Kapustová šošovicová polievka predstavuje klasické slovenské jedlo, ktoré si získava obľubu vďaka svojej výživnosti a vynikajúcej chuti. Predstavujeme jednoduchý recept na túto lahodnú polievku:
Nezbytné suroviny:
- 200 g sladkej kapusty, narezané na hrubšie prúžky
- 100 g zeleru, nakrájaného na kocky
- 100 g mrkvy, nakrájanej na kocky
- 100 g cibule, nasekanej na jemno
- 100 g zelených šošoviek
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušenej majoránky
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- voda alebo zeleninový vývar
Kapustová šošovicová polievka
Návod na prípravu:
- V hrnci rozohrejte olej a opražte cibuľu, zeler a mrkvu, kým nezmäknú.
- Pridajte kapustu a dusíme niekoľko minút.
- Vložte šošovicu, cesnak, sladkú papriku a majoránku. Dôkladne premiešajte a po chvíli zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom.
- Pridajte soľ a korenie podľa vlastnej chuti.
- Varíme na miernom plameni asi 30-40 minút, kým sa všetky suroviny nezmäknú a nevytvorí sa krémová textúra.
- Ochuťte a prípadne ešte dosoľte alebo okoreňte podľa potreby.
Podávajte kapustovú šošovicovú polievku horúcu s čerstvým chlebom alebo pečivom. Prajeme dobrú chuť!
2) Kapustovo šošovicová polievka
Ahojte! Dnes sa s vámi podelím o recept na chutnú a výživnú kapustovo šošovicovú polievku. Je to výborný pokrm na chladnejšie dni, ktorý nielen zahreje, ale aj dodá potrebnú energiu. Poďme sa pozrieť na potrebné ingrediencie a postup, ako pripraviť túto polievku.
Ingrediencie potrebné na polievku
Aby ste si mohli pripraviť túto výnimočnú polievku, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 200 g červenej šošovice
- 1 menšia kapusta
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- bylinky (kôpor alebo petržlen) na posypanie
Postup prípravy polievky
1. Na začiatok rozohrejte hrniec s olejom a na ňom opražte nasekanú cibuľu spolu s cesnakom, kým nebude priesvitná.
2. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu. Pražte ešte 5 minút.
3. Následne pridajte kapustu nakrájanú na tenké prúžky a premiešajte.
4. Pridajte prepláchnutú šošovicu, zeleninový vývar a priveďte do varu.
5. Znížte teplotu a varte na miernom ohni 25-30 minút, kým nezmäkne šošovica a zelenina.
6. Na záver dochuťte soľou, korením a posypte bylinkami.
Polievka je pripravená. Dúfam, že si ju užijete tak, ako ju mám rada ja! Prajem dobrú chuť!