Krémová cuketová polievka

Zdravím! Tu máte recept na krémovú cuketovú polievku:

Ingrediencie:

  • 2 veľké cukety
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka smotany na varenie
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá šalvia na ozdobenie

 

Krémová cuketová polievka

Postup:

  1. Cukety ošúpeme a nakrájame na päťcentimetrové kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájame na jemné kúsky.
  2. Na veľkej panvici zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak do mäkka.
  3. Pridáme nakrájané cukety a dusíme ich približne 5 minút, kým sa stanú mäkkými.
  4. Pridáme zeleninový vývar a varíme 15-20 minút, kým sa cukety úplne rozvaria a zmäknú.
  5. Použite mixér na prerobenie zmesi na hladký krém.
  6. Vrátime zmes späť na sporák a privedieme ju k varu.
  7. Pomaly pridávame smotanu na varenie, stále miešajte a varíme ešte 5 minút.
  8. Ochutnajte polievku soľou a korením podľa chuti.
  9. Polievku rozlejeme do misky a ozdobíme čerstvou šalviou.

Dúfam, že vám bude chutiť táto vynikajúca krémová cuketová polievka!

 

 

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak (približne 150 g)
  • 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 200 ml smotany na varenie (môže byť aj rastlinná smotana)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo bazalka) na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Cukety umyte, nakrájajte na kolieska alebo kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Zemiak očistite a nakrájajte na malé kocky.

  2. Smaženie: V hrnci zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte do zlatista (asi 3-5 minút).

  3. Pridanie zeleniny: Pridajte nakrájané cukety a zemiak a smažte ďalších 5 minút, aby sa zelenina trochu zmäkla.

  4. Pridanie vývaru: Do hrnca nalejte zeleninový vývar (alebo vodu) a priveďte k varu. Znížte teplotu a varte asi 15-20 minút, kým bude zelenina úplne mäkká.

  5. Mixovanie: Po uvarení použite ponorný mixér a polievku rozmixujte dohladka. Môžete ju tiež preliať do stolného mixéra, ale nezabudnite nechať polievku trochu vychladnúť, aby ste predišli ochoreniu.

  6. Pridanie smotany: Po rozmixovaní pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte. Polievku nechajte ešte chvíľku zohriať, ale nedovoľte, aby začala vrieť.

  7. Ochutenie: Polievku osoľte a okorenite podľa chuti.

  8. Servírovanie: Naservírujte teplú polievku do misiek a ozdobte čerstvými bylinkami.

Tipy:

  • Môžete pridať aj iné bylinky alebo korenie podľa vlastného vkusu, napríklad muškátový oriešok, tymian alebo rozmarín.
  • Polievka sa hodí ako skvelá predjedlo, ale aj ako ľahká večera.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Paťka píše:

    Použila som mixér aby bola ešte krémovejšia a dostala som jedlo do dokonalosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *