Lievance vyrobené z jahodového kefíru predstavujú jednoduchý a chutný recept. Tu je návod v slovenčine:
Ingrediencie:
- 250 g jahôd
- 250 ml kefíru
- 1 lyžica tŕnistého cukru
- 2 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- maslo na opekanie
Lievance z jahodového kefíru
Postup práce:
- Jahody umyte, očistite a odstráňte stopky. Pár kusov si nechajte na ozdobu.
- Preveďte zvyšné jahody do mixéra a zmixujte ich s kefírom a tŕnistým cukrom. Takto získate jahodovú zmes.
- Vajcia vyšľahajte v priestrannej miske a postupne vmiešajte jahodovú zmes.
- Pridajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli. Dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Na panvici rozohrejte trochu masla a naberajte cesto lyžicou na palacinky.
- Opečte z oboch strán do zlatista.
- Hotové palacinky môžete ozdobiť nakrájanými jahodami a posypať tŕnistým cukrom.
Prajem dobrú chuť!
2) Lievance z jahodového kefíru
Ingrediencie:
- 1 pohár jahodového kefíru
- 1 pohár hladkej múky
- 1/2 pohára cukru (podľa chuti)
- 1 vajce
- 1 balenie prášku do pečiva (približne 1 a 1/2 čajovej lyžičky)
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- Štipka soli
- 2 lyžice roztopeného masla alebo oleja
- Vanilkový extrakt (podľa chuti)
- Olej na vyprážanie
Postup:
-
Príprava cesta: V miske zmiešajte jahodový kefír, vajce, roztopené maslo a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
-
Suché prísady: V oddelenej miske preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, cukor a soľ. Dobre premiešajte, aby sa zložky rovnomerne rozložili.
-
Zmiešanie: Pomaly vmiešavajte suché prísady do mokrej zmesi s kefírom. Mixujte len do zlúčenia ingrediencií. Nezabudnite, že cesto by malo byť trošku hrudkovité, aby boli lievance nadýchané.
-
Vyprážanie: Na panvici rozohrejte trochu oleja na strednej teplote. Keď je panvica horúca, lyžicou nalievajte cesto, formujte menšie lievance. Smažte ich cca 2-3 minúty z každej strany, alebo kým nebudú zlato-hnedé.
-
Servírovanie: Hotové lievance môžete podávať so čerstvými jahodami, javorovým sirupom, medom alebo jogurtom. Výborné sú aj posypané práškovým cukrom.
Tip:
Ak chcete lievance obohatiť, môžete do cesta pridať aj niekoľko nakrájaných čerstvých jahôd alebo inú obľúbenú ovocnú prísadu.
Prajeme dobrú chuť! 🍓🥞