Recept na makový koláč s jablkami.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 200 g mletého maku
- 180 g práškového cukru
- 150 g masla (rozpusteného)
- 3 vajcia
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice rumu alebo rumového arómy
- 1 vanilkový cukor
- 3 stredne veľké jablká (olúpané a nakrájané na tenké kolieska)
- štipka soli
- maslo alebo olej na vymastenie formy
- práškový cukor na posypanie
Makový koláč s jablkami
Postup:
- Najskôr predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech (cca 23 cm) – vymažte ho maslom alebo olejom a vysypte trochou múky.
- V mise zmiešajte hladkú múku, mletý mak, prášok do pečiva, práškový cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
- Pridajte rozpustené maslo, vajcia a rum (alebo rumový aróma) do suchých ingrediencií. Vypracujte hladké cesto, ktoré nie je príliš lepkavé, a rozdeľte ho na 2 rovnaké časti.
- Na plech vyložte jednu časť cesta a rovnomerne ho rozotrite do tenkej vrstvy.
- Na rozotreté cesto položte kolieska nakrájaných jabĺk. Môžete ich trochu pritlačiť do cesta.
- Položte druhú časť cesta na jablká a opatrne ho rozotrite, tak aby zakrylo jablká celým povrchom.
- Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút, kým cesto nie je zlato hnedé a jablká sú mäkké.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť na plechu. Potom posypte práškovým cukrom.
- Nakoniec si môžete vychutnať chutný makový koláč s jablkami!
Dobrú chuť!
2)
Chcete sa pustiť do pečenia niečoho skutočne výnimočného? Dnes sa pozrieme na recept na makový koláč s jablkami, ktorý vás ohúri svojou chuťou a vôňou. Tento koláč kombinuje jemnosť maku s osviežujúcou chuťou jabĺk, a je ideálny na víkendové popoludnie s rodinou alebo priateľmi.
Potrebné ingrediencie
Na začiatok si pripravíme všetky potrebné ingrediencie. Budeme potrebovať:
- 250 g maku
- 300 g múky
- 200 g cukru
- 4 jablká
- 4 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 100 ml oleja
- 200 ml mlieka
- štipka soli
- citrónová kôra na dochutenie
Postup prípravy
Teraz, keď máme všetko pripravené, môžeme sa pustiť do samotného pečenia. Tu je náš postup:
- Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si plech na pečenie.
- V miske zmiešame múku, mak, prášok do pečiva a soľ.
- V ďalšej miske vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej, mlieko a citrónovú kôru.
- Obidve zmesy spojíme a dôkladne premiešame.
- Jablká olúpeme a nakrájame na plátky, ktoré vmiešame do pripraveného cesta.
- Cesto vylejeme do plechu a dáme piecť na 40-45 minút.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a môžeme podávať! Tento makový koláč s jablkami si určite zamilujete a vaše rodina ocení aj pridanú pozornosť, ktorú ste mu venovali.
Tento recept na makový koláč s jablkami je jednoducho skvelý! Vyskúšala som ho minulý víkend a všetkým v rodine veľmi chutil. Kombinácia maku a jabĺk je úžasná, to musíte ochutnať! Príprava je jednoduchá a výsledok je naozaj chutný. Koláč som posypala práškovým cukrom, ako odporúčate, a bol taký krásny, že som ho musela hneď odfotiť. Môj manžel ho zjedol tak rýchlo, že ani neviem, kedy sa to stalo! Zas a znova sa chystám piecť tento koláč, pretože je perfektný na rodinné stretnutia alebo len tak k čaju. Mám pocit, že je to aj skvelý spôsob, ako zapojiť deti do pečenia – môžu pomôcť s krájaním jabĺk alebo s posypaním cukrom. Určite odporúčam každému, kto má rád sladkosti. Ďakujem autorovi za tento úžasný recept!
Wow! Makový koláč s jablkami ma úplne očaril! Prvýkrát som piekla a musím povedať, že to bola jedna z najlepších skúseností v kuchyni. Cesto sa mi podarilo krásne vypracovať a vôňa z rúry bola nádherná. Jablká dodali koláču sviežosť a mak mu dodal tú správnu štruktúru. Moje deti si pochvaľovali každý kúsok a hneď sa pýtali na ďalší kúsok po tom prvom! Veľmi ma teší aj to, že ingrediencie sú bežne dostupné a nevyžadujú žiadne špeciálne nákupy. Už plánujem piecť tento koláč aj pre našich priateľov na oslavu narodenín – viem, že všetkým bude chutiť rovnako ako našej rodine. Odporúčam všetkým vyskúšať tento recept; určite nesklame!
Tento recept na makový koláč s jablkami je skutočný poklad! Vždy som mala obavy z pečenia koláčov, ale toto bolo také jednoduché! S postupom sa dá ľahko pracovať a konečný výsledok je proste fantastický. Príjemná kombinácia chutí maku a jabĺk vytvorila niečo neuveriteľné; dokonca aj moji rodičia boli nadšení! Koláč sme podávali so šálkou kávy na večer s priateľmi a všetci sa pýtali na recept. Musím priznať, že som trochu experimentovala s množstvom cukru – pridala som trochu viac podľa svojej chuti – ale výsledok bol perfektný! Tento recept si zaslúži byť zdieľaný so všetkými mojimi známymi; už teraz sa teším na ďalšie pečenie!