pohár čerstvých jahôd (umytých, očistených a nasekaných na malé kúsky)
- 1/2 pohára práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 pohár smotany na šľahanie (studená)
Jahodové dezerty so smotanovou plnkou
Návod:
- Príprava cesta:
- V miske kombinujte múku a soľ. Pridajte maslo a jemne ho zakomponujte do múky, až kým nezískate drobivú textúru.
- Pridajte práškový cukor a vajce. Dobre premiešajte, kým sa všetky zložky nespoja.
- Ak je cesto príliš suché, postupne pridávajte studenú vodu, až dosiahnete hladké cesto. Nepracujte s ním zbytočne dlho.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho aspoň 30 minút oddychovať v chladničke.
- Príprava plnky:
- V miske zmiešajte nasekané jahody, práškový cukor a vanilkový extrakt. Nechajte zmes odstáť, aby sa jahody spojili s cukrom a pustili šťavu.
- V ďalšej miske šľahajte studenú smotanu do tuha.
- Opatrne vmiešajte jahodovú zmes do šľahačky, aby ste vytvorili krémovú náplň. Nezabudnite si ponechať niekoľko jahôd na ozdobenie.
- Tvorba dezertov:
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 3-4 mm. Vytvorte krúžky s priemerom okolo 8-10 cm.
- Na polovicu krúžkov rozložte približne polievkovú lyžicu jahodovej náplne.
- Potom zakryte druhou polovicou a okraje dobre stlačte alebo ich ozdobne zatlačte pomocou noža.
- Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Dezerty uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte približne 15-20 minút, kým dezerty nezískajú zlatistú farbu.
- Ozdobenie a servírovanie:
- Po upečení nechajte dezerty chvíľu vychladnúť.
- Ozdobte ich šľahačkou a nakrájanými jahodami.
- Dezerty podávajte ešte teplé alebo úplne vychladené.
Tieto jahodové dezerty so smotanovou plnkou sú ideálnym letným dezertom, plným čerstvej chuti jahôd a krémovej šľahačky. Hoci príprava si vyžaduje trochu času, výsledok určite stojí za to.
2) Jahodové koláčiky so smotanovou náplňou
Jahodové dezerty so smotanovou plnkou sú výnimočným dezertom, ktorý nadchne každého milovníka sladkých dobrôt. Tieto chuťovo lahodné dezerty sú veľmi ľahko realizovateľné a môžeme zaručiť, že sa stanú obľúbeným receptom vo vašej kuchyni. S pomocou čerstvých jahôd a jemnej smotanovej plnky si môžete dopriať jednoduchý, avšak exkluzívny dezert.
Zloženie na jahodové dezerty
Na prípravu jahodových dezertov so smotanovou plnkou zozbierajte nasledujúce zloženie:
- 300g hladkej múky
- 150g masla
- 100g práškového cukru
- 1 vajce
- 500g čerstvých jahôd
- 250ml smotany na šľahanie
- 1 balenie vanilkového cukru
- Štipka soli
Návod na prípravu
Jahodové dezerty so smotanovou plnkou pripravíte nasledovne:
- Na začiatku zmiešajte múku, soľ, maslo a práškový cukor v mise. Rukami vypracujte hladké cesto.
- Pridajte vajce a dôkladne zamiešajte. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho 30 minút oddychovať v chladničke.
- Medzitým pripravte smotanovú plnku. V samostatnej miske vyšľahajte smotanu s vanilkovým cukrom do jemnej peny.
- Po uplynutí tejto doby vyberte cesto a rozvaľkajte ho na tenký plát. Vykrájajte dezerty a upečte ich na plechu s papierom na pečenie pri 180 °C asi 12-15 minút.
- Počkajte, kým dezerty vychladnú, a následne ich naplnte smotanou a ozdobte čerstvými jahodami. Podávajte a vychutnávajte si ich!
Jahodové dezerty so smotanovou plnkou sú perfektné na letné oslavy alebo ako sladká maškrta počas dňa. Nezabudnite si tento recept uložiť a zdieľať ho s priateľmi!