Kuracie prsia sú veľmi vyhľadávanou voľbou pre mnohých nadšencov zdravého stravovania. Ich nízky obsah tuku, vysoký podiel bielkovín a rozmanité možnosti prípravy robia z nich ideálnu surovinu na meračované a výživné jedlá.
1) Kuracie prsia s bylinkovým maslom a limetkou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 100 g masla
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 limetka
– 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
– 1 lyžica nasekaného tymianu
– soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Rúru predehřejte na 200 °C. Kuracie prsia prepláchnite pod tečúcou vodou a osušte ich papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
2) V miske mixujte zmäknuté maslo, prelisovaný cesnak, nastrúhanú kôru a šťavu z polovice limetky, nasekanú petržlenovú vňať a tymian. Dôkladne zamiešajte, aby sa všetky ingrediencie skombinovali.
3) Bylinkové maslo rovnomerne naneste na kuracie prsia. Uložte ich do zapekacej misky a zakryte alobalom.
4) Vložte do rúry a pečte zhruba 25-30 minút. Potom alobal odstráňte a dopekajte ešte 5-10 minút, kým kuracie prsia nezískajú zlatistú farbu a nie sú úplne prepečené.
5) Hotové kuracie prsia servírujte s restovanou zeleninou alebo ľahkým šalátom. Môžete ich pokvapkať zvyšnou šťavou z limetky pre extra sviežu chuť.
Výhody: Tento recept je vynikajúci pre tých, ktorí obľubujú prenikavé bylinkové chutě. Bylinkové maslo dodáva kuracím prsiam šťavnatosť a arómu, zatiaľ čo limetka poskytuje svieži akcent. Vďaka pečeniu v rúre je mäso jemné a šťavnaté.
Počet kalórií na porciu: približne 350 kcal
2) Kuracie prsia s paradajkovo-bazalkovou omáčkou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 400 g paradajok
– 1 lyžica paradajkového pretlaku
– 1 hrnček kuracieho vývaru
– 1 hrnček čerstvých bazalkových listov
– 50 g masla
– soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Kuracie prsia opláchnite, osušte a nakrájajte na menšie kocky. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
2) Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte 2-3 minúty, až kým cibuľa nezačne hnednúť.
3) Pridajte nakrájané paradajky a paradajkový pretlak. Premiešajte a nechajte dusiť okolo 5 minút, kým paradajky nezačnú púšťať šťavu.
4) Vložte kuracie kúsky do panvice a zalejte ich kuracím vývarom. Znížte teplotu a varte pod pokrievkou 15-20 minút, kým kuracie mäso nie je úplne uvarené.
5) Na koniec pridajte čerstvé bazalkové listy a maslo. Premiešajte, aby sa maslo rozpustilo a bazalka uvoľnila svoju arómu. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte.
6) Servírujte s varenými cestovinami alebo ryžou. Ozdobte zvyšnými bazalkovými lístkami.
Výhody: Paradajkovo-bazalková omáčka dodáva kuracím prsiam taliansky nádych. Obsahuje množstvo vitamínov a antioxidantov vďaka paradajkám a bazalke. Maslo zjemňuje omáčku a dodáva jej krémovú textúru.
Počet kalórií na porciu: približne 400 kcal
3) Kuracie prsia s hubovo-smotanovou omáčkou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 50 g masla
– 300 g húb (šampiňóny, hliva ustricová alebo iné)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 200 ml smotany na varenie
– 100 ml kuracieho vývaru
– 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
– soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Kuracie prsia opláchnite, osušte a nakrájajte na plátky. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
2) V hlbokej panvici rozohrejte maslo. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte 2-3 minúty, kým nezmäknú.
3) Pridajte nakrájané huby a opražte ich 5-7 minút, až kým nevypustia šťavu a nezačnú hnednúť.
4) Vložte plátky kuracích pŕs do panvice a opražte ich z oboch strán do zlatista, približne 2-3 minúty na každej strane.
5) Zalejte smotanou na varenie a kuracím vývarom. Premiešajte a varte na miernom ohni 10-15 minút, kým omáčka nezhustne a kuracie mäso nie je úplne prepečené.
6) Na záver posypte nasekanou petržlenovou vňaťou. Podľa chuti dosoľte a dokoreňte.
7) Servírujte s opekanými zemiakmi alebo zemiakovým pyré. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.
Výhody: Hubovo-smotanová omáčka je bohatá a krémová, vďaka ktorej sú kuracie prsia šťavnaté a chutné. Huby dodávajú jedlu výraznú arómu a textúru. Smotana zjemňuje chuť a robí omáčku zamatovou.
Počet kalórií na porciu: približne 450 kcal
Záver:
Dúfame, že vás tieto tri jedinečné recepty na kuracie prsia pripravené na masle inšpirovali a obohatili váš jedálny lístok zdravými a chutnými variáciami.
Každý recept ponúka originálnu kombináciu chutí a ingrediencií, ktoré potešia vaše chuťové poháriky a prinesú do vašej stravy rozmanitosť. Vyskúšajte ich a objavte nové obľúbené spôsoby, ako si užiť šťavnaté a lahodné kuracie prsia. Dobrú chuť!