Tu je recept na paradajkovú polievku s haluškami:
Suroviny:
- 1 kg paradajok
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 paprika
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 g múky
- 1 vajce
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Paradajková polievka s haluškami recept
Postup:
- Na začiatok si pripravíme halušky. V miske zmiešame múku, vajce a soľ. Postupne pridávame vodu a miešame, kým nezískame hladké cesto.
- Cesto necháme odpočinúť 20 minút. Potom si vezmeme malú hrnčekovú lyžičku cesta a formujeme malé guličky – halušky.
- Paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici opražíme cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky a papriku, všetko nakrájané na drobné kocky.
- Pridáme paradajky a dusíme, až kým sa zelenina zmäkne. Potom zalejeme zeleninovým vývarom a povaríme.
- Polievku rozmixujeme pomocou mixéra na hladkú konzistenciu. V prípade potreby ju môžeme ešte preceďovať cez jemné sitko, aby sa zbavila šupky a kôstok.
- Na rozohriatom oleji opražíme halušky, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať na papieri.
- Halušky pridáme do paradajkovej polievky, dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Polievku necháme povariť ešte pár minút, aby sa halušky dokonale uvarili.
Servírovanie:
Podávajte paradajkovú polievku s haluškami teplú. Môžete ju ozdobiť čerstvou bylinkou, ako napríklad petržlenom či bazalkou. Dobrú chuť!
2)
Ak hľadáte chutný a osviežujúci recept na paradajkovú polievku, ste na správnom mieste! Táto polievka je skvelá na akúkoľvek príležitosť, zvlášť počas chladných dní. Navyše, halušky na vrchu pridávajú jedinečný rozmer a textúru, ktoré si zamilujete.
Ingrediencie na paradajkovú polievku
Na prípravu paradajkovej polievky s haluškami budete potrebovať:
- 500g zrelých paradajok (môžete použiť aj konzervované)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 zeler
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- čerstvá bazalka na ozdobu
- Na halušky: 200g múky, 1 vajce a štipka soli
Postup prípravy
Teraz, keď máte všetky ingrediencie, poďme sa pozrieť na postup:
- Na olivovom oleji osmažte na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler, až kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte nakrájané paradajky a restujte na strednej teplote približne 5 minút.
- Zalejte vývarom, dochuťte soľou a korením a varte 20 minút.
- Medzitým si pripravte halušky zmiešaním múky, vajca a soli, a vytvarujte malé guličky.
- Halušky pridajte do polievky a varte ich ešte 5-7 minút.
- Podávajte horúcu so čerstvou bazalkou na ozdobu.
Tešíme sa, že vyskúšate tento recept a obohatíte svoj jedálniček o lahodnú paradajkovú polievku s haluškami! Prajeme dobrú chuť!