Ak hľadáte recept na slané bezlepkové palacinky, tu je jednoduchý a chutný recept:
Suroviny:
- 150 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej, kukuričnej alebo tapiokovej múky)
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka (alebo rastlinného nápoja)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžice rozpusteného masla (alebo rastlinného oleja)
Palacinky slané bezlepkové
Postup:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva a soľ.
- V druhej miske vyšľahajte vajcia. Pridajte mlieko a rozpustené maslo (alebo olej). Dôkladne premiešajte.
- Zmes s vajcami prelejte do misky s múkou a dobre premiešajte, kým nedosiahnete hladké cesto bez hrudiek.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja alebo masla. Lyžicou odoberajte cesto a nalejte ho na panvicu. Tvar cesta si môžete vybrať podľa vášho gusta – menšie palacinky sa ľahšie obracajú alebo väčšie palacinky opekajte do zlatista na jednej strane a otočte ich a dopečte na druhej strane.
- Hotové palacinky môžete podávať s rôznymi slanými prílohami podľa vlastného výberu, ako napríklad syrom, šunkou, zeleninou alebo bylinkami.
Tento recept je skvelou alternatívou pre tých, ktorí preferujú bezlepkovú stravu. Dúfam, že si pochutnáte!
2)
Ingrediencie:
- 200 g bezlepkovej múky (môžeš použiť zmes bezlepkovej múky, ryžovej alebo kokosovej múky)
- 2 veľké vajcia
- 500 ml mlieka (môžeš použiť aj rastlinné mlieko, napr. mandľové alebo ovsené)
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžica olivového oleja (plus trošku na smaženie)
- Plnka podľa chuti (napr. špenát, ricotta, bryndza, huby, sušené paradajky, atď.)
Postup:
-
Príprava cesta:
- V mise zmiešaj bezlepkovú múku a soľ.
- Pridaj vajcia a postupne prilievaj mlieko, pričom dobre miešaj, aby sa nevytvorili hrudky.
- Přidaj lyžicu olivového oleja a zmes poriadne premiešaj, kým nebude hladká. Cesto nechaj odstáť približne 15-30 minút.
-
Smaženie palaciniek:
- Na panvici rozohrej trošku olivového oleja na strednej teplote.
- Keď je olej horúci, nalej na panvicu požadované množstvo cesta (približne 1/4 šálky) a rozotri ho do tenkej vrstvy.
- Smaž palacinku približne 2-3 minúty, kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky a okraje nebudú zlatohnedé. Potom ju otoč a smaž ďalších 2-3 minúty z druhej strany.
-
Plnenie palaciniek:
- Po upečení všetkých palaciniek si môžeš pripraviť plnku podľa chuti. Napln palacinky špenátom s ricottou, bryndzou s cibuľkou alebo inou obľúbenou zmesou.
- Palacinky môžeš preložiť na polovicu alebo zrolovať.
-
Podávanie:
- Slané palacinky servíruj ihneď po naplnení, môžu byť teplé alebo aj studené. Môžeš ich podávať s jogurtom alebo obľúbenou omáčkou.
Dobrú chuť!
Ďakujem za super recept! Určite vyskúšam, vyzerá to veľmi chutne.
Tento recept je presne to, čo som hľadala. Mám rada palacinky a teším sa, že ich môžem teraz pripraviť bez lepku. Veľmi ďakujem!
Skvelý nápad s týmto receptom! Teraz viem, ako si spraviť slané palacinky bez lepku. Vyskúšam to čoskoro.