Karfiólovo cuketová polievka

1. Tradičná karfiolovo cuketová polievka s bylinkami

Ingrediencie:

  • 1 menší karfiol
  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (petržlen, tymian)

Postup prípravy:

  1. Umyte karfiol a rozdeľte ho na ružičky. Cukety nakrájajte na kolieska, cibuľu nadrobno a cesnak nasekajte.
  2. V hlbokom hrnci zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu. Smažte, až kým nebude mäkká, približne 5 minút.
  3. Pridajte cesnak a smažte ďalšiu minútu. Potom pridajte karfiol a cuketu, krátko orestujte.
  4. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varte asi 15-20 minút, kým sú zeleniny mäkké.
  5. Polievku mixujte dohladka pomocou ponorného mixéra. Dochutíme soľou, korením a pridáme nasekané bylinky.
  6. Servírujte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami.

2. Karfiolovo cuketová polievka s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 1 malý karfiol
  • 1-2 cukety podľa veľkosti
  • 1 plechovka kokosového mlieka (400 ml)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice kari korenia
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Limetková šťava na dochutenie

Postup prípravy:

  1. Karfiol rozdeľte na ružičky a cukety nakrájajte na plátky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
  2. V hrnci na strednej teplote zohrejte olivový olej a pridajte cibuľu, smažte do zlata.
  3. Pridajte cesnak a kari korenie, nechajte krátko opražiť, aby sa uvoľnili arómy.
  4. Pridajte karfiol, cuketu a zeleninový vývar, priveďte k varu. Znížte teplotu a varte 15 minút.
  5. Následne pridajte kokosové mlieko a varte ďalších 5 minút. Polievku mixujte, dochuťte soľou, korením a limetkovou šťavou.
  6. Servírujte horúcu, môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo limetkovými kolesami.

3. Pikantná karfiolovo cuketová polievka s červenou šošovicou

Ingrediencie:

  • 1 menší karfiol
  • 1-2 cukety
  • 1 šálka červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička (podľa chuti)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • Soľ a čierne korenie

Postup prípravy:

  1. Karfiol rozdeľte na ružičky a cukety nakrájajte. Cibuľu, cesnak a čili papričku nakrájajte nadrobno.
  2. Na oleji osmažte cibuľu, cesnak a čili, až kým nebude cibuľa priehľadná.
  3. Pridajte červenú šošovicu a krátko orestujte, následne pridajte karfiol a cuketu.
  4. Zalejte vývarom a varte 20 minút, kým sú všetky ingrediencie mäkké.
  5. Polievku rozmixujte dohladka, dochutíme soľou a korením.
  6. Servírujte horúcu, prípadne so strúhaným syrom alebo tofu navrchu.

4. Karfiolovo cuketová polievka so zázvorom a citrónom

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • 1-2 cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cm zázvoru
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Karfiol a cuketu nakrájajte na kúsky, cibuľu a cesnak nadrobno, zázvor nastrúhajte.
  2. V hrnci na oleji osmažte cibuľu a cesnak, pridajte zázvor a krátko orestujte.
  3. Pridajte karfiol a cuketu, následne zalejte vývarom. Varíme 20 minút.
  4. Rozmixujte dohladka, dochuťte šťavou a kôrou z citróna, soľou a korením.
  5. Servírujte so strúhankou z citrónovej kôry navrchu.

5. Polievka z karfiolu a cukety s arašidovým maslom

Prísady:

  • 1 malý karfiol
  • 2 menšie cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky arašidového masla
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Na menšie kúsky nakrájajte karfiol a cuketu, cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
  2. Na olivovom oleji osmažte cibuľu s cesnakom a potom pridajte karfiol a cuketu.
  3. Prilejte vývar a varte 15-20 minút do mäkka.
  4. Rozmixujte s arašidovým maslom a sójovou omáčkou, podľa chuti osoľte a okoreňte.
  5. Servírujte posypané arašidmi.

6. Polievka z karfiolu a cukety s parmezánom

Prísady:

  • 1 karfiol
  • 1-2 cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Cibuľu, cesnak a zeleninu nakrájajte na malé kúsky, karfiol oddelate na ružičky.
  2. Na olivovom oleji zhnednite cibuľu a cesnak, potom pridajte karfiol a cuketu, restujte 5 minút.
  3. Prilievajte vývar a varte 20 minút.
  4. Rozmixujte, pridajte parmezán a dobre premiešajte.
  5. Servírujte s ďalším strúhaným parmezánom navrchu.

7. Polievka z karfiolu a cukety so špenátom

Prísady:

Bolónske špagety s mäsovými guľkami

Bolónske špagety s mäsovými guľkami

Čítať viac »

  • 1 karfiol
  • 1-2 cukety
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Potrebné ingrediencie, ako cibuľu a cesnak, nakrájajte nadrobno, karfiol rozdeľte na ružičky a cuketu na kolieska.
  2. Na olivovom oleji do zlata osmažte cibuľu a cesnak, následne pridajte cuketu a karfiol.
  3. Prilejte vývar a varte 15 minút.
  4. Koniec varenia doplňte špenátom a nechajte ho zmäknúť.
  5. Rozmixujte na jemnosť a podlejte soľou a korením podľa vkusu.

8. Polievka z karfiolu a cukety s jablkom a muškátovým orieškom

Prísady:

  • 1 karfiol
  • 1-2 cukety
  • 1 jablko (najlepšie kyslé)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • Muškátový oriešok podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Na kocky nakrájajte cibuľu, cesnak a jablko. Karfiol a cuketu rozdeľte na menšie kusy.
  2. Na olivovom oleji zhnednite cibuľu s cesnakom, potom pridajte jablko.
  3. Pridajte karfiol a cuketu, zalejte vývarom a varte 20 minút.
  4. Rozmixujte dohladka, ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
  5. Servírujte horúce, môžete ozdobiť kusmi jablka alebo bylinkami.

Záver

Tieto recepty na polievku z karfiolu a cukety sú nielen chutné, ale aj veľmi variabilné. Môžete sa hrať s rôznymi ingredienciami a prispôsobiť každú receptúru podľa svojich predstáv a dostupnosti produktov. Týmto spôsobom vaša rodina bude mať na stole vždy niečo nové a zaujímavé.

Bravčový stroganov s uhorkami

Bravčový stroganov s uhorkami

Čítať viac »

 

 

Suroviny:
– 1 veľký karfiol
– 2 stredne veľké cukety
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, korenie, olej

 

Polievka z karfiolu a cukety

Postup:
1. Karfiol rozdeľte na menšie ružičky a cukety na kocky.
2. Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom jemne pokrájanú cibuľu a cesnak.
3. Pridajte karfiol a cukety a krátko orestujte.
4. Zalejte zeleninovým vývarom a varte, kým zelenina nezmäkne.
5. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú textúru.
6. Ochutnajte soľou a korením podľa vkusu.
7. Podávajte teplú s čerstvým chlebom.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *