Ingrediencie:
– 1 kg paradajok
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 mrkva
– 1 stonka zeleru
– 1 zelená paprika
– 1 zemiak
– 1 lyžica olivového oleja
– soľ, čierne korenie, mletá sladká paprika, tymián
Polievka z celých paradajok
Postup:
1. Paradajky rozrežte na polovicu a odstráňte ich semienka. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
2. Ošúpte zeler a mrkvu, následne ich nakrájajte na drobné kúsky. Zelenú papriku dôkladne očistite a nakrájajte na pásiky.
3. Na plech si položte papier na pečenie, na ktorý rozložte paradajky, cibuľu a cesnak. Osoľte, okoreňte a posypte tymiánom, potom pokvapkajte olivovým olejom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút.
4. V hrnci na panvici orestujte nakrájaný zeler, mrkvu a zemiak. Pridajte upečené paradajky, cibuľu a cesnak a zalejte vodou.
5. Nechajte variť približne 20 minút, následne rozmixujte na hladkú zmes. Dochutíte soľou, korením a mletou paprikou.
6. Podávajte horúcu polievku so smotanou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!