Recept na koláč s makom a jablkami
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 200 g mletého maku
- 180 g práškového cukru
- 150 g masla (rozpusteného)
- 3 vajcia
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice rumu alebo rumovej arómy
- 1 vanilkový cukor
- 3 stredne veľké jablká (olúpané a nakrájané na tenké plátky)
- štipka soli
- maslo alebo olej na vymastenie formy
- práškový cukor na posypanie
Koláč s makom a jablkami
Príprava:
- Na začiatok si predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte plech (približne 23 cm) – namažte ho maslom alebo olejom a posypte trochou múky.
- V miske zmiešajte hladkú múku, mletý mak, prášok do pečiva, práškový cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
- Do suchých ingrediencií pridajte rozpustené maslo, vajcia a rum (alebo arómu). Dobre premiešajte, aby ste získali hladké cesto, ktoré nie je príliš lepkavé, a rozdeľte ho na dve rovnaké časti.
- Na plech vyložte jednu polovicu cesta a rovnomerne ho rozložte do tenkej vrstvy.
- Na rozotreté cesto poukladajte kolieska nakrájaných jabĺk. Môžete ich jemne zatlačiť do cesta.
- Na jablká položte druhú polovicu cesta a opatrne ho rozotrite, aby pokrylo jablká vo všetkých miestach.
- Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte asi 30-35 minút, kým nebude zlatohnedý a jablká budú mäkké.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť na plechu a potom posypte práškovým cukrom.
- Na záver si vychutnajte lahodný makový koláč s jablkami!
Dobrú chuť!
2) Makový koláč s jablkami
Chcete sa pustiť do pečenia niečoho naozaj skvelého? Dnes sa pozrieme na recept na koláč s makom a jablkami, ktorý vás ohromí svojou chuťou a arómou.
Tento dezert spája jemnosť maku s osviežujúcou chuťou jabĺk, ideálny na víkendové popoludnie strávené s rodinou alebo priateľmi.
Na začiatok si pripravíme všetky potrebné suroviny. Potrebujeme:
- 250 g maku
- 300 g múky
- 200 g cukru
- 4 jablká
- 4 vajcia
- 1 balenie prášku do pečiva
- 100 ml oleja
- 200 ml mlieka
- štipka soli
- citrónová kôra na dochutenie
Teraz, keď máme všetko pripravené, môžeme sa pustiť do pečenia. Tu je náš postup:
- Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme plech na pečenie.
- V miske zmiešame múku, mak, prášok do pečiva a soľ.
- V ďalšej miske vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej, mlieko a citrónovú kôru.
- Obidve zmesi spojíme a dôkladne premiešame.
- Jablká olúpeme a nakrájame na plátky, ktoré vmiešame do pripraveného cesta.
- Cesto nalejeme do plechu a dáme piecť na 40-45 minút.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a môžeme podávať! Tento koláč s makom a jablkami si určite zamilujete a vaša rodina ocení aj pridanú pozornosť, ktorú ste mu venovali.