Nedeľná polievka bez mäsa: 3 originálne a chutné recepty
Úvod:
Nedeľný obed často evokuje tradičnú polievku, ktorá dokáže rozohriat a zasýtiť celú rodinu. Pokiaľ sa však rozhodnete vyskúšať niečo iné a zároveň sa vyhnúť mäsu, prinášame tri jedinečné recepty na bezmasé polievky, ktoré si obľúbite. Tieto polievky sú nabité chuťou, vitamínmi a minerálnymi látkami, a navyše sa jednoducho pripravia. Inšpirujte sa a prekvapte svojich blízkych novými chuťovými zážitkami.
Recept 1: Krémová polievka z pečenej tekvice a kokosového mlieka
Ingrediencie:
- 1 kg tekvice hokkaido
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml kokosového mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička kurkumy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- na ozdobu: opražené tekvicové semienka a čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C. Tekvicu umyte, rozrežte, odstráňte semienka a nakrájajte na mesiačiky. Rozložte ich na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte približne 30 minút, kým nezmäkne.
- Medzitým na panvici zahrejte zvyšok olivového oleja a opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Restujte, kým cibuľa nezosklovatí.
- Do hrnca vložte upečenú tekvicu, opraženú cibuľu s cesnakom, prilejte vývar a kokosové mlieko. Pridajte rascu, kurkumu, soľ a korenie. Varte na miernom ohni približne 15 minút.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom dohladka. V prípade potreby ju zrieďte vývarom alebo vodou na požadovanú hustotu. Dochutťe soľou a korením.
- Podávajte ozdobené opraženými tekvicovými semienkami a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Výhody:
Tekvica je bohatá na betakarotén, vitamíny A, C a vlákninu. Kokosové mlieko dodáva polievke jemnú chuť a krémovú textúru bez smotany. Rasca a kurkuma podporujú trávenie a majú protizápalové účinky.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 180 kcal
Recept 2: Fazuľová polievka so zeleninou a bylinkami
Ingrediencie:
- 300 g suchej fazule (napríklad biela alebo hnedá)
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zeler
- 1 petržlen
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 konzerva krájaných paradajok
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica sušeného oregana
- 1 lyžica sušenej bazalky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- na ozdobu: čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Fazuľu preosejte, prepláchnite a namočte do studenej vody na 8 až 12 hodín (najlepšie cez noc). Potom vodu zlejte a fazuľu opäť prepláchnite.
- V veľkom hrnci zahrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a petržlen. Restujte približne 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte prelisovaný cesnak, oregano a bazalku. Krátko orestujte, kým sa uvoľní aróma.
- Vložte namočenú fazuľu, paradajky a vývar. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 1 hodinu, kým fazuľa nezmäkne.
- Časť fazule rozmixujte ponorným mixérom, aby polievka získala hustejšiu konzistenciu. Dosolte a okoreňte podľa chuti.
- Podávajte ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Výhody:
Fazuľa je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, železa a horčíka. Vďaka zelenine a bylinkám je polievka plná vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov. Môže zasýtiť a je vhodná aj pre vegánov.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 220 kcal
Recept 3: Hríbová polievka so zemiakmi a tymiánom
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých hríbov (alebo 30 g sušených)
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 100 ml šľahačky (alebo rastlinnej smotany)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- na ozdobu: čerstvý tymián
Postup:
- Hríby dôkladne očistite a nakrájajte na plátky. Pri použití sušených hríbov ich namočte do horúcej vody na 15 minút, potom vodu zlejte a nasekajte hríby.
- Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak nadrobno posekajte.
- V veľkom hrnci na olivovom oleji osmahnite cibuľu s cesnakom, následne pridajte hríby, zemiaky a vývar. Varte, kým nezmäknú.
- Pridajte tymián, dosolte a okoreňte. Na konci varenia môžete pridať šľahačku na zjemnenie.
- Servírujte horúce, ozdobené čerstvým tymiánom.
Výhody:
Hríby sú bohaté na vlákninu a antioxidanty, zatiaľ čo zemiaky poskytujú komplexné sacharidy. Tento recept je dokonalou voľbou pre tých, ktorí hľadajú výživný a zasýtiaci pokrm.
zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak, smažte 2-3 minúty, kým zmäknú.
4) Vložte nakrájané huby a zemiaky. Osmažte asi 5 minút, kým huby nepustia šťavu.
5) Zalejte vývarom, pridajte tymián, soľ a korenie. Nechajte zovrieť, potom znížte teplotu a varte na slabom ohni približne 20 minút, kým zemiaky nezjemnia.
6) Napokon vmiešajte smotanu, krátko povarte a odstavte. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
7) Podávajte ozdobené lístkami čerstvého tymiánu.
Výhody: Huby sú bohaté na vitamíny skupiny B, draslík, selén a vlákninu. Zemiaky dodávajú polievke sýtosť a krémovitú konzistenciu. Tymián má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti a obohacuje polievku o intenzívnu arómu.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 200 kcal
Záver:
Tieto tri jedinečné recepty na nedeľnú polievku bez mäsa dokazujú, že aj bezmäsité pokrmy môžu byť pôsobivé, sýte a plné živín. Či už si zvolíte krémovú tekvicovú polievku s exotickým nádychom kokosového mlieka, tradičnú fazuľovú so zeleninou alebo hubovú s tymiánom, určite si pochutnáte a získate množstvo cenných látok pre svoje zdravie. Nebojte sa vyzkúšať a objavovať nové chute. Vaše nedeľné obedy už nikdy nebudú monotónne!