Kuracie prsia pripravené na znojemský spôsob …
Toto jedlo, pochádzajúce z Znojma v južnej Morave, je známe po celej strednej Európe. Nižšie nájdete recept na aromatické a chutné kuracie prsia.
Čo potrebujete:
- 4 kusy kuracích pŕs
- 2 cibule, nakrájané na jemné plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na drobno
- 250 ml bieleho vína
- 200 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Kuracie prsia pripravené na znojemský spôsob
Postup:
- Kuracie prsia dôkladne osolíme a okoreníme čiernym korením.
- Na panvici strednej veľkosti zohrejte maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte kuracie prsia a smažte, kým nezmenia farbu, asi 5-7 minút na každú stranu.
- Pridajte múku a riadne premiešajte, až kým múka nezhnedne.
- Znížte teplotu na stredne nízku a pridajte biele víno a kurací vývar. Nechajte variť, kým omáčka nezhustne a pŕsia sa úplne nevykuchajú, približne 15-20 minút.
- Servírujte s dusenou ryžou alebo knedľami a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dúfam, že si pochutnáte na tejto tradičnej špecialite z Moravy! Dobrou chuťou!
2) Kuracie prsia na znojemsky spôsob
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 200 ml smotany na varenie
- 150 g kyslej smotany
- 200 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 1 lyžička mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžička horčice
- Petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Príprava kuracích pŕs: Opláchnite kuracie prsia, osušte ich a nakrájajte na menšie kusy. Oslanfite a posypte čiernym korením.
-
Smaženie cibule: Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte do zlatožltej farby. Potom pridajte pretlačený cesnak a chvíľu ešte orestujte.
-
Pridanie paprík: Nakrájajte červenú a zelenú papriku na kocky a pridajte ich do panvice. Orestujte spoločne približne 5 minút.
-
Pridanie kuracieho mäsa: K restovanej zelenine pridajte nakrájané kuracie prsia a opekajte, kým sa mäso nezatiahne a nezíska zlatistý vzhľad.
-
Omáčka: Do panvice pridajte mletú papriku a horčicu, premiešajte. Potom pridajte kurací vývar a varte na strednej teplote asi 10 minút.
-
Dokončenie jedla: Po desiatich minútach primiešajte smotanu na varenie a kyslú smotanu. Dobre zamiešajte a nechajte ešte chvíľu pomaly variť, kým omáčka nadobudne krémovú konzistenciu.
-
Podávanie: Kuracie prsia na znojemský spôsob servírujte s uvarenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!