Kuracie stehná na perinke sú jednoduchým a chutným jedlom, ktoré si zamilujete. Táto tradičná slovenská špecialita je ideálna na prípravu obeda alebo večere pre celú rodinu.
Vynikajúca kombinácia šťavnatého kurčaťa a chrumkavej perinky vám prinesie mimoriadny gurmánsky zážitok. Navyše, príprava tohto pokrmu je rýchla a nenáročná. Poďme sa do toho pustiť!
Recept na kuracie stehná na perinke:
Ingrediencie:
– 8 kuracích stehien (alebo podľa počtu porcií)
– 2 väčšie cibule
– 2 mrkvy
– 1 koreňová petržlenová vňať
– soľ
– mleté čierne korenie
– olej na opekanie
– múka na obalenie
Postup:
1. Očistené a umyté kuracie stehná osoľte a opečte na panvici alebo v hlbšom hrnci na oleji zo všetkých strán dozlatista.
2. Orestovaným kuracím stehnám pridajte očistenú a na hrubo nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať. Zalejte malým množstvom vody (približne 1 šálka), zakryte a nechajte dusiť 30-40 minút.
3. Medzitým si pripravte perinku. V mise zmiešajte múku so štipkou soli a naštvrtenou šálkou vody. Miesite cesto, ktoré nemá byť ani príliš husté, ani príliš riedke.
4. Po uplynutí doby dusenia vyberte kuracie stehná z hrnca a nechajte ich chvíľu oddýchnuť. Do výpeku vmiešajte pripravené cesto na perinku a dôkladne premiešajte. Nechajte povariť na miernom ohni približne 10 minút, občas premiešajte, kým sa perinka nezačne oddeľovať od stien hrnca.
5. Kuracie stehná vložte späť do hrnca s perinkou a zakryte pokrievkou. Ešte chvíľu poduste, aby sa perinka prichytila na mäsu.
6. Podávajte kuracie stehná na perinke s čerstvou zeleninovou oblohou a domácim chrenom či džemom podľa chuti. Vhodnou prílohou sú zemiaky alebo domáca knedľa.
Tento voňavý a sýty pokrm vám určite prinesie lahodný zážitok z autentickej slovenskej kuchyne. Žiadne zložité postupy, len kvalitné a jednoduché suroviny. Samotná perinka je taktiež lahodná, vďaka ktorej bude mäso šťavnaté a krémovo jemné. Pochváľte sa rodine alebo priateľom týmto tradičným a overeným receptom!

2) Kuracie stehná na perinke
Budeme potrebovať:
– 4 kuracie stehná
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– soľ, korenie, mletá paprika
– 200 ml vývaru
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžica sladkej smotany
– petržlen na dekoráciu
Postup:
1. Kuracie stehná dôkladne očistíme a ochutíme soľou.
2. Na panvici rozohrejeme olej a opečieme kuracie stehná z oboch strán do zlata.
3. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a necháme ich orestovať.
4. Pridáme mletú papriku a zalejeme vývarom.
5. Kuracie stehná dusíme pod pokrievkou približne 30 minút a podľa potreby prilievame vývar.
6. Keď mäsko zmäkne, omáčku zahustíme hladkou múkou zmiešanou so smotanou a krátko prevaríme.
7. Podávame so zemiakovým pyré a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Na záver je dôležité nenechať kuracie prsia vyschnúť. Ak ich pečiete napríklad v rúre, občas ich podlievajte, stačí aj ich vlastnou šťavou. Nech chutí, priatelia! 🙂

3) Kuracie stehna na perinke
Kuracie stehna na perinke sú obľúbenou pochúťkou, ktorá poteší nielen…chuťové receptory, ako aj zrak. Tento návod je nenáročný a perfektný na rodinnú večeru. S použitím čerstvých surovín a štipkou lásky vytvoríte skutočne výnimočný pokrm. Pozrime sa na potrebné surovinové zloženie a postup, ktorý vám prerozpráva, ako pripraviť toto chutné jedlo s minimálnym úsilím.
Ingrediencie na kuracie stehna
Na prípravu kuracích stehien na smotanovej omáčke budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 4 kuracie stehna
- 1 šálka smotany určené na varenie
- 1 cibuľa (najemno nasekaná)
- 4 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia
- čerstvý rozmarín a tymián
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g húb (nakrájané na plátky)
Postup prípravy
Začnite tým, že na panvici rozohrejete olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a opražte ich, kým nezískajú zlatistý odtieň. Následne vložte kuracie stehna a opečte ich zo všetkých strán. Potom pridajte nakrájané huby a varte ďalších 5 minút.
Následne pridajte smotanu, soľ, čierne korenie, rozmarín a tymián. Dôkladne premiešajte a varte na miernom plameni približne 25 – 30 minút, kým kuracie stehna nie sú dokonale prepečené. Podávajte s vašimi obľúbenými prílohami a vychutnajte si túto úžasnú chuť!