Tu je recept na kuracie stehná s cuketou, ktorý sa určite stane neoddeliteľnou súčasťou vašej kuchyne:
Ahojte, milovníci dobrého jedla! Už vás unavujú tie isté staré nudné recepty na kuracie mäso? Pripravte sa, pretože dnes vám predstavím niečo, čo zmení hru – kuracie stehná s cuketou alebo po slovensky, kuracie stehná s cuketou!
Tento tradičný slovenský pokrm je základným kameňom mnohých domácností vo východnej Európe, a to z dobrých dôvodov. Je to veľmi jednoduché na prípravu, plné chuti a dá sa prispôsobiť presne podľa vašich predstáv. Navyše, ide o skvelý spôsob, ako získate svoju dennú dávku zeleniny!
Takže pozrime sa na recept bez zbytočného odkladu!
Ingrediencie:
- 4-6 kuracích stehien s kosťou a kožou (môžete zvoliť vykostené alebo bez kože, ale verte mi, tajomstvo je v koži)
- 2 stredne veľké cukety, nakrájané na 0,5 cm hrubé kolieska
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané (pretože s cesnakom sa všetko zlepší, nemám pravdu?)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná (môžete použiť žltú, bielu alebo červenú – podľa svojich preferencií!)
- 1 lyžička papriky (sladkej alebo údenej, podľa chuti)
- Soľ a korenie podľa potreby (teraz sa neostýchajte!)
- 2 lyžice olivového oleja (alebo rastlinného, ak uprednostňujete)
- 1 šálka kuracieho vývaru (môžete zvoliť s nízkym obsahom sodíka alebo bežný, to závisí na vás)
- 1 polievková lyžica paradajkovej pasty (voliteľné, ale veľmi odporúčané)
- Čerstvá petržlenová vňať, nasekaná (na ozdobu, veď jeme predovšetkým očami, nie?)
Inštrukcie:
1. Predohrejte rúru na 200 °C (400 °F). Pripravujeme sa na peknú, horúcu rúru, aby bolo kura chrumkavé!
2. V prostredí veľkej misy premiešajte papriku, soľ a korenie. Pridajte kuracie stehná a dôkladne ich obalíme. Nezabudnite, ak sa trochu korenia rozsype – všetko je súčasťou procesu!
3. Na strednom plameni v širokej panvici zohrejte olivový olej. Kuracie stehná opečte 5-7 minút z každej strany, kým nie sú pekne zlatohnedé. Potom ich vyberte z panvice a uložte na tanier. Nezabúdajte na šťavy v panvici – vrátime sa k nim ešte neskôr!
4. Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a varte, kým nebude priesvitná, zvyčajne 5 minút. Potom pridajte nasekaný cesnak a varte ešte jednu minútu, stále miešajúc, aby sa spáleniu predchádzalo.
5. Do panvice pridajte nakrájané cukety a varte 5-7 minút, alebo kým nezačnú mäknúť. Možno to budete musieť spraviť v dávkach, v závislosti od veľkosti pripravovacej nádoby.
6. V malej miske zmiešajte kurací vývar a paradajkovú pastu (ak ju používate). Nalejte túto zmes na cuketu a cibuľu v panvici a zoškrabte všetky hnedé kúsky zo dna panvice.
7. Kuracie stehná vložte späť do panvice a uistite sa, že sú pokryté zmesou cukety a cibule. Ak chcete, posypte na vrch nasekanou petržlenovou vňaťou, aby to vyzeralo atraktívnejšie.
8. Celú panvicu preložte do predhriatej rúry a pečte 25 – 30 minút, alebo kým kura nebude dostatočne prepečené a cuketa mäkká.
9. Po upečení vyberte panvicu z rúry a nechajte ju niekoľko minút vychladnúť. Kuracie stehná podávajte vyložené na lyžičkách s cuketou a cibuľou.
