Koláče s kapustovou plnkou

Koláče plnené kapustou predstavujú jedinečný ľudový recept, ktorý sa najčastejšie vyskytuje na východnom Slovensku. Je známy najmä medzi Rusnákmi a Púťancami.

Koláče s kapustovou plnkou

FANTASTICKÉ A CHUTNÉ BABIČKINE KAPUSTNÍKY, KTORÉ SA TI ROZPLYNÚ NA JAZYKU.

Koláče s kapustovou plnkou sú chutnou a veľmi obľúbenou pochúťkou na východnom Slovensku. Tento originálny slovenský recept je najznámejší medzi Rusnákmi a Púťancami. Pokiaľ sa chcete pustiť do prípravy tohto tradičného koláča, dodržujte nasledovný recept:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 50 g masla
  • 25 g droždia
  • 2 vajcia
  • soľ

Plnka:

  • 500 g kysnutej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 50 g masla
  • soľ a korenie

Pokyny:

  1. Do misy preosejte múku a vmiešajte cukor, rozpustené maslo, žĺtky a kvások pripravený z mlieka a droždia. Počas miešania postupne pridávajte mlieko, kým nevytvoríte homogénne cesto. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
  2. Na panvici rozohrejte maslo a na ňom orestujte jemne nakrájanú cibuľu. Následne pridajte kysnutú kapustu a dusíme ju, až kým nebude mäkká. Osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti.
  3. Po vykysnutí cesta ho rozvaľkajte na plát s hrúbkou asi 0,5 cm. Z cesta vykrajujte koláče, do stredu každého dajte lyžicu kapustovej plnky a pevne ich uzavrite. Umiesnite koláče na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Nechajte koláče ešte chvíľu kysnúť a následne ich pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 20 – 25 minút, alebo až kým nedosiahnu zlatohnedú farbu.
  5. Po upečení nechajte koláče trošku vychladnúť a podávajte ich teplé.

Teraz si môžete vychutnať výnimočnú chuť a arómu týchto slovenských koláčov plnených kapustou!

 

Koláče s kapustovou plnkou - 2

2) Koláče s kapustovou plnkou

Koláče s kapustovou plnkou sú známe slovenské jedlo, ktoré ponúka jedinečnú kombináciu chutí a textúr. Tento recept vás naučí, ako si pripraviť chutné koláče, ideálne na každú príležitosť – či už na rodinnej oslave alebo len tak na večeru. Spojte tradíciu s modernými nápadmi a prekvapte svojich blízkych niečím výnimočným!

Tofu polievka

Tofu polievka

Čítať viac »

Na prípravu týchto koláčov budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 g múky
  • 200 ml vody
  • 1 balenie droždia (7 g)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 300 g kapusty
  • 1 cibuľa
  • Olej na smaženie
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup na prípravu koláčov

1. Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku, droždie, cukor, soľ a vodu. Dobre vymiesime a necháme kysnúť približne 30 minút na teplom mieste.

2. Po vykysnutí cesto opäť premiešame a rozdelíme na malé guľôčky.

3. Zatiaľ si pripravíme kapustovú plnku. Na panvici na oleji orestujeme jemne nakrájanú cibuľu, pridáme nasekanú kapustu a dusíme, kým sa nezjemní. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

4. Každú guľôčku cesta rozvaľkáme na tenký plát, do stredu dáme lyžicu plnky a zabalíme. Tvarujte ako malé buchty a nechajte ich ešte trochu kysnúť.

5. Nakoniec koláče opražte na panvici s olejom z oboch strán, až kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Pripravte sa na to, že vaši hostia sa po týchto koláčoch s kapustovou plnkou určite začnú pýtať na recept! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kukulienka23 píše:

    Tento recept je fantastický! Koláče s kapustovou plnkou sú skvelé na rodinné stretnutia. Mám rada tradičné jedlá a určite ich vyskúšam! Dúfam, že sa mi podarí urobiť ich rovnako chutné ako na videu!

  2. MackoPuf píše:

    Wow, kapustové koláče vyzerajú neuveriteľne! Nikdy som o nich nepočul, ale určite ich musím pripraviť. Znie to veľmi chutne a teším sa na novú skúsenosť v kuchyni. Ďakujem za tento skvelý recept!

  3. Slniečko12 píše:

    Práve som dokončil prípravu koláčov s kapustou a sú úžasné! Chutí to ako doma. Mám rád tradičné jedlá a tento recept ma určite inšpiruje na ďalšie varenie. Odporúčam všetkým, ktorí majú radi dobré jedlo!

  4. HonzíkM píše:

    Koláče s kapustovou plnkou sú skutočne lahodné! Tento recept je jednoduchý a zrozumiteľný. Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam pripraviť pre moju rodinu. Myslím si, že budú mať radosť z tejto pochúťky!

  5. JankoBubko píše:

    Tento recept na koláče je jednoducho úžasný! Kapusta vo vnútri dodáva takú výbornú chuť. Určite ho odporučím svojim priateľom. Nielenže je to zdravé jedlo, ale aj chutné! Teším sa na varenie!

  6. Zlatovláska99 píše:

    ‚Koláče s kapustou‘ znie skvele! Pripravím ich na víkendový obed pre celú rodinu. Mám pocit, že budú mať veľký úspech. Ďakujem za tipy a postup – je to presne to, čo som hľadala!

  7. _Bublinkova_ píše:

    ‚Kapustové koláče‘ sú moje obľúbené tradičné jedlo! Tento recept vyzerá jednoducho a veľmi lákavo. Určite ho otestujem čoskoro! Dobrý spôsob ako prekvapiť priateľov niečím výnimočným.

  8. -Lemur123- píše:

    ‚Koláče s kapustovou plnkou‘ sú fantastické! Milujem tieto tradičné slovenské pochúťky a tento recept mi pomôže oživiť naše rodinné stretnutia. Teším sa na tú vôňu v kuchyni, keď budem piecť.

  9. _Mačka_45_ píše:

    ‚Kapustové koláče‘ sú moje detské spomienky – vždy sme ich robili s babičkou! Tento recept ma nadchol a už mám chuť experimentovať s plnkami. Veľká vďaka za pripomenutie tejto klasiky!

  10. RybkaZuzka píše:

    Veľmi sa teším na tieto koláče s kapustovou plnkou! Znie to tak chutne a ja milujem všetko domáce varenie. Určite pozvem priateľov ochutnať moje dielo podľa vášho receptu!