Kuracie stehná na zelenine predstavujú kvalitný, prístupný a lahodný recept vhodný na každý deň pre váš jedálenský stôl. Tento návod zvládne úplne každý bez akýchkoľvek ťažkostí.
Kuracie stehná na zelenine
Na prípravu tohto pokrmu budeme potrebovať:
- horné kuracie stehná,
- cibuľu,
- paradajky,
- papriku,
- cuketu,
- baklažán,
- korenie (na pečené kura),
- syry (balkánsky),
- soľ,
- čierne korenie.
1) Kuracie stehná na zelenine
Na začiatok umiestnime naše horné kuracie stehná na dobre vymastený plech. Osolíme a okoreníme ich podľa vlastnej chuti. Následne zeleninu: paradajky, papriku, baklažán, cuketu a cibuľu nakrájame na kocky a pridáme k mäsu na plechu. Pri vkladaní zeleniny sa snažíme nezbaviť mäso korenín a soli.
Všetko podlejeme trochou vody.
Pečieme na 180 stupňoch Celzia približne 50 minút. Na konci, ak je mäso hotové, pridáme balkánsky syr a dopečieme ďalších 10 minút, aby sa syr roztopil.
Po upečení necháme jedlo odpočívať asi 15 minút, aby sa všetko trochu stiahlo. Syr sa tak neroztopí úplne a môžeme servírovať na chladnom tanieri.
Malý tip:
Jedlo môžeme dochutiť citrónovou šťavou. Chutí výborne, avšak použite len pár kvapiek. Alebo položte plátok citróna na mäso pri servírovaní na plechu.
2) Kuracie stehná na zelenine
Budeme potrebovať:
- horné kuracie stehná,
- cibuľu,
- paradajky,
- papriku,
- korenie (na pečené kura),
- syry (balkánsky),
- nivový syr,
- vajíčka (5 kusov),
- soľ,
- čierne korenie.
Toto je tak trochu farmársky recept, avšak je druhý v poradí. Je na vás, ktorý si zvolíte.
Rovnako ako v prvom postupe si umyjeme kuracie stehná a umiestnime ich na vymastený plech. Osolíme a okoreníme a pridáme zeleninu.
Následne pridáme aj trochu nivy, ale časť si necháme na syr a vajíčka na koniec.
Pečieme približne 50 minút pri 180 stupňoch Celzia. Takmer pred koncom pridáme balkánsky syr, zvyšok nivy a vajíčka. Vajíčka môžete rozšľahať a naliať na vrch alebo do nich pridať trošku mlieka. Nezabudnite ich osoliť a okoreniť.
Najlepšie je, ak ich len tak nalievate na vrch, aby ostali v celku. Avšak pridajte aj trochu soli a čierneho korenia.
Ako vidíte, recept je veľmi jednoduchý a rýchly. Žiadne komplikácie ani zložité postupy. Takýto pokrm je rýchly a zdravý, čo sú požiadavky dnešnej doby.
Dobrú chuť prajem a pevne verím, že sa k nám opäť vrátite.
Vyskúšajte aj: Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste.
Kuracie stehná na zelenine sú výborným jedlom na každý deň. Tento jednoduchý recept prináša spojenie chutných kuracích stehien a zdravej zeleniny. Tu sú kroky, ako si pripraviť toto jedlo:
Ingrediencie:
- Horné kuracie stehná
- Cibuľa
- Paradajky
- Paprika
- Cuketa
- Baklažán
- Koreniace zmesi (upečené kura)
- Syr (balkánsky typ)
- Ochorenie
- Čierne korenie mleté
Pokyny:
- Na začiatok si dôkladne očistite a osolte kuracie stehná. Následne ich položte na dobre potretý pekáč.
- Zeleninu – paradajky, papriku, baklažán, cuketu a cibuľu – nakrájajte na menšie kúsky a rozložte okolo kuracieho mäsa na plechu. Dávajte pozor, aby ste pri pridávaní zeleniny neodstránili koreniny a soľ z mäsa.
- Trochu zalejte celok vodou.
- Pečte pri teplote 180 stupňov Celzia asi 50 minút, alebo až kým nebude mäso dostatočne upečené.
- Na záver pridajte balkánsky syr a pečte ďalších 10 minút, kým sa syr nezmäkne.
- Po upečení nechajte pokrm oddýchnuť zhruba 15 minút, aby sa trochu stuhol. Servírujte na chladnej ploche.
Tento návod je veľmi jednoduchý a chutný. Môžete si ho ľahko upraviť podľa svojich preferencií pridaním ďalších ingrediencií, ako je napríklad citrónová šťava na ochutenie alebo plátky citróna na plechu počas servírovania. Verím, že recept vyskúšate a bude vám chutiť! Ak chcete objaviť viac podobných receptov, pozrite sa na stránku Pečené kuracie stehná so kyslou kapustou.
4) Kuracie stehná na zelenine – Delikátne
Suroviny:
- 4 ks kuracích horných stehien
- 2 mrkvy
- 1 väčší cibuľa
- 1 červená paprika
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- Ochorenie a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lístok bobkového listu
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu (voliteľné)
Pokyny:
-
Príprava zeleniny:
- Mrkvu ošúpte a nakrájajte na kolieska.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno.
- Papriku zbavte semien a nakrájajte na prúžky.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Cesnak prelisujte alebo nakrájajte nadrobno.
-
Príprava kuracích stehien:
- Kuracie stehná umyte a osušte. Osoľte a okoreňte čiernym korením.
-
Opekanie:
- Na rozohriatej panvici alebo v hlbokom hrnci zahrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán dozlatista (približne 5-7 minút na každej strane).
-
Pridanie zeleniny:
- K opečeným stehienkam pridajte cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezmäkne.
- Potom pridajte mrkvu, zemiaky a papriku. Dobre premiešajte.
-
Podlievanie:
- Nalejte kurací vývar (alebo vodu) do panvice. Pridajte sladkú papriku, sušené oregáno a bobkový list.
- Prikryte a varte na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým nie sú stehná dobre prepečené a zelenina mäkká.
-
Uzavretie:
- Ak je to potrebné, dochuťte soľou a korením. Odstráňte bobkový list.
- Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie:
Kuracie horné stehná so zeleninou môžete podávať s čerstvým chlebom, ryžou alebo samostatne ako hlavné jedlo. Prajem dobrú chuť!