Kurča na víne na francúzsky spôsob

Kurča varené v víne, známe ako „Coq au Vin“, predstavuje jedno z najznámejších francúzskych pokrmov, ktoré kombinuje tradície a lahodné suroviny. Toto jedlo pochádza z oblasti Burgundsko a nie len že poteší chuťové poháriky, ale aj zahreje dušu. Je to skvelý pokrm na nedeľný obed alebo na výnimočnú príležitosť.

Základom tohto receptu je kvalitné kurča, ktoré sa pomaly pripravuje v červenom víne, často v kombinácii so slaninou, hubami, cibuľou a bylinkami. Príprava je jednoduchá, no vyžaduje si čas na to, aby sa chute dobre prepojili a rozvinuli.

Ingrediencie:

  • 1 celé kurča, rozdelené na časti
  • 1 fľaša červeného vína (optimálne burgundské)
  • 200 g slaniny
  • 250 g čerstvých húb
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2-3 vetvičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie
  • Olivový olej
  • Pšeničná múka (na obalenie)

Postup:

  1. Na začiatku si pripravíme všetky potrebné suroviny. Kuracie kúsky ochutíme soľou a čiernym korením a obalíme ich v múke.
  2. Na panvici na strednom plameni orestujeme slaninu nakrájanú na kocky, až kým nie je chrumkavá. Potom ju odstránime a na výpeku opečieme kuracie kúsky do zlato-hneda.
  3. Kurča vyberieme a do panvice pridáme nakrájané cibule a cesnak. Orestujeme, až cibuľa zosklovatie.
  4. Na tento základ následne pridáme nakrájanú mrkvu a huby a krátko ich orestujeme.
  5. Všetky suroviny vrátime späť do panvice, pridáme červené víno, tymián a bobkový list. Zmes privedieme do varu a následne znížime teplotu.
  6. Pokryjeme pokrievkou a varíme približne 1,5 až 2 hodiny, kým kurča nie je jemné a chute sa navzájom prepoja. Počas varenia občas premiešame.
  7. Na záver môžeme omáčku zahustiť, ak je to potrebné, alebo ju nechať v takejto forme.

Kurča na víne servírujeme s čerstvým chlebom alebo zemiakovou kašou, aby sme si vychutnali bohatú omáčku. Toto jedlo je nielen výborné, ale aj plné histórie a tradícií, ktoré sú pre francúzsku kuchyňu neoddeliteľné.

Dobrou chuťou!

Kurča varené vo víne po francúzsky

Kuracie štvrte na víne | Roman Paulus | Kuchyňa Lidla
Pomarančová poleva na koláč

Pomarančová poleva na koláč

Čítať viac »

Recept na „Kurča varené vo víne po francúzsky“:

Suroviny:

  • 4 kuracie stehná (približne 1 kg)
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice hladkej múky na zahustenie omáčky
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (napríklad pažítka a petržlen) na ozdobenie

Postup:

  1. V hrnci zohrejte olej a opečte kuracie stehná z oboch strán do zlata. Potom ich vyberte a odložte bokom.
  2. Na zvyšnom oleji orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú jemnú zlatistú farbu.
  3. Do hrnca pridajte červené víno a varte, kým sa alkohol neodparí a víno získa plnú chuť.
  4. Pridajte kurací vývar a opäť vložte kuracie stehná späť do hrnca. Varíme zhruba 30 až 40 minút, kým mäso nie je jemné a šťavnaté.
  5. Ak sa omáčka zdá byť príliš tekutá, vytvorte zmes múky a vody a pridajte ju do hrnca na zahustenie.
  6. Omáčku dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu.
  7. Kurča varené vo víne podávajte s dusenou ryžou alebo pečenými zemiakmi, ozdobené nasekanými bylinkami.

Verím, že si na tomto pokrme pochutnáte. Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Cecilia90 píše:

    Výborný recept, tento víkend ho musím vyskúšať.

  2. Alexander Ondrisova píše:

    Takéto jedlá milujem, vďaka za návod!

  3. Zuzulova Bystrik píše:

    To je presne ten typ jedla, ktoré mám rád. Výborná chuť a množstvo ingrediencií, ktoré spolu vytvoria perfektnú kombináciu.

  4. Zelmira50 píše:

    Nech sa páči, toto je skvelý recept. Veľmi chutné jedlo, ktoré bude určite chutiť každému. A príprava nie je až taká zložitá!

  5. Eleonora49 píše:

    Tak tento recept si určite vyskúšam. Mám rada nové recepty a toto vyzerá naozaj skvele.