Nedeľná polievka bez mäsa

Nedeľná polievka bez mäsa: 3 originálne a chutné recepty

Úvod:

Nedeľný obed často evokuje tradičnú polievku, ktorá dokáže rozohriat a zasýtiť celú rodinu. Pokiaľ sa však rozhodnete vyskúšať niečo iné a zároveň sa vyhnúť mäsu, prinášame tri jedinečné recepty na bezmasé polievky, ktoré si obľúbite. Tieto polievky sú nabité chuťou, vitamínmi a minerálnymi látkami, a navyše sa jednoducho pripravia. Inšpirujte sa a prekvapte svojich blízkych novými chuťovými zážitkami.

Recept 1: Krémová polievka z pečenej tekvice a kokosového mlieka

Ingrediencie:

  • 1 kg tekvice hokkaido
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička kurkumy
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • na ozdobu: opražené tekvicové semienka a čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Tekvicu umyte, rozrežte, odstráňte semienka a nakrájajte na mesiačiky. Rozložte ich na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte približne 30 minút, kým nezmäkne.
  2. Medzitým na panvici zahrejte zvyšok olivového oleja a opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Restujte, kým cibuľa nezosklovatí.
  3. Do hrnca vložte upečenú tekvicu, opraženú cibuľu s cesnakom, prilejte vývar a kokosové mlieko. Pridajte rascu, kurkumu, soľ a korenie. Varte na miernom ohni približne 15 minút.
  4. Polievku rozmixujte ponorným mixérom dohladka. V prípade potreby ju zrieďte vývarom alebo vodou na požadovanú hustotu. Dochutťe soľou a korením.
  5. Podávajte ozdobené opraženými tekvicovými semienkami a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Výhody:

Tekvica je bohatá na betakarotén, vitamíny A, C a vlákninu. Kokosové mlieko dodáva polievke jemnú chuť a krémovú textúru bez smotany. Rasca a kurkuma podporujú trávenie a majú protizápalové účinky.

Počet kalórií na 1 porciu: približne 180 kcal

Recept 2: Fazuľová polievka so zeleninou a bylinkami

Ingrediencie:

  • 300 g suchej fazule (napríklad biela alebo hnedá)
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 zeler
  • 1 petržlen
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica sušeného oregana
  • 1 lyžica sušenej bazalky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • na ozdobu: čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Fazuľu preosejte, prepláchnite a namočte do studenej vody na 8 až 12 hodín (najlepšie cez noc). Potom vodu zlejte a fazuľu opäť prepláchnite.
  2. V veľkom hrnci zahrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a petržlen. Restujte približne 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  3. Pridajte prelisovaný cesnak, oregano a bazalku. Krátko orestujte, kým sa uvoľní aróma.
  4. Vložte namočenú fazuľu, paradajky a vývar. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 1 hodinu, kým fazuľa nezmäkne.
  5. Časť fazule rozmixujte ponorným mixérom, aby polievka získala hustejšiu konzistenciu. Dosolte a okoreňte podľa chuti.
  6. Podávajte ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

Výhody:

Fazuľa je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, železa a horčíka. Vďaka zelenine a bylinkám je polievka plná vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov. Môže zasýtiť a je vhodná aj pre vegánov.

Počet kalórií na 1 porciu: približne 220 kcal

Recept 3: Hríbová polievka so zemiakmi a tymiánom

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých hríbov (alebo 30 g sušených)
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 100 ml šľahačky (alebo rastlinnej smotany)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • na ozdobu: čerstvý tymián

Postup:

  1. Hríby dôkladne očistite a nakrájajte na plátky. Pri použití sušených hríbov ich namočte do horúcej vody na 15 minút, potom vodu zlejte a nasekajte hríby.
  2. Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak nadrobno posekajte.
  3. V veľkom hrnci na olivovom oleji osmahnite cibuľu s cesnakom, následne pridajte hríby, zemiaky a vývar. Varte, kým nezmäknú.
  4. Pridajte tymián, dosolte a okoreňte. Na konci varenia môžete pridať šľahačku na zjemnenie.
  5. Servírujte horúce, ozdobené čerstvým tymiánom.

Výhody:

Hríby sú bohaté na vlákninu a antioxidanty, zatiaľ čo zemiaky poskytujú komplexné sacharidy. Tento recept je dokonalou voľbou pre tých, ktorí hľadajú výživný a zasýtiaci pokrm.

