Mäso z morčiat so sladkokyslou omáčkou a zeleninou. Trošku ázijskej chuti vo vašej kuchyni nemôže uškodiť. Sladkokyslá omáčka je neodmysliteľnou súčasťou ázijskej gastronomie. Avšak, s morčacím mäsom máme našu európsku alternatívu. Taktiež ju zvládnete pripraviť bez problémov.
Ingrediencie:
- 500 g morčacieho mäsa (napr. kuracie alebo krídelka, nakrájané na plátky či kusy)
- 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 žltá paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 cibuľa, krájaná na tenké krúžky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
- 1 lyžica oleja (napríklad olivového)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Sladkokyslá omáčka:
- 1/4 šálky kečupu
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice octu (bieleho alebo jablčného)
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1/2 čajovej lyžičky mletej papriky (sladkej alebo štipľavej, podľa preferencie)
- 1 čajová lyžička kukuričnej múky (voliteľné, na zahustenie omáčky)
Morčacie mäso so sladkokyslou omáčkou a zeleninou
Postup:
- Príprava mäsa a zeleniny:
- Osolte morčacie mäso a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a restujte mäso z oboch strán do zlatista a dokiaľ nie je prepečené. Následne ho vyberte a odložte bokom.
- Do hrnca vložte nakrájanú cibuľu, cesnak a papriky. Orestujte, kým nezačnú byť jemné.
- Príprava sladkokyslej omáčky:
- V miske zmiešajte kečup, med, ocot, sójovú omáčku a mletú papriku. Ak chcete, aby bola omáčka hustejšia, zamiešajte kukuričnú múku a dobre pretrepte, aby sa rozpustila.
- Kombinovanie všetkých ingrediencií:
- Vráťte opečené mäso späť do hrnca alebo panvice so zeleninou.
- Zalejte všetko pripravenou sladkokyslou omáčkou a dôkladne premiešajte, aby sa mäso a zelenina obalili omáčkou.
- Varte na miernom ohni približne 5-7 minút, aby sa mäso dotiahlo a zelenina absorbovala chuť omáčky.
- Podávanie:
- Toto morčacie mäso so sladkokyslou omáčkou a zeleninou servírujte s ryžou, cestovinami alebo rôznymi zeleninovými prílohami po vašom výbere.
- Pokrm ozdobte čerstvými bylinkami, napríklad nasekaným kôprom.
Tento recept ponúka harmonickú rovnováhu sladkej a kyslej chuti v sladkokyslej omáčke, ktorá krásne doplní morčacie mäso a zeleninu. Skvelý spôsob, ako využiť morčacie mäso a vytvoriť lahodný, pestrofarebný pokrm.
2) Morčacie mäso so sladkokyslou omáčkou a zeleninou
Dnes by som sa rád podelil o vynikajúci recept na morčacie mäso so sladkokyslou omáčkou a zeleninou. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj nutrične hodnotný. Môžete si ho pripraviť kedykoľvek a je perfektný na rodinný obed či večeru. V nasledujúcich odsekoch sa dozviete potrebné suroviny a postup na jeho prípravu.
Ingrediencie
Na prípravu morčacieho mäsa so sladkokyslou omáčkou a zeleninou budete potrebovať:
- 500 g morčacieho mäsa (prsné filé)
- 1 červenú papriku
- 1 zelenú papriku
- 1 mrkvu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 3 lyžice medu
- 3 lyžice jablčného octu
- 1 strúčik cesnaku
- olej na smaženie
- soľ a korenie podľa preferencie
Postup prípravy
Najskôr si pripravíme morčacie mäso. Očistíme ho a nakrájame na menšie štvorčeky. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme morčacie mäso. Smažíme ho približne 5-7 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu. Následne prisypeme nakrájanú zeleninu, konkrétne papriky a mrkvu. Smažíme ešte 5 minút, aby zelenina zvädla.
V samostatnej nádobe zmiešame sójovú omáčku, med, jablčný ocot a nasekaný cesnak. Túto sladkokyslú zmes vlejeme na panvicu k morčaciemu mäsu a zelenine. Dôkladne premiešame a varíme ešte 5 minút, kým sa omáčka nezredukuje na požadovanú hustotu. Na záver dochutíme soľou a korením podľa vlastného vkusu.
Servírujte horúce s ryžou alebo rezancami. Dobrú chuť!