Toto je jednoduchý návod na kuracie stehná v omáčke z paradajok:
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1 veľká cibuľa, nasekaná na kusy
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 plechovka (400 g) nasekaných paradajok (drcených)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
- olej na smaženie
- čerstvé bylinné ozdoby (napríklad petržlenová vňať)
Kuracie stehná v paradajkovej omáčke
Postup:
- Na úvod umyte stehná poriadne a osušte ich papierovým obrúskom.
- Na panvici zohrejte olej a orestujte kuracie stehná do zlatista z každej strany. Potom ich odložte nabok.
- V tej istej panvici pridajte cibuľu a cesnak, pričom ich orestujte, kým nezjemnia a nezačnú voňať.
- Pridajte drvené paradajky, paradajkový pretlak, sladkú mletú papriku a oregano. Dobře premiešajte a nechajte variť na miernom ohni asi 10 minút.
- Vráťte stehná späť do hrnca s omáčkou. Zakryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 30-40 minút, kým mäso nezmäkne a neostane šťavnaté.
- Podávajte s cestovinami, ryžou alebo zemiakovou kašou. Ozdobte čerstvými bylinami a servírujte.
Dobrú chuť!
2) Kuracie stehná v paradajkovej omáčke
Ingrediencie:
- 4 ks kuracích stehien, vykostených
- 2 veľké paradajky (alebo 1 konzerva drvených paradajok)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1/2 čajovej lyžičky cukru (na vyváženie kyslosti paradajok)
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1/4 šálky čerstvej bazalky na ozdobu (voliteľné)
- Parmezán na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava ingrediencií:
- Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Paradajky, ak používate čerstvé, nakrájajte na kocky.
-
Smaženie:
- Na panvici zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte do zlata (približne 3-4 minúty).
-
Pridanie paradajok:
- K opečeným surovinám pridajte nakrájané paradajky (alebo drvené z konzervy). Pridajte bazalku, oregano, soľ, čierne korenie a cukor. Dobre premiešajte a nechajte zmes zovrieť.
-
Príprava kuracích stehien:
- Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte papierovým obrúskom. Osoľte a okoreňte ich podľa chuti.
-
Smaženie mäsa:
- Na inej panvici pridajte trochu olivového oleja a zohrejte ho. Kuracie stehná opražte z oboch strán 5-7 minút, kým nezhnednú.
-
Dusenie:
- Kuracie stehná preneste do paradajkovej omáčky. Zakryte panvicu a nechajte mäso dusiť na miernom ohni približne 30-40 minút, až kým nie je dobre prepečené a mäkké.
-
Podávanie:
- Po dovarení servírujte kuracie stehná s paradajkovou omáčkou na tanieri. Ozdobte čerstvou bazalkou a posypte strúhaným parmezánom, ak je to žiaduce.
-
Príloha:
- Ku jedlu sa hodí ryža, cestoviny alebo čerstvý chlieb na namáčanie do omáčky.
Dobrú chuť!