Aby ste pripravili kapustovú polievku na kyslo, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 stredne veľkú hlavu kapusty
- 1 cibuľu, jemne nakrájanú
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 polievkovú lyžicu sladkej mletej papriky
- 1 čajovú lyžičku rascepu
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 1 šálku kyslej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
Kapustová polievka na kyslo
Postup:
- Opláchnite kapustu a odstráňte vonkajšie listy. Hlavu kapusty prepolte na polovicu, vyberte stred a nakrájajte kapustu na tenké pásiky.
- Na stredne silnom ohni rozohrejte rastlinný olej v hrnci. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte do zlatista.
- Do hrnca pridajte sladkú mletú papriku a rascepy a dôkladne premiešajte s cibuľou a cesnakom.
- Pridajte nastrúhanú kapustu do hrnca a osolte a okoreňte podľa chuti. Orestujte niekoľko minút, až kapusta začne mäknúť.
- Prilejte zeleninový vývar a vodu, nechajte polievku zovrieť. Potom znížte teplotu na nízku úroveň, zakryte hrniec a varte polievku približne 30 minút, alebo kým kapusta nie je mäkká.
- Varte na miernom ohni ďalších 5 minút, následne pridajte kyslú smotanu a premiešajte. Podľa potreby dosolte a dokoreňte.
- Odstráňte hrniec z ohňa a nechajte polievku chvíľu vychladnúť pred podávaním.
Dobrú chuť!
2) Kapustová polievka na kyslo
Kapustová polievka na kyslo je tradičné jedlo, ktoré je obzvlášť obľúbené v slovenskej kuchyni. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý, kto túži po výživnom a chutnom jedle. Pripravte si potrebné suroviny a môžeme sa pustiť do varenia!
Ingrediencie
Na prípravu kapustovej polievky na kyslo budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 kg kyslej kapusty
- 500 g bravčového mäsa (napríklad krkovička)
- 2 litre vody
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- 2-3 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- celé čierne korenie
- soľ a mleté čierne korenie podľa vkusu
- bobkový list
Postup prípravy
Na začiatku si nachystajte všetky suroviny. Na panvici orestujte nadrobno nasekanú cibuľu, až získa zlatistú farbu. Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso a smažte, kým nezhnedne. Následne pridajte nakrájané mrkvy a zemiaky, pridajte kyslú kapustu a všetko dobre premiešajte.
Vložte bobkový list a celé čierne korenie do hrnca s vodou. Potom pridajte orestovanú zmes a varte na miernom ohni asi 1-2 hodiny, kým sa všetko dôkladne uvarí a mäso je jemné. Na záver dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Po uvarení servírujte horúce a vychutnajte si túto chutnú kapustovú polievku na kyslo!