Jednoduchá petržlenová polievka

Jednoduchá petržlenová polievka? Poďme na jej prípravu. O pár mesiacov príde zima a je dobre vedieť rýchly a jednoduchý recept na polievku, ktorá nás zahreje v každom počasí. A práve tá petržlenová je najlepšia.

  • 250 gramov petržlenu,
  • 300 gramov masti alebo masla,
  • 300 gramov hladkej múky,
  • 10 gramov masti,
  • voda,
  • soľ,
  • cibuľa,
  • zelený petržlen.
  • pílohá – zemiaky, rezance alebo žemle podľa chuti.

 

Jednoduchá petržlenová polievka

  1. Na masle som si spražila poseknú cibuľku.
  2. Potom pridala k cibuli očistený petržlen pokrájaný na rezance.
  3. Opražila som ho na masti, zaprášila múkou, zaliala vodou osolila a pridata trocha čierneho mletého korenia.
  4. Nakoniec pridáme opraženú a posekaný zelený petržlen.
  5. Do polievky môžete pridať rezance, alebo zemiaky. Ak pridávam zemiaky tak dám viac mlieka a masla do polievky nech je viac krémová. Alebo podávm len tak s opraženou žemľou.
  6. Ak by ste chceli viac krémovú polievku tak zmixujte zelený petržlen v polievky s viac mliekom a smotanou. Vznike vám to čo na obrázku. Ak však chcete len vývar tak odporúčam rezance alebo žemľu.

 

Ak nechete žemľu tak zvoľte krutóny, ktoré sa hodia aj ku krémovej verzii tejto petržlenovej polievky.

 

Jednoduchá petržlenová polievka

Petržlenová polievka ma blahodárny vplyv na anše zdravie. Už naší predkovia konzumovali petržlen a rôznymi spôsobmi ho vyvárali k chuti ale aj zdraviu. Chápali jeho účinky na zdravie, tak isto ako to robíme aj my dnes. Dnes to nazývame pertžlenová polievka, ktorú konzumujeme čo raz častejšie.

Svoje miesto si však nenašla len u nás ale aj u naších suedov. Česi taktiež obľubujú túto polievku no nie su jediný. Táto polievka z petržlenu má svoji zastáncov po celej Európe.

Varí ju každý národ, síce jeh hovoria inak no podstata ostala rovnaká. Chuť a zdravotné benefity.
Zo zdravotného hľadiska obsahuje samotný petržlen vitamín A, B, C a vitamín K. Teda dostatok vitamínov vhodných pre naše zdravie. No nie sú to len vitamíny. Bohaté zastúpenie minerálnych látok ako draslík, vápnik, sodík, horčík a železo z neho robia ideálneho kandidáta pre váš jedálniček.

 

Creamy Parsley Soup

 

Výhody sú najme pred ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, keďže petržlen prospieva na srde a chárni ho. Ako? Zlepšuje hustotu krvi čo je dobrým dôvodom pre “srdciarov”. No taktiež zlepšuje trávenie, rozpúšťa žlčníkove kamene, taktiež aj obličkové. No to nie je všetko. Zvyšuje energiu, pomáha k imunite a v neposlednom rade pomáha proti baktériam a infekciam. Tieto informácie som čerpala s portálu zdravopedia.sk.

Preto by jednoduchá petržlenová polievka nemala vhýbať na vašom jedálničku.
Čo si o ýchto benefitoch, zdrravo-informáciach či recepte myslíte vy? Zanechajte nám to v komentári a my si ich všetky perčítame. Tešíme sa na vaše komentáre.
Ďakujeme!

 

 

Bonusový recept: 

Jednoduchá petržlenová polievka je výborný recept, ktorý nás zahreje v každom počasí. Tu je postup na jej prípravu:

Potrebujete:

  • 250 gramov petržlenu
  • 300 gramov masti alebo masla
  • 300 gramov hladkej múky
  • 10 gramov masti
  • vodu
  • soľ
  • cibuľu
  • zelený petržlen
  • pílohá (zemiaky, rezance alebo žemle podľa chuti)

Postup:

  1. Na masle osmažte posekanú cibuľku.
  2. Pridajte pokrájaný petržlen na rezance a opražte ho na masti.
  3. Zaprášte múkou a zaliate vodou. Osoľte a pridajte čierne mleté korenie.
  4. Nakoniec pridajte opražený a posekaný zelený petržlen.
  5. Do polievky môžete pridať rezance alebo zemiaky. Ak pridávate zemiaky, pridajte viac mlieka a masla, aby bola polievka krémová. Môžete ju tiež podávať s opraženou žemľou.
  6. Ak chcete ešte krémovitejšiu polievku, zmixujte zelený petržlen s viac mlieka a smotany. Tým dosiahnete hladšiu textúru. Ak však chcete vývar, odporúčam pridať rezance alebo žemľu.

Jednoduchá petržlenová polievka je skvelá vo všetkých podobách. Môžete ju podávať napríklad s krutónmi, ktoré sa hodia aj k jej krémovitej verzii.

Petržlenová polievka má blahodárny vplyv na naše zdravie. Obsahuje vitamíny A, B, C a K, ako aj minerálne látky ako draslík, vápnik, sodík, horčík a železo. Tieto živiny sú dôležité pre naše zdravie a správne fungovanie organizmu.

Navyše, petržlenová polievka prispieva k zdraviu kardiovaskulárneho systému, zlepšuje trávenie, rozpúšťa žlčníkové a obličkové kamene a posilňuje imunitu. Tiež má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pomáhajú bojovať proti baktériám a infekciám.

Vďaka týmto výhodám by jednoduchá petržlenová polievka mala byť súčasťou nášho jedálnička. Ak máte nejaké myšlienky alebo názory na tieto benefity a recept, zanechajte ich v komentároch. Tešíme sa na vaše reakcie!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *