Mangoldová polievka, tiež známa ako špenátová polievka, je skvelá voľba pre zdravý a chutný obed. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 1 väčšia hlava mangoldu (špenátu)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na dusenie
Mangoldová polievka
Postup:
- Mangold opláchnite, odstráňte hrubé stonky a nakrájajte na menšie kúsky. Listy si uschovejte na stranu.
- Na panvici rozpálte olej a orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak, až získajú zlatisto-hnedú farbu.
- Pridajte nakrájaný mangold a nechajte ho dusiť asi 5 minút, kým zmäkne.
- Medzitým si olúpte a nakrájajte zemiaky na menšie kúsky.
- Do hrnca s mangoldom pridajte nakrájané zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom.
- Polievku osolte a okorente podľa chuti.
- Varíme asi 20-30 minút, kým sa zemiaky zmäknú.
- Vrcholové listy mangoldu nakrájajte na tenké prúžky a pridajte ich do vývaru.
- Nechajte polievku prevrieť ešte 5 minút.
- Ak chcete hladšiu konzistenciu, môžete polievku rozmixovať tyčovým mixérom.
Hotovú mangoldovú polievku môžete servírovať s čerstvým chlebom alebo krutónmi. Dobrú chuť!
2)
Mangoldová polievka je jemné a výživné jedlo, ktoré obohatí váš jedálny lístok. S bohatou chuťou a všestrannosťou môže slúžiť ako skvelý predkrm alebo hlavné jedlo. V tomto článku sa pozrieme na ingrediencie a postup, ako pripraviť túto chutnú polievku.
Ingrediencie na mangoldovú polievku
Pre vyhotovenie mangoldovej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g čerstvého mangoldu
- 1 strednú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Trochu citrónovej šťavy (voliteľné)
Postup na prípravu mangoldovej polievky
Na začiatku si dôkladne umyte mangold a nakrájajte ho na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno, a zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
V hlbokej panvici na olivovom oleji opečte cibuľu a cesnak do zlato-hneda. Pridajte zemiaky a restujte ich asi 5 minút. Následne pridajte mangold a premiešajte ingrediencie.
Keď mangold zmäkne, pridajte zeleninový vývar a varte na strednom ohni asi 20 minút, alebo pokým zemiaky nie sú mäkké. Na záver dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne aj citrónovou šťavou.
Polievku môžete podávať samostatne alebo s čerstvým chlebom. Mangoldová polievka je skvelou voľbou na osvieženie počas zimných dní.
Mnam, mangoldová polievka mi veľmi chutí. Určite vyskúšam tento recept.
Super recept! Rada varím nové jedlá a táto polievka znie veľmi zaujímavo.
Vyzdvihujem túto polievku ako jednu z najlepších, ktoré som kedy ochutnala.
Neviem si vynachváliť mangoldovú polievku. Tento recept je naozaj jednoduchý a chutný.
Polievka vyzerá veľmi chutne a určite ju čoskoro uvarím svojej rodine. Myslím, že im bude chutiť.