Recept 1: Základná rajčinová polievka
Ingrediencie:
- 1 plechovka lúpaných rajčin (400 g)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 500 ml zeleninového vývaru
- Soľ, čierne korenie, čerstvá bazalka
Postup:
- Na olivovom oleji zohrejte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte do zlatista.
- Pridajte lúpané rajčiny aj s šťavou a varte 5 minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom a variť na miernom ohni 15 minút.
- Polievku rozmixujte dohladka, dochuťte soľou a korením. Podávajte s čerstvou bazalkou.
Recept 2: Rajčinová polievka s červenou šošovicou
Ingrediencie:
- 1 plechovka lúpaných rajčin
- 100 g červenej šošovice
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžička mletej rasce
- Soľ a korenie
Postup:
- Na oleji orestujte na kocky nakrájané cibuľu, cesnak a mrkvu.
- Pridajte červenú šošovicu a korenie. Restujte 2 – 3 minúty.
- Zalejte lúpanými rajčinami a vývarom. Varte asi 20 minút, kým je šošovica mäkká.
- Rozmixujte dohladka a podávajte s čerstvými bylinkami.
Recept 3: Rajčinová polievka s pestom
Ingrediencie:
- 1 plechovka lúpaných rajčin
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 4 lyžice bazalkového pesta
- Soľ a čierne korenie
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
- Na panvici orestujte cibuľu a cesnak do zlatista.
- Pridajte lúpané rajčiny, varte 5 minút a zalejte vývarom.
- Varte 15 minút, dochuťte soľou a korením.
- Rozmixujte, dolejtes pestom a zamiešajte. Podávajte s bazalkou.
Recept 4: Rajčinová polievka s kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 1 plechovka lúpaných rajčin
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička kari korenia
- 500 ml zeleninového vývaru
- Soľ a korenie
Postup:
- Na oleji orestujte cibuľu, cesnak a kari korenie.
- Pridajte rajčiny a varte 5 minút.
- Zalejte vývarom a mírne varte 10 minút.
- Pridajte kokosové mlieko, rozmixujte a dochuťte.
Recept 5: Rajčinová polievka s klobásou
Ingrediencie:
- 1 plechovka lúpaných rajčin
- 2 kusy klobásy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml vývaru
- 1 lyžička údenej papriky
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na panvici orestujte na kocky nakrájanú klobásu, cibuľu a cesnak.
- Pridajte rajčiny a údenú papriku a varte 5 minút.
- Zalejte vývarom a varte asi 20 minút.
- Rozmixujte dohladka a podávajte teplé.
Recept 6: Rajčinová polievka so syrom a krutónmi
Ingrediencie:
- 1 plechovka lúpaných rajčin
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 g nastrúhaného syra (napríklad parmezánu)
- Chlieb na krutóny
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na panvici orestujte cibuľu a cesnak do zlatista.
- Pridajte rajčiny a varte 5 minút.
- Zalejte vývarom a varte 15 minút.
- Rozmixujte a podávajte so syrom a krutónmi.
Recept 7: Rajčinová polievka so zeleninou
Ingrediencie:
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 zemiak
- 500 ml zeleninového vývaru
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na panvici opražte cibuľu, mrkvu a zemiak nakrájané na kocky.
- Pridajte paradajky a varte 5 minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom a varte, kým nie sú zeleniny jemné.
- Rozmixujte a dochuťte.
Recept 8: Paradajková polievka s quinoou
Ingrediencie:
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 100 g quinoi
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžička talianskych byliniek
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Na oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte paradajky, quinou a bylinky. Varte 5 minút.
- Zalejte vývarom a varte 20 minút.
- Rozmixujte dohladka a servírujte.
Záver
Paradajková polievka vyrobená z lúpaných paradajok je skutočne variabilným pokrmom, ktorý si môžete prispôsobiť podľa svojej chuti a dostupných surovín. Každý z týchto receptov ponúka jedinečné obmeny, ktoré môžu zaujať a potešiť. Nezabúdajte, že dôležitou súčasťou každého dobrého jedla je aj dávka lásky a pozornosti, ktorú do prípravy vkladáte. Buďte vynaliezaví a nebojte sa skúšať nové veci! Dobrú chuť!
Potrebujeme:
– 1 kg čerstvých paradajok
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– olej
– soľ, čierne korenie
– petržlenová vňať
Paradajková polievka z lúpaných paradajok
Postup:
1. Paradajky umyte a nakrájajte na kocky.
2. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom nasekanú cibuľu a cesnak.
3. Pridajte nakrájané paradajky a dusíme ich domäkka.
4. Zalejeme vriacou vodou a varíme približne 15 minút.
5. Oslaďte soľou, čiernym korením a petržlenovou vňaťou podľa chuti.
6. Polievku môžeme obohatiť trochou cukru, ak je paradajková kyslá.
7. Nakoniec ju rozmixujeme a servírujeme. Dobrú chuť!