Rád by som sa s vami podelil o vynikajúci recept na králičí paprikáš pripravený v tlakovej nádobe:
V potrebujete:
- 1 kg králičich stehien, nakrájaných na kúsky
- 2 cibule, jemne nasekané
- 2 papriky (jednu zelenú a jednu červenú), nakrájané na prúžky
- 2 strúčiky cesnaku, hrubo nakrájané
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1/2 lyžičky kari korenia
- 2 lyžice oleja na smaženie
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- surová ryža na prílohu
Králičí paprikáš v tlakovej nádobe
Postup prípravy:
- V tlakovej nádobe rozohrejte olej a orestujte cibuľu spolu s cesnakom, kým nezjemnia a nezačnú zlátnuť.
- Pridajte nakrájané králičie stehno, korenie, soľ, rascu a kari korenie. Orestujte mäso zo všetkých strán, až zmení svoju farbu.
- Do nádoby pridajte papriky a dusíme približne 5 minút.
- Pridajte múku a mletú sladkú papriku, dôkladne premiešajte a za neustáleho miešania varte niekoľko minút, kým múka nezhnedne.
- Prilievajte vývar, dôkladne premiešajte a uzavrite tlakový hrniec.
- Varte na strednej teplote asi 20 – 30 minút, podľa inštrukcií k vášmu tlakovému hrncu.
- Keď sa tlak uvoľní, otvorte hrniec a pridajte smotanu na varenie. Dobre premiešajte.
- Nechajte králičí paprikáš chvíľu odpočinúť.
- Podávajte s varené ryžou ako prílohu.
Dúfam, že si túto lahodnú pochúťku vychutnáte! Prajem vám dobrú chuť!
2) Králičí paprikáš v tlakovom hrnci
Králičí paprikáš je klasické slovenské jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov skvelej kuchyne. Kombinácia jemného králičieho mäsa a pálivej papriky vytvára unikátnu chuť, ktorú si iste zamilujete. Tento postup vám ukáže, ako si pripraviť králičí paprikáš v tlakovom hrnci, čo šetrí váš čas a zaručuje výborný výsledok.
Ingrediencie potrebné na prípravu
Na prípravu králičieho paprikáša v tlakovom hrnci budete potrebovať nasledujúce súčasti:
- 1 kg králičieho mäsa (napríklad stehná alebo predné filetky)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 2-3 lyžice pálivej papriky
- 1 plechovka paradajkového pretlaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 zemiaky (voliteľné)
- voda alebo vývar
Postup varenia
Začnite tým, že na strednom ohni rozohrejete rastlinný olej v tlakovej nádobe. Pridajte nasekanú cibuľu a opražte ju do zlatista. Následne pridajte na kocky nakrájané králičie mäso, osolte a okoreňte. Keď je mäso zlaté, pridajte nadrobno nasekaný cesnak a papriku, premiešajte a varte ešte 1-2 minúty. Potom pridajte paradajkový pretlak a dostatočné množstvo vody alebo vývaru, aby bolo mäso ponorené.
Uzavrite ventil tlakovej nádoby a varte na vysokom tlaku približne 25-30 minút. Po dôkladnom varení sa tlak uvoľní a môžete skontrolovať mekosť mäsa. Ak sa rozhodnete, môžete pridať na kocky nakrájané zemiaky a nechať ich variť ešte 10 minút. Keď je pokrm hotový, podávajte s čerstvým chlebom alebo knedlíkmi.