Ostrokyslá polievka patrí medzi klasické slovenské jedlá, známe svojou osviežujúcou a pikantnou chuťou. Nižšie nájdete recept na tento nenáročný, no veľmi chutný pokrm.
Na potrebné suroviny si pripravíme:
– 200 g kyslej kapusty
– 100 g údenej slaniny
– 1 väčšia cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 zemiak
– 1 mrkva
– 1 polievková lyžica masla
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ a korenie podľa vkusu
– 1 polievková lyžica múky
– 1 polievková lyžica octu
– 2 polievkové lyžice kyslej smotany
Ostrokyslá polievka – energetická hodnota
Postup prípravy:
1. Kyslú kapustu prepláchneme pod tečúcou vodou a nakrájame na tenké prúžky.
2. Slaninu pokrájame na malé kúsky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobno.
3. Olúpeme zemiak a mrkvu a nakrájame ich na malé kocky.
4. V hrnci rozpustíme maslo, do ktorého pridáme slaninu, cibuľu a cesnak a orestujeme ich do zlata.
5. Následne zamiešame kapustu, zemiaky a mrkvu a spolu restujeme približne 5 minút.
6. Pridáme múku a dôkladne premiešame.
7. Zalejeme zeleninovým vývarom a prikrytý hrniec necháme variť zhruba 20 minút na miernom ohni.
8. Polievku ochutíme soľou a korením podľa preferencií.
9. Pred podávaním vmiešame ocot a kyslú smotanu a dôkladne premiešame.
Tento recept by mal vystačiť na 4 porcie ostrokyslej polievky. Každá porcia má približne 200-250 kalórií.