Kôprová omáčka s hovädzím

Určite! Tu máte recept na koprova omáčka s hovädzím:

Suroviny:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napríklad hovädzí rezeň alebo rošt)
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 lyžice múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžičky nasekaného kopru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

 

Kôprová omáčka s hovädzím

Postup:

  1. Mäso nakrájame na tenké plátky a osolíme a okoreníme podľa chuti.
  2. Rozpustíme maslo na panvici a na strednom ohni opekáme mäso z oboch strán do zlatista. Potom ho odložíme na tanier.
  3. Do panvice pridáme cibuľu a cesnak a dusíme ich do zmäknutia.
  4. Pridáme múku a premiešame, aby sa vytvorila jemná zmes.
  5. Pomaly pridávame hovädzí vývar za stáleho miešania, až kým omáčka nezhustne.
  6. Pridáme kôpor a mäso a necháme omáčku povariť asi 10 minút.
  7. Nakoniec pridáme smotanu na varenie a pomaly podľa chuti dochutíme soľou a korením.

Podávajte s varenými zemiakmi, ryžou alebo cestovinami. Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

Na hovädzie:

  • 500 g hovädziny (napríklad stehno alebo krk)
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2-3 bobkové listy
  • soľ, korenie podľa chuti
  • 1 liter vody alebo hovädzieho vývaru

Na kôprovú omáčku:

  • 3-4 lyžice masla
  • 3-4 lyžice hladkej múky
  • 500 ml vývaru (môžete použiť z varenia hovädziny)
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1 zväzok čerstvého kôpru (alebo 2-3 lyžice sušeného)
  • soľ, korenie podľa chuti
  • 1 lyžica citrónovej šťavy (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava hovädziny:

    • Hovädzinu dôkladne umyte a nakrájajte na kocky.
    • V hrnci zohrejte trochu oleja a orestujte na ňom nasekanú cibuľu a cesnak do zlatista.
    • Pridajte nakrájanú hovädzinu a opečte ju zo všetkých strán.
    • Po chvíli pridajte nakrájanú mrkvu, petržlen a bobkový list.
    • Zalejte vodou alebo vývarom a varte na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Priebežne zbavujte penu a dochucujte soľou a korením.
  2. Príprava kôprovej omáčky:

    • Keď je hovädzina takmer hotová, v inej panvici rozohrejte maslo.
    • Pridajte hladkú múku a za stáleho miešania orestujte, aby sa vytvorila svetlá zápražka (asi 2-3 minúty).
    • Postupne pridávajte vývar, ktorý ste získali pri varení hovädziny, a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Nechajte krátko povariť, kým omáčka nezhustne.
    • Do omáčky pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte.
    • Nakoniec pridajte nasekaný čerstvý kôpor (alebo sušený), dochuťte celú omáčku soľou, korením a citrónovou šťavou.
  3. Dokončenie:

    • Uvarené hovädzie mäso podávajte s kôprovou omáčkou. Môžete ho servírovať s prílohou podľa vášho výberu, napríklad s varenémi zemiakmi, ryžou alebo knedľou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *