Kuracie prsia so zemiakovým gratinom.
Pre kurča:
- 4 kuracie prsia
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica čerstvého tymiánu (alebo 1 čajová lyžička sušeného tymiánu)
- 1/2 šálky kuracieho vývaru
Pre zemiakový gratin:
- 4 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
- 1 šálka smotany na varenie
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 šálky strúhaného syra (napríklad Gruyère alebo eidam)
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Kuracie prsia so zemiakovým gratinom
- Príprava kurča: Osolte a okoreňte kuracie prsia podľa chuti.
- Príprava panvice: Rozohrejte olivový olej na strednom ohni v pekáčiku alebo hlbšej rúre odolnej forme. Pridajte nasekaný cesnak a tymián. Smažte ich asi 1-2 minúty, kým nezačnú voňať.
- Smažte kurča: Položte kuracie prsia do panvice a opečte ich z oboch strán, kým nie sú zlatohnedé. To by malo trvať asi 3-4 minúty na každej strane. Potom ich vyberte z panvice a nechajte stranou.
- Príprava zemiakového gratinu: Vo veľkej miske zmiešajte smotanu na varenie, mlieko, strúhaný syr, nasekaný cesnak, soľ a čierne korenie. Pridajte nakrájané zemiaky a dobre premiešajte, aby boli zemiaky dobre obalené omáčkou.
- Spoločné pečenie: Vráťte vyprážané kuracie prsia späť do panvice s omáčkou a zemiakmi. Uistite sa, že sú rovnomerne rozložené.
- Pečenie: Zakryte pekáčik alebo formu a vložte ju do predhriatej rúry na 180 stupňov C. Pečte asi 30-40 minút, kým zemiaky nie sú mäkké a povrch je pekne zlatohnedý.
- Servírovanie: Servírujte teplé. Môžete ozdobiť čerstvým tymiánom alebo petržlenovou vňaťou, ak ju používate.
Týmto spôsobom by ste mali byť schopní pripraviť lahodné kuracie prsia so zemiakovým gratinom, ktorý je krémový a plný chutí. Dobrú chuť!