Kuracie stehná so šampiňónmi

stehná so šampiňónmi si zaručene zamilujete!

Ahoj, gurmán! Dnes sa s vami veľmi rád podelím o jeden z mojich najmilovanejších receptov, ktorý vždy zanechá dojem: Kuracie stehná so šampiňónmi, alebo aj kuracie stehná so šampiňónmi po slovensky (rodina mojej starej mamy, mimochodom!). Tento pokrm je základom našej rodinnej kuchyni a som si istý, že si ho zamilujete tak, ako my.

Pýtate sa, čím sa tento recept odlišuje od ostatných? Po prvé, je nečakane jednoduchý. To je niečo, čo jednoducho nemôžete pokaziť. Okrem toho je plný chuti vďaka fantastickej kombinácii šťavnatého kuracieho mäsa, mäsitých húb a jemného nádychu smotanovej omáčky. A nezabudnime na pohodlie, ktoré toto jedlo ponúka – je ako veľké teplé objatie servírované na tanieri.

Dobre, dosť slov. Tu sú suroviny, ktoré budete potrebovať na tento recept:

Ingrediencie:

  • 4-6 kuracích stehien s kosťou a kožou (nemyslite ani na vykostené, bez kože – chceme tú chrumkavú kožu, rozumiete?!)
  • 2 šálky rôznych húb (použite, čo máte radi), nakrájaných na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, prepasírované (pretože s cesnakom je všetko lepšie, nemyslíte?)
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky (môže byť červená, žltá alebo biela – všetky sú skvelé)
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky smotany na varenie (alebo pol a pol, ak sa cítite luxusne)
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja (môžete použiť aj maslo, ak máte chuť na niečo naozaj výnimočné)
A teraz sa do toho pustíme!

Krok 1: Pripravte si huby!
Na veľkej panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja na stredne vysokom plameni. Pridajte nakrájané huby a varte, kým sa nezmäknú a nezačnú zhnednúť, asi 5-7 minút. Potom ich vyberte z panvice a odložte bokom – čoskoro sa k nim vrátime.

Krok 2: Opečte kura!
Do tej istej panvice (nie je potrebné ju umývať – o chutiach nám ide, všakže?), pridajte zvyšok olivového oleja. Po zahriatí vložte kuracie stehná kožou nahor. Opekajte asi 5-6 minút, alebo kým kôrka nebude chrumkavá a zlatohnedá. Otočte ich a varte ďalších 5-6 minút, alebo kým nie sú hotové. Kuracie mäso vyberte a odložte vedľa húb.

Krok 3: Zmäknite cibuľu!
V tej istej panvici (áno, stále ju používame!), pridajte nakrájanú cibuľu a varte, kým nebude priesvitná a nezačne karamelizovať, asi 5-7 minút. Potom pridajte prepasírovaný cesnak a varte ďalšiu minútu za stáleho miešania, aby sa nepripekli.

Krok 4: Spojte všetky ingrediencie!
Na panvicu pridajte kurací vývar, smotanu a sušený tymián a zamiešajte. Nechajte zmes variť asi 5 minút, alebo kým mierne nezhustne. Dochutiť soľou a korením podľa chuti.

Krok 5: Finálne spojenie!
Pridajte späť do panvice uvarené kura a huby, premiešajte, aby sa ponorili do smotanovej omáčky. Podávajte horúce, ozdobené nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo tymianom, ak máte chuť.

A týmto sa dostávame na koniec, milí priatelia! Chuťovo bohatý, upokojujúci a ohromne jednoduchý recept na kuracie stehná so šampiňónmi. Určite to vyskúšajte a dajte mi vedieť svoj názor – som presvedčený, že vás nadchne už pri prvom súste.“

Kuracie stehná so šampiňónmi-2

2) Kuracie stehná so šampiňónmi

Na tento jednoduchý a chutný recept na kuracie stehná so šampiňónmi budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 4 kuracie stehná
– 250g šampiňónov
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– soľ
– čierne korenie
– mletá paprika
– olej na vyprážanie

 

Kuracie stehná so šampiňónmi

Postup:

1. Kuracie stehná dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Očistené šampiňóny pokrájajte na plátky.

Mrveničkový koláč s tvarohom a čučoriedkami

Mrveničkový koláč s tvarohom a čučoriedkami

Čítať viac »

2. Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak, následne pridajte nakrájané kuracie kúsky a za občasného miešania opekajte zo všetkých strán.

3. Pridajte nakrájané šampiňóny, premiešajte a dusíme pokryté asi 10 – 15 minút. Pred koncom dusenia dochuťte soľou, čiernym korením a mletou paprikou podľa vlastnej chuti.

4. Podávajte s ryžou, dusenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom.

Tento praktický recept na kuracie stehná so šampiňónmi sa vám zaručene zapáči!Kuracie stehná so šampiňónmi sú vynikajúcou alternatívou na rýchlu a chutnú večeru pre celú rodinu. Prajeme dobrú chuť!

 

Čokoládová poleva s maslom

Čokoládová poleva s maslom

Čítať viac »

3)

Na prípravu tohto jedinečného pokrmu budete potrebovať tieto suroviny:

  • 4 kuracie stehná
  • 300 g čerstvých šampiňónov
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • čerstvé bylinky na ozdobenie (napríklad petržlen)

Postup prípravy kuracích stehien so šampiňónmi

1. Najprv si pripravte kuracie stehná. Opláchnite ich pod tečúcou vodou a osušte pomocou papierovej utierky. Potom ich dochuťte soľou a čiernym korením.

2. Na rozohriatej panvici na strednej teplote nalejte olivový olej. Pridajte kuracie stehná a opekajte ich z oboch strán, kým nezískajú zlatistý vzhľad. Tento proces trvá približne 10 minút.

3. Keď sú stehná hotové, vyberte ich z panvice a uložte na tanier. V tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte ich, kým cibuľa nebude mäkká a nehľadí na zlatistú farbu.

4. Následne pridajte nakrájané šampiňóny a pokračujte v restovaní ďalších 5 minút, kým sa šampiňóny nezmenšia.

Dokončenie a servírovanie

5. Vráťte kuracie stehná späť do panvice a prelejte ich smotanou na varenie. Nechajte zmes ešte približne 5 minút variť na jemnom ohni, aby sa chuťové zložky spojili.

6. Nakoniec podávajte teplé a ozdobte ich čerstvými bylinkami. Toto chutné kuracie jedlo so šampiňónmi sa výborne hodí k ryži alebo čerstvému chlebu. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Sulc Otilia píše:

    Skvelý recept! Čo môže byť lepšie ako jednoduchá a chutná večera pre celú rodinu? Určite vyskúšam.

  2. Adrian Szabova píše:

    Tento recept mi pripomína detstvo. Moja babka ho tiež robila, ale nevedela som, že je to tradičný slovenský recept! Určite sa o to pokúsim.

  3. Agata Hric píše:

    Nech sa páči, skúsila som tento recept a bolo to skvelé! Navyše, veľmi dobrý návod krok za krokom, dokonca aj pre začiatočníkov v kuchyni.