Kuracie štvrte so zemiakmi

Tu je jednoduchý recept na kuracie štvrte so zemiakmi:

Suroviny:

  • 4 kuracie štvrte
  • 4 veľké zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Bylinky (napr. tymián, rozmarín alebo oregano) na dochutenie

 

Kuracie štvrte so zemiakmi

Postup:

  1. Zemiaky umyjte a ošúpte. Nakrájajte ich na hrubé plátky.
  2. Kuracie štvrte osolte, okoreňte a nechajte ich odležať asi 15 minút.
  3. V panvici s vysokými bočnými stenami zohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a zemiaky. Opražte ich zo všetkých strán, kým nebudú zlatisté a mäkké.
  4. Odložte zemiaky z panvice a na rovnakej panvici osmahnite kuracie štvrte z oboch strán, až kým nebudú dobre prepečené a vnútri upečené.
  5. Pridajte zemiaky na panvicu k štvrte a posypte ich bylinkami. Nechajte ich spolu podusené ešte 2-3 minúty.
  6. Podávajte horúce. Môžete ich servírovať s kuracím vývarom alebo prílohou podľa vlastného výberu.

Poznámka:
Ak chcete mať ešte šťavnatejšie a krehkejšie mäso, môžete kuracie štvrte pred použitím marinovať v citrónovej šťave, olivovom oleji, cesnaku a bylinkách aspoň 30 minút pred prípravou.

 

2)

Ingrediencie:

  • 4 kuracie štvrte (s kožou)
  • 800 g zemiakov
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička papriky (mletej)
  • 1/2 lyžičky rozmarínu (sušeného)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 citrón (šťava a nastrúhaná kôra)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (nepovinné)

Postup:

  1. Predpríprava: Rúru predhrejte na 200 °C.

  2. Kuracie štvrte: Kuracie štvrte dôkladne umyte a osušte. V miske zmiešajte olivový olej, prelisovaný cesnak, oregano, papriku, rozmarín, soľ a čierne korenie. Pridajte šťavu z citróna a nastrúhanú kôru. Touto marinádou natrite kuracie štvrte z oboch strán.

  3. Zemiaky: Zemiaky olúpte a nakrájajte na väčšie kusy (približne 4-6 kúskov zemiaka na kus). Vložte ich do veľkej misy, osolte a pridajte trochu olivového oleja. Môžete pridať aj trošku čierneho korenia a bylinky podľa chuti.

  4. Pečenie: V pekáči alebo na plechu rozložte kuracie štvrte a okolo nich naukladajte zemiaky. Pečte v predhriatej rúre približne 45 – 60 minút, alebo kým kuracie mäso nie je krásne zlatohnedé a zemiaky sú mäkké. Občas ich môžete otočiť, aby sa rovnomerne opiekli.

  5. Podávanie: Po upečení vyberte z rúry a nechajte pár minút odpočívať. Potom podávajte teplé, môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tip: K jedlu môžete podávať aj čerstvý zeleninový šalát alebo kyslú uhorku pre lepšiu chuť.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *