Palacinky slané bezlepkové

Ak hľadáte recept na slané bezlepkové palacinky, tu je jednoduchý a chutný recept:

Suroviny:

  • 150 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej, kukuričnej alebo tapiokovej múky)
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka (alebo rastlinného nápoja)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 lyžice rozpusteného masla (alebo rastlinného oleja)

 

Palacinky slané bezlepkové

Postup:

  1. V miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva a soľ.
  2. V druhej miske vyšľahajte vajcia. Pridajte mlieko a rozpustené maslo (alebo olej). Dôkladne premiešajte.
  3. Zmes s vajcami prelejte do misky s múkou a dobre premiešajte, kým nedosiahnete hladké cesto bez hrudiek.
  4. Na panvici rozohrejte trochu oleja alebo masla. Lyžicou odoberajte cesto a nalejte ho na panvicu. Tvar cesta si môžete vybrať podľa vášho gusta – menšie palacinky sa ľahšie obracajú alebo väčšie palacinky opekajte do zlatista na jednej strane a otočte ich a dopečte na druhej strane.
  5. Hotové palacinky môžete podávať s rôznymi slanými prílohami podľa vlastného výberu, ako napríklad syrom, šunkou, zeleninou alebo bylinkami.

Tento recept je skvelou alternatívou pre tých, ktorí preferujú bezlepkovú stravu. Dúfam, že si pochutnáte!

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 200 g bezlepkovej múky (môžeš použiť zmes bezlepkovej múky, ryžovej alebo kokosovej múky)
  • 2 veľké vajcia
  • 500 ml mlieka (môžeš použiť aj rastlinné mlieko, napr. mandľové alebo ovsené)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžica olivového oleja (plus trošku na smaženie)
  • Plnka podľa chuti (napr. špenát, ricotta, bryndza, huby, sušené paradajky, atď.)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V mise zmiešaj bezlepkovú múku a soľ.
    • Pridaj vajcia a postupne prilievaj mlieko, pričom dobre miešaj, aby sa nevytvorili hrudky.
    • Přidaj lyžicu olivového oleja a zmes poriadne premiešaj, kým nebude hladká. Cesto nechaj odstáť približne 15-30 minút.
  2. Smaženie palaciniek:

    • Na panvici rozohrej trošku olivového oleja na strednej teplote.
    • Keď je olej horúci, nalej na panvicu požadované množstvo cesta (približne 1/4 šálky) a rozotri ho do tenkej vrstvy.
    • Smaž palacinku približne 2-3 minúty, kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky a okraje nebudú zlatohnedé. Potom ju otoč a smaž ďalších 2-3 minúty z druhej strany.
  3. Plnenie palaciniek:

    • Po upečení všetkých palaciniek si môžeš pripraviť plnku podľa chuti. Napln palacinky špenátom s ricottou, bryndzou s cibuľkou alebo inou obľúbenou zmesou.
    • Palacinky môžeš preložiť na polovicu alebo zrolovať.
  4. Podávanie:

    • Slané palacinky servíruj ihneď po naplnení, môžu byť teplé alebo aj studené. Môžeš ich podávať s jogurtom alebo obľúbenou omáčkou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Drajna Bibiana píše:

    Ďakujem za super recept! Určite vyskúšam, vyzerá to veľmi chutne.

  2. Zlatica77 píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala. Mám rada palacinky a teším sa, že ich môžem teraz pripraviť bez lepku. Veľmi ďakujem!

  3. Mcarnogursky píše:

    Skvelý nápad s týmto receptom! Teraz viem, ako si spraviť slané palacinky bez lepku. Vyskúšam to čoskoro.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *