Určite! Tu máte recept na koprova omáčka s hovädzím:
Suroviny:
- 500 g hovädzieho mäsa (napríklad hovädzí rezeň alebo rošt)
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 lyžice múky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžičky nasekaného kopru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Kôprová omáčka s hovädzím
Postup:
- Mäso nakrájame na tenké plátky a osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Rozpustíme maslo na panvici a na strednom ohni opekáme mäso z oboch strán do zlatista. Potom ho odložíme na tanier.
- Do panvice pridáme cibuľu a cesnak a dusíme ich do zmäknutia.
- Pridáme múku a premiešame, aby sa vytvorila jemná zmes.
- Pomaly pridávame hovädzí vývar za stáleho miešania, až kým omáčka nezhustne.
- Pridáme kôpor a mäso a necháme omáčku povariť asi 10 minút.
- Nakoniec pridáme smotanu na varenie a pomaly podľa chuti dochutíme soľou a korením.
Podávajte s varenými zemiakmi, ryžou alebo cestovinami. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na hovädzie:
- 500 g hovädziny (napríklad stehno alebo krk)
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 2-3 bobkové listy
- soľ, korenie podľa chuti
- 1 liter vody alebo hovädzieho vývaru
Na kôprovú omáčku:
- 3-4 lyžice masla
- 3-4 lyžice hladkej múky
- 500 ml vývaru (môžete použiť z varenia hovädziny)
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1 zväzok čerstvého kôpru (alebo 2-3 lyžice sušeného)
- soľ, korenie podľa chuti
- 1 lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti)
Postup:
-
Príprava hovädziny:
- Hovädzinu dôkladne umyte a nakrájajte na kocky.
- V hrnci zohrejte trochu oleja a orestujte na ňom nasekanú cibuľu a cesnak do zlatista.
- Pridajte nakrájanú hovädzinu a opečte ju zo všetkých strán.
- Po chvíli pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen a bobkový list.
- Zalejte vodou alebo vývarom a varte na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Priebežne zbavujte penu a dochucujte soľou a korením.
-
Príprava kôprovej omáčky:
- Keď je hovädzina takmer hotová, v inej panvici rozohrejte maslo.
- Pridajte hladkú múku a za stáleho miešania orestujte, aby sa vytvorila svetlá zápražka (asi 2-3 minúty).
- Postupne pridávajte vývar, ktorý ste získali pri varení hovädziny, a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Nechajte krátko povariť, kým omáčka nezhustne.
- Do omáčky pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte.
- Nakoniec pridajte nasekaný čerstvý kôpor (alebo sušený), dochuťte celú omáčku soľou, korením a citrónovou šťavou.
-
Dokončenie:
- Uvarené hovädzie mäso podávajte s kôprovou omáčkou. Môžete ho servírovať s prílohou podľa vášho výberu, napríklad s varenémi zemiakmi, ryžou alebo knedľou.
Dobrú chuť!