Jednoduchá polievka z paradajok a kapusty
Polievka z paradajok a kapusty predstavuje výborný príklad kombinácie jednoduchých surovín na vytvorenie chutného a výživného jedla.
Tento recept je ideálny na chladné dni, keď potrebujete niečo teplé a sýte. Paradajky a kapusta sú bohaté na vitamíny a minerály podporujúce zdravie. Navyše, jej príprava je veľmi jednoduchá, a teda aj začiatočníci v kuchyni s ňou nebudú mať problém.
Ingrediencie:
– 1 kg paradajok
– 1 hlávka kapusty
– 2 cibule
– 4 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 lyžička sušeného oregana
– 1 lyžička sušenej bazalky
– soľ a čierne korenie na dochutenie
– čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
1) Na začiatok si nachystajte všetky suroviny. Paradajky dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Očistite kapustu od vrchných listov a nakrájajte ju na tenké pásiky. Ošúpte cibuľu a cesnak a nakrájajte ich nadrobno.
2) V širokom hrnci zohrejte olivový olej na miernom plameni. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte približne 5 minút, kým cibuľa nie je priesvitná. Potom pridajte nakrájané paradajky a kapustu a dobre premiešajte.
3) Zalejte všetko zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Pridajte sušené oregano, bazalku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Znížte teplotu a nechajte polievku variť na miernom ohni asi 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
4) Po uvarení polievku pomocou ponorného mixéra rozmixujte do hladka. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu vody alebo vývaru.
5) Hotovú polievku servírujte do misiek a dozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte s chrumkavým chlebom alebo opečenými krutónmi.
Výhody:
– Polievka z paradajok a kapusty je bohatá na vitamín C, vitamín K, vitamín A, vlákninu a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém a celkové zdravie.
– Ide o nízkokalorické jedlo, ktoré zasýti a dodáva energiu bez zbytočných kalórií.
– Vďaka jednoduchosti prípravy a dostupným surovinám je ekonomicky nenáročná a možná na prípravu aj vo väčších množstvách.
– Je vhodná pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahuje žiadne živočíšne produkty.
Počet kalórií: Jedna porcia (cca 300 ml) obsahuje približne 120 kalórií.
Záver:
Polievka z paradajok a kapusty predstavuje vynikajúcu voľbu pre každého, kto hľadá chutné, zdravé a jednoduché jedlo.
Kombinácia paradajok a kapusty zabezpečuje bohatstvo živín a vitamínov, ktoré posilňujú imunitu a celkové zdravie. Navyše, jej príprava je veľmi jednoduchá a dokonca ju zvládnu aj kuchyňski nováčikovia. Tak neváhajte a vyskúšajte tento recept ešte dnes!