Tu je jednoduchý recept na paradajkovú polievku “Bonvivani”:
Zložky:
- 1 kg paradajok, nahrubo nakrájaných
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 mrkva, nakrájaná na kocky
- 1 stonka zeleru, nakrájaná na kocky
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička cukru (voliteľné)
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvé lístky bazalky, nasekané
- kyslá smotana alebo krutóny
Paradajková polievka – Bonvivani
Postup:
- Na strednej teplote si rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci. Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Orestujte ich, kým zelenina nezmäkne a cibuľa nezačne byť priesvitná.
- Pridajte nakrájané paradajky do hrnca a varte ďalších 5 minút za občasného miešania.
- Nalejte do hrnca zeleninový vývar a nechajte zmes prevrieť. Znížte teplotu a nechajte krčkovať približne 15-20 minút, kým paradajky nezmäknú a chute sa spoja.
- Použite ponorný mixér alebo mixér až do hladka. Ak používate mixér, nechajte zmes trochu vychladnúť pred mixovaním a prípadne pracujte v dávkach.
- Vráťte polievku do hrnca a pridajte soľ, korenie a cukor (ak chcete) podľa chuti. Nechajte krčkovať ďalších 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Paradajkovú polievku podávajte horúcu a ozdobte čerstvými nasekanými lístkami bazalky. Môžete pridať aj lyžičku kyslej smotany alebo trochu krutónov pre ďalšiu chuť a textúru.
Dobrú chuť pri príprave vlastnej paradajkovej polievky bonvivani!