Kuracie prsia na prírodno na panvici.
- 2 kuracie prsia (približne 200-250 gramov každé)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 citrón
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Koriander alebo petržlen na ozdobu (voliteľné)
Kuracie prsia na prírodno na panvici s citrónom
- Príprava kuracích pŕs: Najskôr umyte kuracie prsia a dôkladne ich osušte papierovými utierkami. Ak sú na povrchu prebytočné tuky alebo koža, môžete ich odstrániť.
- Príprava marinády: V miske spojte olivový olej, nasekaný cesnak, šťavu z citróna, soľ a čierne korenie. Táto zmes poslúži ako marináda pre kuracie prsia.
- Marinovanie: Umiestnite kuracie prsia do misky alebo pekáča a dôkladne ich potrite marinádou zo všetkých strán. Nechajte marinovať minimálne 15 minút, ale ideálne by mali byť aspoň 1-2 hodiny v chladničke. Počas marinovania si pripravte panvicu.
- Predhriatie panvice: Na strednom ohni predhrejte panvicu a pridajte trochu olivového oleja. Predhriatie je kľúčové pre dosiahnutie chrumkavej kuracej kože.
- Smaženie kuracích pŕs: Keď je panvica dostatočne horúca, položte prsia do panvice so stranou kože nadol. Smažte asi 4-5 minút, kým koža nezíska chrumkavý a zlatohnedý vzhľad. Potom ich otočte a smažte ďalších 4-5 minút na druhej strane, až kým nie sú prekypujúce šťavnatosťou.
- Kontrola prepečenia: Najefektívnejší spôsob, ako zistiť, či sú prsia dostatočne prepečené, je použiť teplomer na mäso. Vnútorná teplota by mala dosiahnuť 75-80 °C.
- Podávanie: Keď sú kuracie prsia hotové, vyberte ich z panvice a nechajte ich trochu odpočívať. Počas odpočinku sa šťava rozloží rovnomerne, čím ostane mäso šťavnaté.
- Servírovanie a ozdobenie: Kuracie prsia môžete prezentovať s plátkami citróna a nasekaným koriandrom alebo petržlenom, čo pridá na vzhľade a chuti jedla.
Týmto spôsobom pripravené kuracie prsia budú krehké zvonku a šťavnaté vo vnútri, s lahodnou citrónovou a cesnakovou príchuťou. Výborne sa hodia ako príloha zemiakovej kaše a zeleniny. Prajeme dobrú chuť!
2) Kuracie prsia na prírodno na panvici s citrónom
Kuracie prsia predstavujú obľúbenú ingredienciu s rôznymi možnosťami prípravy. Dnes vám predstavíme originálny recept na kuracie prsia na prírodno na panvici s osviežujúcim citrónom. Tento recept je nielen jednoduchý, ale aj chutný, ideálny na rýchly obed či večeru.
Ingrediencie
Na prípravu kuracích pŕs na prírodno budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 4 kuracie prsia
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- soľ a čierne korenie podľa preferencie
- čerstvý tymian alebo petržlen na ozdobenie
Postup prípravy
Príprava kuracích pŕs na prírodno je veľmi jednoduchá. Najskôr si dôkladne umyte kuracie prsia a jemne ich osušte papierovými utierkami. Osoľte a okoreňte obidve strany. Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekaný cesnak a krátko ho restujte, kým nezačne voňať.
Potom pridajte kuracie prsia na panvicu a smažte 5-7 minút z každej strany, až kým nie sú zlatohnedé. Počas smaženia ich polejte šťavou z citróna a posypte nastrúhanou kôrou, čím pokrmu dodáte osviežujúcu chuť. Aby ste zabezpečili rovnomerné prepečenie, občas ich otočte. Ak je to potrebné, pridajte trochu vody na dno panvice, aby sa nesušili.
Po upečení kuracích pŕs ich podávajte teplé, ozdobené čerstvým tymiánom alebo petržlenom. Tento pokrm je vynikajúci s ryžou alebo zeleninovým šalátom. Dúfame, že si toto jedlo zamilujete!