Čo takto skvelá receptúra na mrkvovú polievku s krupicou? Táto jednoduchá polievka je zdravá a chutná.
Potrebujete:
- 500 gramov mrkvy, olúpaná a nakrájaná na kúsky
- 1 veľká cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1/2 šálky krupice
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na smaženie
Mrkvová polievka s krupicou
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, až sa stanú mäkkými a zľahka zlatistými.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a nechajte ju restovať niekoľko minút.
- Pridajte zeleninový vývar, soľ a korenie. Varíme, kým mrkva nie je mäkká.
- V malom hrnci uvaríme krupicu podľa pokynov na obale.
- Keď je mrkva mäkká, pridajte uvarenú krupicu do polievky. Varíme ešte pár minút.
- Polievku môžete podávať horúcu. Ak chcete, môžete ju ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dúfam, že vám táto receptúra pomôže vytvoriť vynikajúcu mrkvovú polievku s krupicou. Dobrú chuť!
2)
Mrkvová polievka s krupicou s nádychom pomaranča a zázvoru
Ingrediencie:
- 500 g mrkvy (ideálne čerstvej a šťavnatej)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kus čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
- 1 stredná zemiak (pre krémovosť)
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g krupice (kryštálovej alebo detskej)
- 1 pomaranč (oba kôra a šťava)
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- Pár snítok čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate na ozdobenie
- 1 lyžička mletého koriandra (voliteľné)
- 1 lyžička kurkumy na farbu a chuť
- Pridanie opražených semienok (tekvicové alebo slnečnicové)
Postup:
-
Príprava surovín: Začnite tým, že si všetky suroviny dôkladne pripravíte. Očistite mrkvu, zemiak a cibuľu, potom ich nakrájajte na menšie kocky. Zázvor ošúpte a nastrúhajte. Strúčiky cesnaku jemne nakrájajte.
-
Smaženie: Na veľkej panvici alebo v hlbokom hrnci zahrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte cesnak a zázvor, premiešajte a smažte ešte niekoľko sekúnd, kým sa nezapočujú ich arómy.
-
Pridanie mrkvy a zemiaka: Do panvice pridajte nakrájanú mrkvu a zemiak. Miešajte ich spolu s cibuľou, cesnakom a zázvorom, aby sa všetky chute spojili. Smažte asi 5-7 minút, aby sa zelenina trošku opiekla.
-
Príprava vývaru: Zeleninu zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 20 minút, alebo kým mrkva a zemiak nezmäknú.
-
Pridanie krupice: Po zmäknutí zeleniny pridajte krupicu do polievky. Miešajte, aby sa nevytvorili hrudky, a varte ďalších 5-10 minút, kým krupica nezmäkne a polievka nezíska krémovú konzistenciu.
-
Zjemnenie chutí: Polievku stiahnite z ohňa a použite ponorný mixér, aby ste ju rozmixovali do hladka. Potom pridajte šťavu z pomaranča a nastrúhanú kôru, čo dodá polievke osviežujúcu chuť a arómu.
-
Odkyslenie a korenie: Dochutíte soľou, čiernym korením a prípadne mletým koriandrom. Môžete pridať aj štipku kurkumy, aby polievka získala krásnu žltú farbu a podporila imunitu.
-
Finalizácia: Nechajte polievku ešte 5 minút postáť, aby sa chute prepojili. Pokiaľ je polievka príliš hustá, môžete pridať viac vývaru alebo vody podľa potreby.
-
Servírovanie: Polievku nalejte do hlbokých tanierov alebo misiek. Ozdobte ju čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a opraženými semienkami, ktoré dodajú hrejivú chuť a chrumkavosť.
Tip:
Podávajte s čerstvým chlebom alebo bagetou na namáčanie. Počas chladných dní môže byť toto jedlo skutočným hrejivým potešením.
Dobrú chuť!
Výborný recept, vyskúšam určite!
Táto polievka vyzerá skvelo a zdravo. Určite si ju vyskúšam.
Ďakujem za recept! Budem sa tešiť na vyskúšanie tejto chutnej polievky.
Skvelý recept, určite vyskúšam!
Ďakujem za inšpiráciu, vyzerala byť veľmi chutná polievka.
Vyzera to velmi chutne, musim to skusit!
Dakujem za recept, urcite vyskusam!
Tato polievka s pomarancom a zazvorom ma zaujala, dufam, ze bude chutna.
Super navod na pripravu! Tesim sa, az si ju uvarim.