Kuracie stehná - Kuchyňa Lídla

Potrebujeme:

– 4 kuracie stehná
– soľ
– čierne korenie
– sladká paprika
– olej

 

Kuracie stehná – Kuchyňa Lídla

Postup:

1. Kuracie stehná očistíme a opráme pod tečúcou vodou.
2. Marinádu pripravíme zmiešaním soľou, korením a sladkou paprikou.
3. Kuracie stehná potrieme marinádou z oboch strán a necháme odstáť minimálne 30 minút.
4. Na rozohriatom oleji opražíme kuracie stehná z oboch strán, kým nezískajú zlatistú farbu a nebudú dobre prepečené.
5. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

 

 

Recept 1: Kuracie stehná na červenom víne so zemiakmi a zeleninou

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná
  • 200 ml červeného vína
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 3 lyžice olivového oleja

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Potom ich osolte a okoreňte čiernym korením.
  3. Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte kuracie stehná. Opékaním ich z oboch strán chceme získať zlatohnedú farbu, priblžne 5-7 minút na každej strane.
  4. Keď sú stehná hotové, preložte ich do pekáča. Na panvicu, kde ste opiekli stehná, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a cesnak. Orestujte ich na zvyšku oleja, kým cibuľa nezmäkne.
  5. Zemiaky nakrájajte na kocky a pridajte ich do pekáča spolu s opraženou zeleninou. Zalejte červeným vínom a pridajte rozmarín.
  6. Pečte v rúre približne 45 minút, občas premiešajte, aby sa zemiaky a zelenina rovnomerne prepiekli.
  7. Podávajte teplé, garnírované čerstvými bylinkami podľa chuti.

Recept 2: Kuracie stehná s horčicovou marinádou a jablkami

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná
  • 3 lyžice dijonskej horčice
  • 2 jablká (najlepšie sladko-kyslé)
  • 2 lyžice medu
  • 1 citrón
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 4 lyžice olivového oleja
  • čerstvé bylinky (napríklad tymián alebo petržlen)

Postup:

  1. V miske zmiešajte dijonskú horčicu, med, šťavu z citróna, soľ a čierne korenie. Pridajte olivový olej a dobre premiešajte.
  2. Kuracie stehná dôkladne obalíte v horčicovej marináde a nechajte ich marinovať minimálne hodinu, ideálne cez noc v chladničke.
  3. Rúru predhrejte na 200 °C.
  4. Opláchnite jablká, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na štvrtinky.
  5. Na plech uložiť marinované stehná a okolo nich pridajte jablká.
  6. Pečte asi 40-50 minút, kým sú stehná dobre prepečené a jablká zlatisté a mäkké.
  7. Podávajte s čerstvými bylinkami a k ôsmej prílohe, ktorá by mohla byť ryža alebo čerstvý chlieb.

Recept 3: Korenisté kuracie stehná s citrusovým glazúrom a kuskusom

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná
  • 2 pomaranče (šťava a kôra)
  • 1 limetka (šťava a kôra)
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletého koriandru
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • soľ podľa chuti
  • 200 g kuskusu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 500 ml vody
  • čerstvé bylinky (napríklad koriander alebo bazalka)

Postup:

  1. V miske zmiešajte šťavu a kôru z pomarančov a limetky s mletým zázvorom, koriandrom, čiernym korením a soľou. Touto marinádou potrite kuracie stehná a nechajte ich marinovať aspoň 1 hodinu.
  2. Rúru predhrejte na 190 °C. Na plechu, ktorý vyložíte papierom na pečenie, vložte marinované kuracie stehná a pečte približne 35-40 minút, alebo kým nie sú prepečené a šťavnaté.
  3. Kuskus pripravte podľa návodu na obale, zvyčajne stačí zaliať horúcou vodou a nechať odstáť.
  4. Po uvarení kuskusu ho zmiešajte s olivovým olejom a podľa chuti osolte.
  5. Podávajte kuracie stehná na posteli z kuskusu a ozdobte čerstvými bylinkami.

Tieto recepty na kuracie stehná vytvárajú skvelú kombináciu chutí a sú ideálne pre rodinné stretnutia alebo špeciálne príležitosti. Vonkajšia chrumkavosť a šťavnatosť kuracieho mäsa sú výsledkom precízneho pečenia a jednoduchých, ale výnimočných ingrediencií. Bon appétit!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Arnold Tatarka píše:

    Ľahké a chutné jedlo, ideálne na obed.

  2. Elena79 píše:

    Tento recept je skvelý, ľahko sa pripravuje a chutí vynikajúco.

  3. Nhochschorner píše:

    Milujem kuracie mäso, tento recept si určite vyskúšam.

  4. Eliska Miklosko píše:

    Vyzdvihujem jednoduchosť prípravy a skvelú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *