Lečo s ačokčou predstavuje tradičný slovenský pokrm, ktorý zahŕňa rozličné druhy zeleniny a papriku, varené spoločne so základnými surovinami. Tu je nenáročný recept na prípravu:
Čo budete potrebovať:
- 1 veľkú cibuľu, nakrájanú na kocôčky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 červenú papriku, nakrájanú na pásiky
- 1 zelenú papriku, nakrájanú na pásiky
- 2 paradajky, rozkrájané na kocôčky
- 1 párky, nakrájané na kolieska
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 1 lyžicu sladkej papriky v prášku
- Podľa chuti soľ a korenie
- 2 lyžice rastlinného oleja
Príprava:
- Na panvici s hrubším dnom zohrejte olej a na ňom orestujte cibuľu a cesnak, kým nezačnú zmäknúť a zosklovatieť.
- Pridajte pokrájanú papriku a jemne ju poduste, až kým nezmäkne.
- Po pridaní paradajok a párkov varte ešte asi 5 minút.
- Pridajte pretlak a mletú papriku, dôkladne premiešajte a varte ďalších 10-15 minút.
- Na záver dochuťte podľa preferencií soľou a korením.
Lečo s ačokčou sa teší obľube, často sa podáva s chlebom alebo ako príloha, napríklad ryža či uvarené zemiaky. Vychutnajte si túto tradičnú slovenskú delikatesu!
2) Lečo s ačokčou
Lečo je tradičný pokrm, ktorý si mnohí milovníci dobrého jedla skutočne obľúbili. V kombinácii s ačokčou, zeleninou, ktorá dodáva jedlu osobitý šarm, sa stáva pravým kulinárskym zážitkom. V tomto článku vám predstavíme recept na lečo s ačokčou, ktorý nepochybne osloví vašu rodinu a priateľov.
Na prípravu leča s ačokčou budete potrebovať:
- 2 veľké zrelé paradajky
- 2 papriky (ideálne červené)
- 1 cibuľa
- 1-2 ačokče
- 3-4 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- možno aj klobásu, ak máte radi
Postup prípravy leča s ačokčou
Krok 1: Najprv si očistíme a nakrájame cibuľu na jemno. Na panvici rozohrejeme olivový olej a na ňom osmažíme cibuľu do zlatistej farby.
Krok 2: Následne pridáme nakrájanú papriku a ačokču, premiešame a necháme niekoľko minút restovať. Potom do panvice pridáme nakrájané paradajky a znížime teplotu na strednú.
Krok 3: Nezabudnite pridať prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a varte, kým zelenina nezmäkne, približne 20 minút.
Krok 4: Ak máte chuť na klobásu, môžete ju rozkrájať a pridávať do leča v polovinách varenia. Tým získate ešte výraznejšiu chuť.
Krok 5: Po dokončení varenia sa podáva horúce. Môžete ho servírovať s čerstvým chlebom alebo ako samostatný pokrm. Dobrú chuť!