Kuracie horné stehná na zelenine

Kuracie stehná na zelenine predstavujú kvalitný, prístupný a lahodný recept vhodný na každý deň pre váš jedálenský stôl. Tento návod zvládne úplne každý bez akýchkoľvek ťažkostí.

 

Kuracie stehná na zelenine

Na prípravu tohto pokrmu budeme potrebovať:

  • horné kuracie stehná,
  • cibuľu,
  • paradajky,
  • papriku,
  • cuketu,
  • baklažán,
  • korenie (na pečené kura),
  • syry (balkánsky),
  • soľ,
  • čierne korenie.

 

1) Kuracie stehná na zelenine

Na začiatok umiestnime naše horné kuracie stehná na dobre vymastený plech. Osolíme a okoreníme ich podľa vlastnej chuti. Následne zeleninu: paradajky, papriku, baklažán, cuketu a cibuľu nakrájame na kocky a pridáme k mäsu na plechu. Pri vkladaní zeleniny sa snažíme nezbaviť mäso korenín a soli.

Všetko podlejeme trochou vody.
Pečieme na 180 stupňoch Celzia približne 50 minút. Na konci, ak je mäso hotové, pridáme balkánsky syr a dopečieme ďalších 10 minút, aby sa syr roztopil.

Po upečení necháme jedlo odpočívať asi 15 minút, aby sa všetko trochu stiahlo. Syr sa tak neroztopí úplne a môžeme servírovať na chladnom tanieri.

Malý tip: 

Jedlo môžeme dochutiť citrónovou šťavou. Chutí výborne, avšak použite len pár kvapiek. Alebo položte plátok citróna na mäso pri servírovaní na plechu.

 

Kuracie stehná na zelenine - 2

2) Kuracie stehná na zelenine

Budeme potrebovať:

  • horné kuracie stehná,
  • cibuľu,
  • paradajky,
  • papriku,
  • korenie (na pečené kura),
  • syry (balkánsky),
  • nivový syr,
  • vajíčka (5 kusov),
  • soľ,
  • čierne korenie.

 

Toto je tak trochu farmársky recept, avšak je druhý v poradí. Je na vás, ktorý si zvolíte.
Rovnako ako v prvom postupe si umyjeme kuracie stehná a umiestnime ich na vymastený plech. Osolíme a okoreníme a pridáme zeleninu.

Následne pridáme aj trochu nivy, ale časť si necháme na syr a vajíčka na koniec.
Pečieme približne 50 minút pri 180 stupňoch Celzia. Takmer pred koncom pridáme balkánsky syr, zvyšok nivy a vajíčka. Vajíčka môžete rozšľahať a naliať na vrch alebo do nich pridať trošku mlieka. Nezabudnite ich osoliť a okoreniť.

Najlepšie je, ak ich len tak nalievate na vrch, aby ostali v celku. Avšak pridajte aj trochu soli a čierneho korenia.

Ako vidíte, recept je veľmi jednoduchý a rýchly. Žiadne komplikácie ani zložité postupy. Takýto pokrm je rýchly a zdravý, čo sú požiadavky dnešnej doby.
Dobrú chuť prajem a pevne verím, že sa k nám opäť vrátite.

Kuracie prsia na niva omáčke

Kuracie prsia na niva omáčke

Čítať viac »

Vyskúšajte aj: Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste.

 

Kuracie stehná na koreňovej zelenine | HYZA - Kurča z dobrej adresy

 

Kuracie stehná na zelenine sú výborným jedlom na každý deň. Tento jednoduchý recept prináša spojenie chutných kuracích stehien a zdravej zeleniny. Tu sú kroky, ako si pripraviť toto jedlo:

Ingrediencie:

  • Horné kuracie stehná
  • Cibuľa
  • Paradajky
  • Paprika
  • Cuketa
  • Baklažán
  • Koreniace zmesi (upečené kura)
  • Syr (balkánsky typ)
  • Ochorenie
  • Čierne korenie mleté

Pokyny:

  1. Na začiatok si dôkladne očistite a osolte kuracie stehná. Následne ich položte na dobre potretý pekáč.
  2. Zeleninu – paradajky, papriku, baklažán, cuketu a cibuľu – nakrájajte na menšie kúsky a rozložte okolo kuracieho mäsa na plechu. Dávajte pozor, aby ste pri pridávaní zeleniny neodstránili koreniny a soľ z mäsa.
  3. Trochu zalejte celok vodou.
  4. Pečte pri teplote 180 stupňov Celzia asi 50 minút, alebo až kým nebude mäso dostatočne upečené.
  5. Na záver pridajte balkánsky syr a pečte ďalších 10 minút, kým sa syr nezmäkne.
  6. Po upečení nechajte pokrm oddýchnuť zhruba 15 minút, aby sa trochu stuhol. Servírujte na chladnej ploche.

Tento návod je veľmi jednoduchý a chutný. Môžete si ho ľahko upraviť podľa svojich preferencií pridaním ďalších ingrediencií, ako je napríklad citrónová šťava na ochutenie alebo plátky citróna na plechu počas servírovania. Verím, že recept vyskúšate a bude vám chutiť! Ak chcete objaviť viac podobných receptov, pozrite sa na stránku Pečené kuracie stehná so kyslou kapustou.

Koľko kalórií má cuketa?

Koľko kalórií má cuketa?

Čítať viac »

 

Kuracie stehná na zelenine - Delikátne - 4

4) Kuracie stehná na zelenine – Delikátne

Suroviny:

  • 4 ks kuracích horných stehien
  • 2 mrkvy
  • 1 väčší cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 2 zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Ochorenie a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 lístok bobkového listu
  • Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu (voliteľné)

Pokyny:

  1. Príprava zeleniny:

    • Mrkvu ošúpte a nakrájajte na kolieska.
    • Cibuľu nakrájajte nadrobno.
    • Papriku zbavte semien a nakrájajte na prúžky.
    • Aby ste správne pripravili zemiaky, začnite ich dôkladným umytím, odstránením šupky ostrým nožom a narezaním na rovnomerné kúsky, čím zabezpečíte rovnomerné tepelné spracovanie.
    • Cesnak prelisujte alebo nakrájajte nadrobno.
  2. Príprava kuracích stehien:

    • Kuracie stehná umyte a osušte. Soľou a čiernym korením doladíme chuť podľa osobných preferencií – pridávame po štipkách a často ochutnávame.
  3. Opekanie:

    • Na rozohriatej panvici alebo v hlbokom hrnci zahrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán dozlatista (približne 5-7 minút na každej strane).
  4. Pridanie zeleniny:

    • K opečeným stehienkam pridajte cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezmäkne.
    • Potom pridajte mrkvu, zemiaky a papriku. Dobre premiešajte.
  5. Podlievanie:

    • Nalejte kurací vývar (alebo vodu) do panvice. Pridajte sladkú papriku, sušené oregáno a bobkový list.
    • Prikryte a varte na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým nie sú stehná dobre prepečené a zelenina mäkká.
  6. Uzavretie:

    • Ak je to potrebné, dochuťte soľou a korením. Odstráňte bobkový list.
    • Čerstvú petržlenovú vňať nasypte na tanier tesne pred podávaním.
Servírovanie:

Kuracie horné stehná so zeleninou môžete podávať s čerstvým chlebom, ryžou alebo samostatne ako hlavné jedlo. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Straka Edmund píše:

    Výborný recept, skvelá chuť!

  2. Kucera Marta píše:

    Tento recept je úžasný, určite si ho vyskúšam!

  3. Anonym píše:

    Recept je veľmi podrobný, ďakujem zaň!