Lievance pripravované z mladých zeleninových surovín sú chutné a prospešné pre zdravie. Mladá zelenina poskytuje množstvo živín a vlákniny, čo ju predurčuje ako ideálnu voľbu pre vyváženú diétu. Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako si môžete tieto lievance prispôsobiť podľa svojich chutí a preferencií.
Ingrediencie:
- Rôzne mladé zeleninové druhy (napríklad mladá kapusta, brokolica, cuketa, mrkva)
Lievance z mladých zeleninových surovín
Postup:
- Dôkladne umyte a pripravte mladú zeleninu. Odstráňte všetky tvrdé časti a listy.
- Pokrájajte zeleninu na drobné kúsky, aby sa lepšie integrovala do cesta.
- V miske zmiešajte múku, vajcia, mlieko a soľ. Môžete obohatiť zmes aj o koreniny podľa vlastného výberu, napríklad o čierne korenie alebo oregano.
- Do pripravenej zmesi pridajte nasekanú mladú zeleninu a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Na panvici zahrejte trochu oleja alebo masla. Pre zdravšiu alternatívu môžete zvoliť aj kokosový olej.
- Opečte lievance dozlatista z oboch strán. Môžete použiť lyžicu na tvarovanie menších placiek, alebo ich rukami formovať podľa potreby.
- Podávajte hotové lievance so svojou obľúbenou omáčkou. Môžete si zvoliť medzi paradajkovou, cesnakovou alebo jogurtovou omáčkou.
Prajem vám dobrú chuť! Ak máte záujem o ďalšie recepty, neváhajte sa opýtať.
2) Lievance z mladej zeleniny
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 stredne veľký zemiak
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky (možno použiť aj celozrnnú)
- 50 g strúhaného syra (napríklad eidam alebo parmezán)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 strúčiky cesnaku (voliteľné, pre lepšiu chuť)
- Olivový olej na prípravu
- Čerstvé bylinky (napríklad petržlen alebo kôpor) na ozdobu
Postup:
-
Príprava zeleniny: Očistite cuketu, mrkvu a zemiak. Cuketu môžete nastrúhať nahrubo, mrkvu a zemiak na jemno, podľa chuti.
-
Zmiešanie surovín: V miske skombinujte nastrúhanú zeleninu. Pridajte vajcia, múku, prášok do pečiva a strúhaný syr. Ak sa rozhodnete použiť cesnak, prelisujte ho a pridajte do zmesi. Dochutíme soľou a čiernym korením. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny dobre spojili. V prípade, že je zmes príliš hustá, pridajte trošku vody alebo mlieka.
-
Smaženie: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Lyžicou vylievať zmes na panvicu a vytvárajte malé lievance. Smažte ich z oboch strán približne 3-4 minúty, alebo kým nezískajú zlatistú a chrumkavú farbu.
-
Servírovanie: Lievance podávajte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami. Rovnako sa dobre kombinujú s kyslou smotanou alebo jogurtom.
-
Tipy: Môžete experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny – skúste pridať aj špenát, brokolicu či papriku. Tieto lievance sú super aj ako príloha alebo občerstvenie.
Dobrú chuť!