Ako upiecť kuracie stehná do chrumkava

Ako upiecť kuracie stehná do chrumkava

Čítať viac »

zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak, smažte 2-3 minúty, kým zmäknú.
4) Vložte nakrájané huby a zemiaky. Osmažte asi 5 minút, kým huby nepustia šťavu.
5) Zalejte vývarom, pridajte tymián, soľ a korenie. Nechajte zovrieť, potom znížte teplotu a varte na slabom ohni približne 20 minút, kým zemiaky nezjemnia.
6) Napokon vmiešajte smotanu, krátko povarte a odstavte. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
7) Podávajte ozdobené lístkami čerstvého tymiánu.

Makaróny na taliansky spôsob

Makaróny na taliansky spôsob

Čítať viac »

Výhody: Huby sú bohaté na vitamíny skupiny B, draslík, selén a vlákninu. Zemiaky dodávajú polievke sýtosť a krémovitú konzistenciu. Tymián má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti a obohacuje polievku o intenzívnu arómu.

Počet kalórií na 1 porciu: približne 200 kcal

Záver:
Tieto tri jedinečné recepty na nedeľnú polievku bez mäsa dokazujú, že aj bezmäsité pokrmy môžu byť pôsobivé, sýte a plné živín. Či už si zvolíte krémovú tekvicovú polievku s exotickým nádychom kokosového mlieka, tradičnú fazuľovú so zeleninou alebo hubovú s tymiánom, určite si pochutnáte a získate množstvo cenných látok pre svoje zdravie. Nebojte sa vyzkúšať a objavovať nové chute. Vaše nedeľné obedy už nikdy nebudú monotónne!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. ZelenýJablko píše:

    Tento recept na nedeľnú polievku bez mäsa je skvelý! Kombinácia zeleniny je úžasná a chutná. Milujem, ako sa všetky ingrediencie spoja do lahodného pokrmu. Už sa teším, ako si ju pripravím na víkend!

  2. Slniečko123 píše:

    Wow, táto polievka vyzerá tak chutne! Určite vyskúšam tvoj recept. Zelenina v kombinácii s cesnakom je presne to, čo mám rád. Dúfam, že bude také dobré ako vyzerá! Ďakujem za zdieľanie!

  3. MňamMňam píše:

    Parádny recept! Nedeľná polievka bez mäsa? To je presne to, čo potrebujem pre moju rodinu. Rád varím a tento recept ma inšpiruje k novým chuťovým zážitkom. Teším sa na výsledok!

  4. KreatívnyKuchár píše:

    Super tip na polievku! Kombinácia cibuľe a zeleniny znie skvele. Hlavne s krutónmi to bude dokonalé jedlo na nedeľu. Určite pridám aj svoj obľúbený korenie pre extra chuť. Ďakujem za inšpiráciu!

  5. MačkaVOkne píše:

    Tento recept je úžasný! Nedeľa bez mäsových pokrmov môže byť veľmi chutná s touto polievkou. Mám rád jednoduché a zdravé jedlá a táto polievka ich spĺňa úplne perfektne. Už sa neviem dočkať víkendu!

  6. Svetluška123 píše:

    Tento recept na nedeľnú polievku bez mäsa je skvelý! Veľmi sa mi páči, ako sú ingrediencie jednoduché a dostupné. Polievka je chutná a zdravá, presne to, čo potrebujeme na rodinný obed. Určite vyskúšam!

  7. KocúrMikinko píše:

    Wow, táto polievka vyzerá naozaj lákavo! Milujem zeleninové jedlá a tento recept ma inšpiroval. Určite ho pripravím na víkend. Ďakujem za zdieľanie takého chutného nápadu, veľmi si to vážim!

  8. JankaMala píše:

    Nedeľná polievka bez mäsa? To znie super! Mám rada kombináciu zeleniny a vôňu cesnaku. Tento recept vyskúšam s rodinou, verím, že nám bude všetkým chutiť. Dobrú chuť všetkým kuchárom!

  9. ZelenáRybka píše:

    Tento recept je fantastický! Rada varím polievky a táto bez mäsa mi príde veľmi osviežujúca. Zelenina sa určite pekne spojí s vývarom. Teším sa na výsledok! Dík za tipy!

  10. PohodovýPetrík píše:

    Skvelý recept na nedeľnú polievku! Je to presne to, čo mám rád – jednoduché suroviny a zdravé jedlo. Už sa teším, ako si pochutím s krutónmi alebo chlebom. Určite odporúčam ostatným!