Kuracie horné stehná na zelenine

Kuracie stehná na zelenine predstavujú kvalitný, prístupný a lahodný recept vhodný na každý deň pre váš jedálenský stôl. Tento návod zvládne úplne každý bez akýchkoľvek ťažkostí.

 

Kuracie stehná na zelenine

Na prípravu tohto pokrmu budeme potrebovať:

  • horné kuracie stehná,
  • cibuľu,
  • paradajky,
  • papriku,
  • cuketu,
  • baklažán,
  • korenie (na pečené kura),
  • syry (balkánsky),
  • soľ,
  • čierne korenie.

 

1) Kuracie stehná na zelenine

Na začiatok umiestnime naše horné kuracie stehná na dobre vymastený plech. Osolíme a okoreníme ich podľa vlastnej chuti. Následne zeleninu: paradajky, papriku, baklažán, cuketu a cibuľu nakrájame na kocky a pridáme k mäsu na plechu. Pri vkladaní zeleniny sa snažíme nezbaviť mäso korenín a soli.

Všetko podlejeme trochou vody.
Pečieme na 180 stupňoch Celzia približne 50 minút. Na konci, ak je mäso hotové, pridáme balkánsky syr a dopečieme ďalších 10 minút, aby sa syr roztopil.

Po upečení necháme jedlo odpočívať asi 15 minút, aby sa všetko trochu stiahlo. Syr sa tak neroztopí úplne a môžeme servírovať na chladnom tanieri.

Malý tip: 

Jedlo môžeme dochutiť citrónovou šťavou. Chutí výborne, avšak použite len pár kvapiek. Alebo položte plátok citróna na mäso pri servírovaní na plechu.

 

Kuracie stehná na zelenine - 2

2) Kuracie stehná na zelenine

Budeme potrebovať:

  • horné kuracie stehná,
  • cibuľu,
  • paradajky,
  • papriku,
  • korenie (na pečené kura),
  • syry (balkánsky),
  • nivový syr,
  • vajíčka (5 kusov),
  • soľ,
  • čierne korenie.

 

Toto je tak trochu farmársky recept, avšak je druhý v poradí. Je na vás, ktorý si zvolíte.
Rovnako ako v prvom postupe si umyjeme kuracie stehná a umiestnime ich na vymastený plech. Osolíme a okoreníme a pridáme zeleninu.

Následne pridáme aj trochu nivy, ale časť si necháme na syr a vajíčka na koniec.
Pečieme približne 50 minút pri 180 stupňoch Celzia. Takmer pred koncom pridáme balkánsky syr, zvyšok nivy a vajíčka. Vajíčka môžete rozšľahať a naliať na vrch alebo do nich pridať trošku mlieka. Nezabudnite ich osoliť a okoreniť.

Najlepšie je, ak ich len tak nalievate na vrch, aby ostali v celku. Avšak pridajte aj trochu soli a čierneho korenia.

Ako vidíte, recept je veľmi jednoduchý a rýchly. Žiadne komplikácie ani zložité postupy. Takýto pokrm je rýchly a zdravý, čo sú požiadavky dnešnej doby.
Dobrú chuť prajem a pevne verím, že sa k nám opäť vrátite.

Ako krájať mäso na rezne?

Ako krájať mäso na rezne?

Čítať viac »

Vyskúšajte aj: Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste.

 

Kuracie stehná na koreňovej zelenine | HYZA - Kurča z dobrej adresy

 

Kuracie stehná na zelenine sú výborným jedlom na každý deň. Tento jednoduchý recept prináša spojenie chutných kuracích stehien a zdravej zeleniny. Tu sú kroky, ako si pripraviť toto jedlo:

Ingrediencie:

  • Horné kuracie stehná
  • Cibuľa
  • Paradajky
  • Paprika
  • Cuketa
  • Baklažán
  • Koreniace zmesi (upečené kura)
  • Syr (balkánsky typ)
  • Ochorenie
  • Čierne korenie mleté

Pokyny:

  1. Na začiatok si dôkladne očistite a osolte kuracie stehná. Následne ich položte na dobre potretý pekáč.
  2. Zeleninu – paradajky, papriku, baklažán, cuketu a cibuľu – nakrájajte na menšie kúsky a rozložte okolo kuracieho mäsa na plechu. Dávajte pozor, aby ste pri pridávaní zeleniny neodstránili koreniny a soľ z mäsa.
  3. Trochu zalejte celok vodou.
  4. Pečte pri teplote 180 stupňov Celzia asi 50 minút, alebo až kým nebude mäso dostatočne upečené.
  5. Na záver pridajte balkánsky syr a pečte ďalších 10 minút, kým sa syr nezmäkne.
  6. Po upečení nechajte pokrm oddýchnuť zhruba 15 minút, aby sa trochu stuhol. Servírujte na chladnej ploche.

Tento návod je veľmi jednoduchý a chutný. Môžete si ho ľahko upraviť podľa svojich preferencií pridaním ďalších ingrediencií, ako je napríklad citrónová šťava na ochutenie alebo plátky citróna na plechu počas servírovania. Verím, že recept vyskúšate a bude vám chutiť! Ak chcete objaviť viac podobných receptov, pozrite sa na stránku Pečené kuracie stehná so kyslou kapustou.

Ako dlho sa dusí kuracie mäso?

Ako dlho sa dusí kuracie mäso?

Čítať viac »

 

Kuracie stehná na zelenine - Delikátne - 4

4) Kuracie stehná na zelenine – Delikátne

Suroviny:

  • 4 ks kuracích horných stehien
  • 2 mrkvy
  • 1 väčší cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 2 zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Ochorenie a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 lístok bobkového listu
  • Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu (voliteľné)

Pokyny:

  1. Príprava zeleniny:

    • Mrkvu ošúpte a nakrájajte na kolieska.
    • Cibuľu nakrájajte nadrobno.
    • Papriku zbavte semien a nakrájajte na prúžky.
    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
    • Cesnak prelisujte alebo nakrájajte nadrobno.
  2. Príprava kuracích stehien:

    • Kuracie stehná umyte a osušte. Osoľte a okoreňte čiernym korením.
  3. Opekanie:

    • Na rozohriatej panvici alebo v hlbokom hrnci zahrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán dozlatista (približne 5-7 minút na každej strane).
  4. Pridanie zeleniny:

    • K opečeným stehienkam pridajte cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezmäkne.
    • Potom pridajte mrkvu, zemiaky a papriku. Dobre premiešajte.
  5. Podlievanie:

    • Nalejte kurací vývar (alebo vodu) do panvice. Pridajte sladkú papriku, sušené oregáno a bobkový list.
    • Prikryte a varte na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým nie sú stehná dobre prepečené a zelenina mäkká.
  6. Uzavretie:

    • Ak je to potrebné, dochuťte soľou a korením. Odstráňte bobkový list.
    • Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie:

Kuracie horné stehná so zeleninou môžete podávať s čerstvým chlebom, ryžou alebo samostatne ako hlavné jedlo. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Straka Edmund píše:

    Výborný recept, skvelá chuť!

  2. Kucera Marta píše:

    Tento recept je úžasný, určite si ho vyskúšam!

  3. Anonym píše:

    Recept je veľmi podrobný, ďakujem zaň!