Jogurtový koláč s nektárinkami
Suroviny:
- 2 väčšie nektárinky (môžete použiť aj iné ovocie podľa preferencie)
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1/2 šálky cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky gréckeho jogurtu (alebo bežného jogurtu)
- 1/4 šálky oleja (napríklad slnečnicového)
- Maslo na vymastenie a múka na vysypanie formy
Jogurtový koláč s nektárinkami
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C a vymastite plech na koláč alebo formu a vysypte múkou.
- Nechajte nektárinky dobre umyté a zbavené jadier. Nakrájajte ich na tenké krúžky a odložte stranou.
- V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a štipku soli.
- V inej miske zmiešajte cukor a vajcia do hladka. Pridajte vanilkový extrakt, jogurt a olej. Premiešajte do spojenia.
- Postupne vmiešajte suché ingrediencie do zmesi s vajcami a jogurtom. Premiešajte len do spojenia, nepretrhávajte to príliš dlho.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Na vrch rozložte krúžky nektarínok, jemne ich podržte rukou a tlačte do cesta.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým koláč nie je pekne zlatistý a pri vložení dreveného špáradla do stredu koláča neostávajú žiadne mokré cesto.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť v forme asi 10 minút, potom ho preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Podávajte na plátky a môžete ho ešte poprášiť práškovým cukrom pred podávaním, ak chcete.
2)
Jogurtový koláč s nektárinkami je skvelý spôsob, ako si užiť sladkú maškrtu bez pocitu viny. Tento recept nie len, že je chutný, ale aj plný zdravých ingrediencií. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako si môžete tento dezert pripraviť v pohodlí domova.
Ingrediencie potrebné na koláč
Na prípravu tohto jemného jogurtového koláča potrebujeme nasledujúce ingrediencie:
- 400 g bieleho jogurtu
- 300 g múky
- 200 g cukru
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 50 ml oleja
- 2-3 nektárinky
- štipka soli
Postup prípravy koláča
Pripravte sa na chutný zážitok! Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. V miske zmiešajte jogurt, cukor a vajcia. Po dôkladnom premiešaní pridajte olej a zasypte múkou s práškom do pečiva. Na záver pridajte štipku soli, aby všetky chute mohli vyniknúť.
Na plech si dajte papier na pečenie a vylejte cesto. Nezabudnite nektárinky nakrájať na plátky a rovnomerne ich rozložiť po povrchu cesta. Pečte asi 30-35 minút, alebo pokiaľ není koláč zlatohnedý a upečený.
Nechajte vychladnúť a servírujte so šľahačkou alebo porciou jogurtu na vrchu. Tento jogurtový koláč s nektárinkami je ideálny na akúkoľvek oslavu alebo ako lahodný dezert po jedle.