Kuracie horné stehná na zelenine je kvalitný, jednoduchý a chutný recept na každý deň k vášmu kuchynskému stolu. Tento recept zvládne úplne každý bez akýkoľvek problémov.
Kuracie horné stehná na zelenine
Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:
- horné kuracie stehná,
- cibuľu,
- paradajky,
- papriku,
- cuketu,
- baklažán,
- korenie (pečené kura),
- syr (balkánsky),
- soľ,
- čierne korenie.
1) Kuracie horné stehná na zelenine
Ako prvé si dáme naše horé kuracie stehná na dobre rozmastený plech. Naše stehná okoreníme a osolíme podľa chuti. Našu zeleninu: paradajky, papriku, baklažán, cuketu a cibuľu nakrájame na kúsky a vložíme k mäsu na plech. Snažíme sa tak aby sme z mäsa nedali preč koreniny a soľ pri vkladaní zeleninky.
To všetko podlejeme trochou vody.
Všetko to pečieme na 180 stupňov celzia a to približne 50 minút. Na konci ak je mäso spravné tak pridáme náš balkansky syr a dopečime to ešte 10minút tak aby sa syr roztopil.
Po upečení počkáme tak 15 minút aby sa nám vech trocha stiahol. Aby syr úplne neroztekal a môžeme podávať na chladnom taniery.
Menší tip:
Jedlo si môžeme dochutiť sitrónovou štavou. Veľmi chutné avšak použijte len prá kvapiek citrónovej šatvy. Alebo položte ln plátok citrónu na vrych mäso pri porcovaní na plechu.
2) Kuracie horné stehná na zelenine
Budeme potrebovať:
- horné kuracie stehná,
- cibuľu,
- paradajky,
- papriku,
- korenie (pečené kura),
- syr (balkánsky),
- niva,
- vajíčka (5 kusov)
- soľ,
- čierne korenie.
Toto je tak trocha farmársky recept avšak druhý v poradí. Je na vás ktorý si vyberiete.
Tak isto ako v prvom postupe aj tu si očistíme kuracie stehná a vložíme ich na vymastený pelch. Osolíme ich okoreníme ich a pridáme zeleninku.
Potom pridáme aj trocha nivy ale časť si necháme so syrom aj vajíčkom na koniec.
Taktiež pečieme približne 50 minút pri 180 stupňoch celzia. Takmer pred koncom pridíme náš balkánsky syr, zvyšok nivy a vajíčka. Vajíčka môžete rozšľaha a klasicky naliať vrch alebo do nich pridať trocha mlieka. Avšan nezabudnite aj je osoliť a okoreniť.
No najlepšie je ak ich len tak jeme nalejete na vrch aby ostali v celku. Ale tatiež trocha soli a čierneho korenia pridajte.
Ako vidíte recept je úplne jednoduchý a rýchli. Žiadne komplikácie či zložité postupy. Takýto recept je rýchly a hlavné zdravý čo su požiadavky dnešnej doby.
Dobrú chuť vám prejem a pevne verím, že nás opäť navštívite.
Vyskúšajte aj: Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste.
Kuracie horné stehná na zelenine sú skvelým jedlom pre každý deň. Tento jednoduchý recept vám prináša kombináciu chutných kuracích stehien a zdravej zeleniny. Tu sú kroky, ako si pripraviť toto jedlo:
Ingrediencie:
- Horné kuracie stehná
- Cibuľa
- Paradajky
- Paprika
- Cuketa
- Baklažán
- Korenie (pečené kura)
- Syr (balkánsky)
- Soľ
- Čierne korenie
Postup:
- Najprv si dôkladne očistite a osolte kuracie stehná. Potom ich pridajte na dobre rozmastený plech.
- Nakrájajte zeleninu – paradajky, papriku, baklažán, cuketu a cibuľu – na kúsky a vložte ju na plech, okolo kuracieho mäsa. Snažte sa, aby ste pri vkladaní zeleniny neodstránili koreniny a soľ z mäsa.
- Jemne podlejte všetko trochou vody.
- Pečte na 180 stupňov Celsius približne 50 minút, alebo kým je mäso správne upečené.
- Na záver pridajte balkánsky syr a dopečte ešte 10 minút, aby sa syr roztopil.
- Po upečení nechajte jedlo odpočívať asi 15 minút, aby mohlo trochu stuhnúť. Podávajte na chladnom tanieri.
Tento recept je veľmi jednoduchý a chutný. Môžete si ho ľahko prispôsobiť svojim chutiam pridávaním ďalších ingrediencií, ako napríklad citrónovej šťavy pre dochutenie alebo plátku citróna pri porcovaní na plechu. Dúfam, že si recept vyskúšate a bude vám chutiť! Ak sa chcete dozvedieť viac podobných receptov, môžete sa pozrieť na stránku Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste.
4)
Suroviny:
- 4 ks kuracích horných stehien
- 2 mrkvy
- 1 väčšia cibuľa
- 1 červená paprika
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička sušenej oregána
- 1 lístok bobkového listu
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny:
- Mrkvu ošúpte a nakrájajte na kolieska.
- Cibuľu nakrájajte na jemno.
- Papriku zbavte semien a nakrájajte na pásiky.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Cesnak prelisujte alebo nakrájajte na jemno.
-
Príprava kuracích stehien:
- Kuracie stehná umyte a osušte. Osoľte a okoreňte čiernym korením.
-
Opekanie:
- Na veľkej panvici alebo v hlbokom hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte kuracie stehná a opečte ich z obidvoch strán do zlatista (cca 5-7 minút z každého boku).
-
Pridanie zeleniny:
- K opečeným stehienkam pridajte cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezmäkne.
- Potom pridajte mrkvu, zemiaky a papriku. Dobre premiešajte.
-
Podlievanie:
- Naliate kurací vývar (alebo vodu) do panvice. Pridajte sladkú papriku, sušené oregáno a bobkový list.
- Prikryte a nechajte variť na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým nie sú stehná dobre prepečené a zelenina mäkká.
-
Dokončenie:
- Ak je to potrebné, dochuťte soľou a korením. Odstráňte bobkový list.
- Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie:
Kuracie horné stehná na zelenine môžete podávať s čerstvým chlebom, ryžou alebo len tak ako samostatné jedlo. Dobrú chuť!
Výborný recept, skvelá chuť!
Tento recept je úžasný, určite si ho vyskúšam!
Recept je veľmi podrobný, ďakujem zaň!