Zdravím! Tu máte recept na krémovú cuketovú polievku:
Ingrediencie:
- 2 veľké cukety
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá šalvia na ozdobenie
Krémová cuketová polievka
Postup:
- Cukety ošúpeme a nakrájame na päťcentimetrové kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájame na jemné kúsky.
- Na veľkej panvici zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak do mäkka.
- Pridáme nakrájané cukety a dusíme ich približne 5 minút, kým sa stanú mäkkými.
- Pridáme zeleninový vývar a varíme 15-20 minút, kým sa cukety úplne rozvaria a zmäknú.
- Použite mixér na prerobenie zmesi na hladký krém.
- Vrátime zmes späť na sporák a privedieme ju k varu.
- Pomaly pridávame smotanu na varenie, stále miešajte a varíme ešte 5 minút.
- Ochutnajte polievku soľou a korením podľa chuti.
- Polievku rozlejeme do misky a ozdobíme čerstvou šalviou.
Dúfam, že vám bude chutiť táto vynikajúca krémová cuketová polievka!
2ň
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak (približne 150 g)
- 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 200 ml smotany na varenie (môže byť aj rastlinná smotana)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo bazalka) na ozdobenie
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Cukety umyte, nakrájajte na kolieska alebo kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Zemiak očistite a nakrájajte na malé kocky.
-
Smaženie: V hrnci zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte do zlatista (asi 3-5 minút).
-
Pridanie zeleniny: Pridajte nakrájané cukety a zemiak a smažte ďalších 5 minút, aby sa zelenina trochu zmäkla.
-
Pridanie vývaru: Do hrnca nalejte zeleninový vývar (alebo vodu) a priveďte k varu. Znížte teplotu a varte asi 15-20 minút, kým bude zelenina úplne mäkká.
-
Mixovanie: Po uvarení použite ponorný mixér a polievku rozmixujte dohladka. Môžete ju tiež preliať do stolného mixéra, ale nezabudnite nechať polievku trochu vychladnúť, aby ste predišli ochoreniu.
-
Pridanie smotany: Po rozmixovaní pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte. Polievku nechajte ešte chvíľku zohriať, ale nedovoľte, aby začala vrieť.
-
Ochutenie: Polievku osoľte a okorenite podľa chuti.
-
Servírovanie: Naservírujte teplú polievku do misiek a ozdobte čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Môžete pridať aj iné bylinky alebo korenie podľa vlastného vkusu, napríklad muškátový oriešok, tymian alebo rozmarín.
- Polievka sa hodí ako skvelá predjedlo, ale aj ako ľahká večera.
Dobrú chuť!
Použila som mixér aby bola ešte krémovejšia a dostala som jedlo do dokonalosti.