Aby ste vytvorili paradajkovú polievku z domácich paradajok, vykonajte nasledujúce kroky:
Zloženie:
- 1 kg čerstvých paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 paprika
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa preferencií
- čerstvá petržlenová vňať
Domáca paradajková polievka
Návod:
- Opláchnite paradajky a odstráňte stopky. Môžete ich rozkrájať na štvrtiny alebo ich použiť celé.
- Cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky a papriku očistite a nakrájajte na drobné kusy.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a krátko orestujte cibuľu, cesnak, mrkvu, zemiaky a papriku, až kým nezjemnia.
- Pridajte paradajky a nechajte ich dusiť približne 10 minút, nezabudnite pravidelne premiešať.
- Prilejte do hrnca zeleninový vývar a priveďte k varu. Potom stíšte teplotu a varte 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Polievku dôkladne rozmixujte pomocou mixéra pre získanie hladkej konzistencie.
- Podávajte paradajkovú polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Dúfam, že si na tejto výbornej paradajkovej polievke pochutnáte!
2) Paradajková polievka z domácich paradajok
Paradajková polievka je obľúbené jedlo mnohými z nás. Je to skvelý spôsob, ako využiť čerstvé paradajky. V tomto recepte si ukážeme, akým spôsobom pripraviť chutnú a voňavú polievku, ktorá zahreje a poteší vaše chuťové poháriky.
Zloženie
Na výrobu paradajkovej polievky budete potrebovať:
- 1 kg čerstvých paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 šálky zeleninového vývaru
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Čerstvá bazalka na ozdobenie
Návod na prípravu
1. Rúru predohrejte na 200 °C. Čerstvé paradajky umyte, rozrežte na polovice a naaranžujte na plech. Posypte soľou a pečte ich asi 20 minút.
2. Medzičasom na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezjemní a nezíska zlatistú farbu.
3. Pečené paradajky vložte do mixéra spolu so zmiešanou cibuľou a cesnakom. Prilejte zeleninový vývar a mixujte do hladkej konzistencie.
4. Zmes prelejte do hrnca a ohrejte. Dochutite soľou a korením. Na záver ozdobte čerstvou bazalkou.
Takto pripravená paradajková polievka je nielen chutná, ale aj plná živín. Užite si jedlo s rodinou a priateľmi!