Potrebujeme:
– 4 kuracie filé
– 200 g slaniny
– soľ, mleté čierne korenie
– olej
Kuracie filé na slanine
Postup:
1. Kuracie filé osolíme a okoreníme podľa preferencií.
2. Na panvici zahrejeme olej a filé opečieme z oboch strán, až kým nebudú jemné.
3. Slaninu nakrájame na tenké plátky a pridáme k kuraciemu mäsu.
4. Všetko ešte chvíľu dusíme, kým slanina nezíska zlatistú farbu.
5. Podávame teplé s prílohou podľa vášho výberu.
Dobrú chuť!
Kuracie filé na slanine so sušenými paradajkami a bazalkou
Ingrediencie:
- 4 kuracie filé (150-200 g)
- 200 g slaniny (najlepšie kvalitnej domácej alebo údenej)
- 100 g sušených paradajok v oleji
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g strúhaného parmezánu
- Čerstvá bazalka (na ozdobu)
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chutí
- Olivový olej
- Biele víno (podľa preferencií)
Postup:
- Príprava surovín: Najprv si pripravte všetky ingrediencie. Kuracie filé umyte a osušte papierovou utierkou. Potom ich jemne naklepte, aby sa rovnomerne prepekli. Sušené paradajky nakrájajte na menšie kúsky a cibuľu s cesnakom nasekajte nadrobno.
- Slanina: Na panvici na strednom ohni rozohrejte trošku olivového oleja. Potom položte na panvicu plátky slaniny a opečte ich dozlatista. Po opečení slaninu vyberte a položte na papierovú utierku, aby sa zbavila prebytočného tuku.
- Kuracie filé: Na tej istej panvici, kde bola slanina, pridajte kuracie filé. Opečte ich z oboch strán do zlatista, približne 6-7 minút na každej strane. Opečené filé posypte soľou, čiernym korením a strúhaným parmezánom.
- Pridanie cibule a cesnaku: Po opečení filé pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak do panvice. Smažte ich, kým nezozmäknú (približne 5 minút). Potom pridajte nakrájané sušené paradajky a zmes krátko poduste.
- Deglazovanie: Ak chcete, môžete do panvice pridať trochu bieleho vína, aby ste deglazovali (odstránili pripečené časti z panvice) a posilnili chute. Nechajte víno úhľadne odpariť, aby zostala lahodná omáčka.
- Finálne varenie: Na pripravenu zmes preložte opečené kuracie filé, zakryte pokrievkou a nechajte ešte asi 10 minút dusiť na veľmi nízkom ohni, aby sa chute prepojili.
- Podávanie: Hotové kuracie filé na slanine servírujte s čerstvou bazalkou navrchu. Môžete ich podávať s grilovanou zeleninou alebo zemiakmi na masle.
Kuracie filé na slanine s kurkumovou omáčkou
Ingrediencie:
- 4 kuracie filé (150-200 g)
- 150 g údenej slaniny
- 1 plechovka kokosového mlieka (400 ml)
- 1 lyžica kurkumy
- 1 čajová lyžička mletého červeného korenia
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 červená paprika (na kocky)
- Soľ a čierne korenie podľa chutí
- Olivový olej
- Čerstvý koriander na ozdobu
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa: Kuracie filé umyte, osušte a jemne naklepte. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Smaženie slaniny: Na panvici na strednom ohni rozohrejte trošku olivového oleja. Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a opečte do chrumkava. Opečenú slaninu vyberte z panvice a položte na papierovú utierku.
- Kuracie filé: Do tej istej panvici pridajte kuracie filé a opražte ich z oboch strán, kým nie sú zlatisté, približne 5-6 minút na každej strane.
- Príprava omáčky: K filé pridajte kokosové mlieko, kurkumu, červené korenie, rascu a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte a nechajte na strednom ohni variť 10-15 minút, až sa omáčka zahustí.
- Pridanie papriky: Na záver pridajte kocky červenej papriky a nechajte ich variť spolu s omáčkou, aby získali jemnú chuť.
- Podávanie: Podávajte kuracie filé na slanine s bohatou kurkumovou omáčkou. Ozdobte čerstvým koriandrom a môžete servírovať s ryžou alebo čerstvým chlebom.
Týmto spôsobom si môžete vychutnať dve rôzne variácie kuracích filé na slanine, ktoré osloví každého milovníka kvalitného jedla!