Tu je jednoduchý recept na lenivé pečené kuracie stehná podávané s ryžou:
Suroviny:
- 4 kusy kuracích stehien
- 2 poháre ryže
- 2 stredné cibule, nakrájané na polkruhy
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica soli
- 1 polievková lyžica mletej červenej papriky
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 2 poháre vody
Lenivé pečené kuracie stehná s ryžou
Postup:
- Rozohrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Kuracie stehná umyte pod tečúcou vodou a osušte ich pomocou kuchynského papiera.
- Do veľkého pekáča vložte kuracie stehná, cibuľu a cesnak. Ochuťte soľou, mletou červenou paprikou a čiernym korením. Pokvapkajte olivovým olejom.
- Pekáč zakryte a pečte v rúre približne 30 minút.
- V miske dobre premiešajte ryžu s vodou a pridajte ju do pekáča.
- Pokračujte v varení ďalších 20 minút, kým ryža nie je uvarená a kuracie stehná sú šťavnaté a dobre prepečené.
- Podávajte horúce a užite si tieto delikátne lenivé pečené kuracie stehná s ryžou!
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
- 2 poháre ryže
- 4 poháre kuracieho vývaru (prípadne vody)
- 2 stredné cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 čajová lyžička papriky
- 1 čajová lyžička sušenej oregáno
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 citrón (na šťavu)
- Čerstvé byliny (napr. petržlenová vňať alebo rozmarín na dekoráciu)
Postup:
-
Príprava kuracieho mäsa: Rúru predhrejte na 200 °C. Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte. Osolte ich, okoreňte čiernym korením a posypte paprikou a oregánom.
-
Opraženie: Na veľkej panvici ohrejte olivový olej na strednom plameni. Kuracie stehná opekajte zo všetkých strán, kým nebudú zlatohnedé (asi 7-10 minút). Potom ich preložte na tanier.
-
Príprava zeleniny: Na tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opražte ich do zlatista. Následne pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a opekajte ešte 5 minút.
-
Príprava ryže: Do panvice so zeleninou pridajte ryžu a dôkladne premiešajte, aby sa ryža obalila v oleji a nasiakla arómu zo zeleniny. Následne nalejte kurací vývar (alebo vodu) a jemne premiešajte.
-
Pečenie: Na ryžu položte kuracie stehná a všetko zakryte alobalom alebo pokrievkou. Pečte v predhriatej rúre asi 35-40 minút, kým stehná nie sú uvarené a ryža absorbuje všetku tekutinu.
-
Servírovanie: Po upečení odstráňte alobal, pokvapkajte šťavou z citróna a posypte čerstvými bylinkami. Podávajte teplé, najlepšie s čerstvým chlebom alebo zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!