Aby ste pripravili kapustovú polievku na kyslo, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 stredne veľkú hlavu kapusty
- 1 cibuľu, jemne nasekanú
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 polievkovú lyžicu sladkej mletej papriky
- 1 čajovú lyžičku rascepu
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 1 šálku kyslej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
Kapustová polievka na kyslo
Postup:
- Opláchnite kapustu a odstráňte vonkajšie lístky. Hlavu kapusty rozkrojte na polovicu, odstráňte stred a nakrájajte kapustu na tenké pásiky.
- V hrnci na strednom ohni rozohrejte rastlinný olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte do hrnca sladkú mletú papriku a rascepy a dôkladne premiešajte s cibuľou a cesnakom.
- Pridajte do hrnca nastrúhanú kapustu a osolte a okoreňte podľa chuti. Orestujte niekoľko minút, kým kapusta začne mäknúť.
- Pridajte zeleninový vývar a vodu a nechajte polievku zovrieť. Znížte teplotu na nízku úroveň, pokryte hrniec a nechajte polievku asi 30 minút variť, alebo kým kapusta nezmäkne.
- Varte na miernom ohni ďalších 5 minút, potom pridajte kyslú smotanu a premiešajte. Podľa potreby pridajte soľ a korenie.
- Hrniec odstavte z ohňa a nechajte polievku trochu vychladnúť pred podávaním.
Dobrú chuť!
2)
Kapustová polievka na kyslo je tradičné jedlo špeciálne obľúbené najmä v slovenskej kuchyni. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý, kto má chuť na výživné a chutné jedlo. Pripravte si ingrediencie a pustíme sa do varenia!
Ingrediencie
Na prípravu kapustovej polievky na kyslo budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 kg kyslej kapusty
- 500 g bravčového mäsa (napr. krkovička)
- 2 litre vody
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- 2-3 zemiaky
- 2strúčiky cesnaku
- celé čierne korenie
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- bobkový list
Postup prípravy
Na začiatok si pripravte všetky ingrediencie. Na panvici si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, až získa zlatistú farbu. Pridajte na kostky nakrájané bravčové mäso a smažte, kým nezhnedne. Potom pridajte nadrobno nakrájané mrkvy a zemiaky, pridajte kyslú kapustu a premiešajte všetko spolu.
Položte bobkový list a celú čiernu korenie do hrnca s vodou. Potom pridajte orestovanú zmes a varte na miernom ohni cca 1-2 hodiny, kým sa všetko dobre prevarí a mäso je mäkké. Na záver dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Po uvarení servírujte horúce a vychutnajte si túto delikátnu kapustovú polievku na kyslo!