Recept: Kuracie stehná na pečených zemiakoch. Môj obľúbený recept, ktorý som začala pripravovať častejšie.
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien
- 500 g zemiakov
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica sladkej papriky
- 1 polievková lyžica mletej rasce
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na dochutenie a ozdobu
Kuracie stehná na pečených zemiakoch
Návod na prípravu:
- Kuracie stehná umyte pod tečúcou vodou a dôkladne osušte pomocou papierovej utierky.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na hrubšie plátky.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké krúžky.
- Cesnak ošúpte a nasekajte na jemné kúsky.
- Na strednej panvici zahrejte olivový olej na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a cesnak a restujte ich do zlato-hnedej farby.
- Do panvice pridajte sladkú papriku a mletú rascu a premixujte.
- Pridajte stehná a opečte ich zo všetkých strán do zlatista.
- Do zmesi pridajte zemiaky a premiešajte tak, aby sa zemiaky obalili v šťave z mäsa.
- Panvicu s obsahom vložte do predhriatej rúry na 200°C (180°C pre ventilovanú rúru) a pečte počas približne 45 minút, alebo kým mäso a zemiaky nie sú úplne prepečené a zlatisté.
- Pred podávaním posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a servírujte s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien (môžu byť s kožou, alebo bez, podľa vašich preferencií)
- 800 g zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý rozmarín (nepovinné)
- 300 ml kuracieho vývaru alebo vody
Postup:
-
Príprava zemiakov: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kusy (napríklad štvrtiny alebo polovice, podľa veľkosti zemiakov).
-
Príprava cibule a cesnaku: Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a cesnak na jemné plátky.
-
Marinovanie kuracieho mäsa: Kuracie stehná umyte a osušte. V miske zmiešajte olivový olej, oregáno, papriku, soľ a čierne korenie. Natrite touto zmesou stehná, aby sa dobre ochutili. Nechajte marinovať aspoň 30 minút (ideálne v chladničke), ak máte čas.
-
Pečenie: Rúru predhrejte na 200 °C. Na plech alebo do zapekacej misy položte zemiaky, cibuľu a cesnak. Pokvapkajte všetko olivovým olejom a osolte.
-
Pridanie kuracích stehien: Na zemiaky položte marinované kuracie stehná. Ak máte, môžete pridať aj čerstvý rozmarín.
-
Pečenie v rúre: Do plechu nalejte kurací vývar alebo vodu. Plech zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 40 minút. Potom odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 20-30 minút, aby sa koža kuracích stehien pekne zhnedla a zemiaky boli mäkké.
-
Podávanie: Po upečení nechajte jedlo chvíľu vychladnúť. Servírujte teplé, najlepšie s čerstvou zeleninou alebo šalátom.
Dobrú chuť!