Ak máte radi kuracie stehná a chcete vyskúšať jednoduché a chutné jedlo, môžete si pripraviť kuracie stehná v pekáči s paradajkovým pretlakom. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 4 kuracie stehná
- 1 cibuľa, nakrájaná na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 400 g paradajkového pretlaku (môžete použiť aj paradajkovú omáčku)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka na ozdobenie
Kuracie stehná v pekáči s paradajkovým pretlakom
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Na sporáku vyhrejte olej vo veľkom pekáči.
- Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte kuracie stehná do pekáča, kožou nahor.
- Osolte a okoreňte čiernym korením podľa chuti.
- Pridajte paradajkový pretlak do pekáča, aby sa trochu pripeklo na kuracie stehná.
- Pekáč zakryte a dajte ho do vyhriatej rúry.
- Pečte približne 1 hodinu, alebo kým sa kuracie mäso nedosiahne správnej teploty vnútri (72 °C).
- Pred podávaním ozdobte kuracie stehná čerstvou bazalkou.
- Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad so zemiakovou kašou alebo cestovinami.
Tento recept je jednoduchý, no výsledkom je skvelé jedlo plné chutí. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
- 400 g paradajkového pretlaku
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 Mrkvy
- 1 paprika (červená alebo žltá)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušenej oregano
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 ml kuracieho vývaru alebo vody
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Predpríprava:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na jemno. Mrkvu a papriku nakrájajte na kocky.
-
Orestovanie:
- Na panvici rozohřejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak, a orestujte, kým cibuľa nezmäkne a nie je zlatistá.
- Pridajte mrkvu a papriku, orestujte všetko spoločne ešte niekoľko minút.
-
Príprava kuracích stehien:
- Kuracie stehná si dobre umyte a osušte papierovou utierkou. Osoľte a okoreňte ich čiernym korením podľa chuti.
- Zinkujte ich do pekáča a na každý kus nalejte pripravenú zeleninovú zmes.
-
Pridanie paradajkového pretlaku:
- Do pekáča pridajte paradajkový pretlak a dôkladne premiešajte so zeleninou. Následne pridajte kurací vývar alebo vodu a dobre premiešajte.
-
Pečenie:
- Pekáč zakryte alobalom alebo pokrievkou a dajte do predhriatej rúry. Pečte 30 minút, potom odstráňte alobal a pečte ďalších 30 minút, aby sa kuracie stehná pekne zafarbili a spravili chrumkavou.
-
Podávanie:
- Po upečení vyberte pekáč z rúry, posypte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, ak ju používate. Podávajte s ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!