Makový koláčik s ovocím a posýpkou
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 150 g mletého maku
- 120 g cukru
- 100 ml mlieka
- 80 g masla
- 2 vajcia
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- čerstvé ovocie podľa vlastného výberu (napr. jahody, maliny alebo marhule)
- posýpka (strúhaný kokos alebo mandle)
Postup:
- V miske zmiešajte múku, mak, cukor, prášok do pečiva a vanilkový cukor.
- Pridajte do zmesi mlieko, roztopené maslo a vajcia. Všetko dobre premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto.
- Plech na pečenie vymastite a vysypte hrubou múkou.
- Cesto rozotrite na plechu do rovnomerne tenkej vrstvy.
- Na rozotreté cesto uložte kúsok čerstvého ovocia.
- Posypte koláčik strúhaným kokosom alebo mandľami.
- Koláčik pečte vo vyhriatej rúre na 180°C približne 30 – 35 minút, alebo kým nie je zlatisto-hnedý.
- Po upečení koláčik nechajte vychladnúť a podávajte.
Dobrú chuť!
2)
Makový koláčik s ovocím a posýpkou je absolútnou lahôdkou pre milovníkov chutných dezertov. Tento recept je ideálny na rôzne oslavy či stretnutia s priateľmi. Kombinácia jemného maku, sviežich plodov a chrumkavej posýpky zaručuje, že si tento koláčik zamilujete!
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať
Na prípravu makového koláčika budete potrebovať:
- 250 g mletého maku
- 200 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 4 vajcia
- 200 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 1 prášok do pečiva
- 250 g ovocia (napr. maliny, čučoriedky alebo jablká)
- Cukor a škorica na posypanie
Postup prípravy koláčika
1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na pečenie, ktorú vymažte maslom.2. V miske zmiešajte mletý mak, múku, prášok do pečiva a cukor.3. V druhej miske šľahajte vajcia, pridajte mlieko a olej. Dobre premiešajte.4. Spojte obsah oboch misiek a zmiešajte, kým nevznikne jednoliate cesto.5. Cesto prelejte do formy a rovnomerne rozložte ovocie na povrch.6. Na vrch posypte cukrom zmiešaným so škoricou pre extra chuť.7. Pečte 30-35 minút alebo do zlatista. Po upečení nechajte koláčik vychladnúť a podávajte s kávou alebo čajom.
Záver a tipy na servírovanie
Tento makový koláčik je nielen chutný, ale aj výnimočne jednoduchý na prípravu. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi ovocia podľa sezóny alebo dokonca pridať trochu orechov pre chrumkavú textúru. Užite si tento koláčik s vašimi najbližšími a nenechajte sa obmedzovať, majte z neho radosť!