Králik na cesnaku

Ak máte chuť na jednoduché a chutné jedlo, vďaka ktorému sa vám bude stretnúť vôňa cesnaku, môžem vám odporučiť recept na králika na cesnaku. Tu je, ako na to:

Suroviny:

  • 1 králik (rozporcite ho na porcie)
  • 8 strúčikov cesnaku (nasekaných)
  • 1 veľká cibuľa (nasekaná)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 pohár bieleho vína
  • soľ a čerstvo mleté čierne 
  • petržlenová vňať na ozdobenie

 

Králik na cesnaku

Postup:

  1. Na rozohriatom olivovom oleji opražte cibuľu a cesnak, kým nezačnú jemne zlátať.
  2. Pridajte rozporcované kúsky králika a opiekajte ich z každej strany, kým sa nádoba na varenie zasačka vôňou a králik nie je dozlatova opálený.
  3. Teraz pridajte biele víno a nechajte ho povariť, až kým sa alkohol úplne nevyparí.
  4. Za stáleho miešania pridajte soľ a čierne korenie, podľa chuti.
  5. Opečte králika na miernom ohni, kým mäso nebude mäkké a šťavnaté.
  6. Podávajte ho s uvarenou ryžou, opečeným zemiakovým pyré alebo čerstvým bielym chlebom.
  7. Na ozdobu môžete pridať nastrúhanú petržlenovú vňať.

Dobrú chuť!

 

2)

Králik na cesnaku

Suroviny:

  • 1 králik (asi 1,5 kg)
  • 8-10 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
  • 2 cibuľe
  • 2-3 zemiaky (voliteľné)
  • 3-4 lyžice olivového oleja
  • 200 ml bieleho vína
  • 500 ml vývaru alebo vody
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín alebo tymián) na dochutenie

Postup:

  1. Príprava králika: Králika očistíme, umyjeme a rozdelíme na kusy (ak je to potrebné, môžeme požiadať mäsiara, aby nám ho pripravil).

  2. Príprava cesnaku a cibule: Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Cibuľu tiež ošúpime a nakrájame na polkruhy alebo kocky.

  3. Smaženie: Na veľkej panvici alebo v hlbokom hrnci rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájaný cesnak a cibuľu a orestujeme ich dozlatista.

  4. Pridanie králika: K cesnaku a cibuli pridáme kusy králika a opečieme ich zo všetkých strán, aby sa zatiahli a zhnedli.

  5. Dochutenie: Keď je králik opečený, pridáme soľ, čierne korenie a bobkové listy. Nalejeme biele víno a necháme ho odpariť.

  6. Podlievanie: Po odparení vína pridáme vývar (alebo vodu) a necháme variť na miernom ohni asi 45-60 minút, kým nebude králik mäkký. Ak chcete pridať zemiaky, nakrájajte ich na väčšie kusy a vložte do hrnca asi 20 minút pred koncom varenia.

  7. Ozdobenie a podávanie: Keď je králik hotový, posypte ho čerstvými bylinkami. Podávajte ho s prílohou podľa vlastného výberu – najlepšie sa hodí chlieb alebo varené zemiaky.

  8. Dobrú chuť!

Tento recept je skvelý na rodinné oslavy alebo slávnostné večere. Králik na cesnaku je chutný a aromatický pokrm, ktorý poteší každého milovníka dobrého jedla.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *