Čo tak úžasný recept na mrkvovú polievku s krupicou? Táto nenáročná polievka je zdravá a veľmi chutná.
Potrebujete:
- 500 gramov mrkvy, olúpaná a rozkrájaná na kocky
- 1 veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1/2 šálky krupice
- soľ a korenie podľa osobnej chuti
- olej na opraženie
Mrkvová polievka s krupicou
Postup:
- Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, až kým nebudú jemné a zlatisté.
- Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu a nechajte ju restovať niekoľko minút.
- Nalejte zeleninový vývar, prisypte soľ a korenie. Varíme, pokiaľ mrkva nezmäkne.
- V menšom kastróle pripravte krupicu podľa pokynov uvedených na obale.
- Akonáhle je mrkva mäkká, spojte uvarenú krupicu s polievkou a varte ešte pár minút.
- Polievku podávajte teplú. Ak chcete, môžete ju ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Verím, že vám tento recept pomôže pripraviť vynikajúcu mrkvovú polievku s krupicou. Prajem dobrú chuť!
2) Mrkvová polievka s krupicou
Mrkvová polievka s krupicou s nádychom pomaranča a zázvoru
Ingrediencie:
- 500 g mrkvy (najlepšie čerstvej a šťavnatej)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kus čerstvého zázvoru (približne 2 cm)
- 1 stredný zemiak (na krémovosť)
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g krupice (kryštálovej alebo detskej)
- 1 pomaranč (kôra aj šťava)
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- Pár snítok čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate na ozdobenie
- 1 lyžička mletého koriandra (voliteľné)
- 1 lyžička kurkumy na farbu a chuť
- Pridanie pražených semienok (tekvicových alebo slnečnicových)
Postup:
-
Príprava surovín: Začnite dôkladnou prípravou všetkých surovín. Očistite mrkvu, zemiak a cibuľu, potom ich rozkrájajte na menšie kusy. Zázvor ošúpte a nastrúhajte. Strúčiky cesnaku jemne nakrájajte.
-
Opraženie: Na veľkej panvici alebo v hlbokom hrnci zahrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju, až kým nezmäkne a nezíska zlatistý tón. Následne pridajte cesnak a zázvor, premiešajte a smažte ešte niekoľko sekúnd, kým sa neprejavia ich arómy.
-
Pridanie mrkvy a zemiaka: Do panvice vhoďte nakrájanú mrkvu a zemiak. Miešajte ich s cibuľou, cesnakom a zázvorom, aby sa chuť harmonicky spojila. Smažte asi 5-7 minút, aby sa zelenina trochu opiekla.
-
Príprava vývaru: Vlejte zeleninový vývar cez zeleninu a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte polievku približne 20 minút, alebo kým mrkva a zemiak nezmäknú.
-
Pridanie krupice: Po zmäknutí zeleniny vmiešajte krupicu do polievky. Premiešavajte, aby sa nevytvorili hrudky, a varte ďalších 5-10 minút, kým…
krupica sa nezjemní a polievka nezíska krémovú textúru.
-
Úprava chutí: Polievku odstavte z plameňa a použite ponorný mixér, aby sa stala hladkou. Následne pridajte šťavu z pomaranča a nastrúhanú kôru, čo obohatí polievku o osviežujúcu chuť a vôňu.
-
Dochutenie a korenie: Pridajte soľ, čierne korenie a prípadne mletý koriander. Môžete taktiež pridať štipku kurkumy, aby polievka získala krásnu žltú farbu a podporila imunitný systém.
-
Záverečná úprava: Nechajte polievku ešte 5 minút odstáť, aby sa chute spojili. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať viac vývaru alebo vody podľa svojich preferencií.
-
Servírovanie: Polievku nalievajte do hlbokých tanierov alebo misiek. Ozdobte ju čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a opraženými semienkami, ktoré dodajú teplú chuť a chrumkavosť.
Tip:
Podávajte s čerstvým chlebom alebo bagetou na namáčanie. Počas chladnejších dní môže byť toto jedlo skutočne hrejivým potešením.
Dobrú chuť!
Výborný recept, vyskúšam určite!
Táto polievka vyzerá skvelo a zdravo. Určite si ju vyskúšam.
Ďakujem za recept! Budem sa tešiť na vyskúšanie tejto chutnej polievky.
Skvelý recept, určite vyskúšam!
Ďakujem za inšpiráciu, vyzerala byť veľmi chutná polievka.
Vyzera to velmi chutne, musim to skusit!
Dakujem za recept, urcite vyskusam!
Tato polievka s pomarancom a zazvorom ma zaujala, dufam, ze bude chutna.
Super navod na pripravu! Tesim sa, az si ju uvarim.