Tipy a variácie:
- Chcete jedlu dodať trošku ostrého šmrncu? Pridajte na kocky nakrájané jalapeños alebo červené papriky spolu s cibuľou a cesnakom!
- Nie ste fanúšikom cukety? Nahraďte ju žltou tekvicou, paprikou či dokonca mrkvou!
- Chcete urobiť tento recept výnimočnejším? Podávajte so zemiakovou kašou, vaječnými rezancami alebo chrumkavým chlebom ako výdatný pokrm.
- Chcete to mať pripravené skôr? Zmes kuracieho mäsa a cukety si pripravte až deň v predstihu a pečte, keď budete pripravení.
A tu to máte, milí priatelia! Lahodný, jednoduchý a variabilný recept na kuracie stehná s cuketou, ktorý sa určite stane nevyhnutnou súčasťou vašej kuchyne. Vyskúšajte ho a dajte mi vedieť, ako sa vám vydaril v komentároch nižšie!
Veľa šťastia pri varení a nezabudnite sa so mnou podeliť o svoje výtvory!na sociálnych platformách s využitím hashtagu „chutna vareska“.
2) Kuracie stehná so strúhanou cuketou – Recept
Ak túžite po jednoduchom a lahodnom pokrme, kuracie stehná so strúhanou cuketou sú ideálnym riešením. Na prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 4 kusy kuracích stehien
– 2 veľké cukety
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– soľ, korenie, cesnakový prášok
– olej na použitie pri smažení
Kuracie stehná so strúhanou cuketou – Recept
Postup prípravy:
1. Najprv kuracie stehná dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Potom ich ochutíme soľou, korením a cesnakovým práškom.
2. Na panvici si zohrejeme trochu oleja a pridáme jemne nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme ich, až pokým nezískajú zlatistú farbu.
3. Do panvice vložíme kuracie stehná a opečieme ich z každej strany, kým nebudú mäkké.
4. Cukety očistíme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme ich k kuraciemu mäsu v panvici a dôkladne premiešame.
5. Zakryjeme panvicu pokrievkou a necháme dusiť približne 15 minút, kým sa cukety nesmrteľnejú.
6. Podávame teplé s vaši obľúbenou prílohou.
Tento jednoduchý recept na kuracie stehná so strúhanou cuketou predstavuje skvelý spôsob, ako si dopriať výživné a chutné jedlo. Určite sa doň pustite a nebudete ľutovať! Prajeme dobrú chuť!
3)
Kuracie stehná so strúhanou cuketou predstavujú vynikajúcu kombináciu, ktorá vás osloví svojou chuťou a jednoduchosťou prípravy. Tento recept je ideálny na rodinné večere alebo rýchlu obedu. S touto zmesou získate nielen výživné jedlo, ale aj výborný spôsob, ako využiť sezónnu zeleninu. Pozerajme sa na potrebné suroviny a postup, ktorý povedie k úspešnému výsledku.
Ingrediencie
Na prípravu kuracích stehien so strúhanou cuketou budete potrebovať tieto suroviny:
- 4 ks kuracích stehien
- 2 stredne veľké cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- Olivový olej
- Soľ a čierne korenie
- Bylinky podľa preferencie (napr. tymián, rozmarín)
Postup prípravy
Začnite s prípravou kuracieho mäsa. Kuracie stehná poriadne umyte, osušte a ochutnajte soľou, čiernym korením a bylinkami. Na panvici s trochou olivového oleja orestujte stehná do zlatista.
Počas toho nakrájajte cibuľu a cesnak a pridajte ich do panvice. Keď cibuľa zjemní, pridajte na kolieska nakrájanú cuketu. Smažte, kým cuketa nezjemnie.
Po upečení kuracích stehien vložte ich spolu s cuketou do pekáča a zapekajte v predhriatej rúre na 180°C približne 20 minút. Podávajte horúce a vychutnávajte si túto lahodnú kombináciu.