Pečená bravčová krkovička na víne

 

Recept na pečenú bravčovú krkovičku v červenom víne:

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového pleca
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 200 ml červeného vína
  • 400 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
  • olej na restovanie

 

Pečená bravčová krkovička v červenom víne

Postup:

  1. Bravčové plece umyte a osušte papierovým uterákom. Ostrým nožom vykonajte niekoľko zárezov na oboch stranách.
  2. Ošúpte cibuľu a mrkvu a nakrájajte ich na hrubšie kolieska. Cesnak ošúpte a pretlačte.
  3. Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Restujte ich dozlatista.
  4. Pridajte pretlačený cesnak a krátko opekajte.
  5. Do panvice vložte bravčové plece a opekajte ho z oboch strán, kým nezíska peknú zlatohnedú farbu.
  6. Pridajte červené víno a nechajte ho trošku povariť. Týmto spôsobom sa odstráni alkohol a víno sa stane dôležitou súčasťou omáčky.
  7. Postupne pridávajte hovädzí vývar a zakryte panvicu pokrievkou.
  8. Krkovičku môžete zapiecť buď v rúre pri teplote 180 °C, alebo v pomalom hrnci na nízkej teplote. V prípade rúry pečte 2 až 3 hodiny, v pomalom hrnci 6 až 8 hodín, kým mäso nebude jemné a šťavnaté.
  9. Akonáhle je mäso hotové, vyberte ho z hrnca a nechajte odpočívať. Súčasne preceďte výpek a oddeľte do iného hrnca.
  10. Do výpeku pridajte múku a varte, kým omáčka nebude zahustená a krémová.
  11. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  12. Krkovičku nakrájajte na plátky a servírujte s omáčkou.

Dobrú chuť!

 

Pečená bravčová krkovička na víne - 2

Karfiólovo zemiaková polievka

Karfiólovo zemiaková polievka

Čítať viac »

2) Pečená bravčová krkovička na víne

Súčásti:

  • 1 kg bravčového pleca
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml červeného vína (napr. Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
  • 3-4 lyžice olivového oleja
  • 2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu (alebo 1 lyžička sušeného)
  • 2-3 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 lyžička sušeného)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 zemiaky (voliteľné, ako príloha)
  • 1 červená paprika (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčovú krkovičku umyjeme a osušíme papierovým uterákom. Potom ju dochutíme soľou a čiernym korením z oboch strán.
  2. Marinovanie:

    • Na jemno nakrájajte cibuľu a cesnak. V miske zmiešajte červené víno, olivový olej, nakrájanú cibuľu, cesnak, rozmarín a tymián. Pridajte mäso a dôkladne ho obalíte marinádou. Nechajte marinovať minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.
  3. Pečenie:

    • Rúru predhrejte na 180 °C. Krkovičku vyberte z marinády a vložte do pekáča. Zvyšnú marinádu si odložte.
    • Ak používate zemiaky a papriku, očistite ich a nakrájajte na kocky. Pridajte ich k mäsu v pekáči.
  4. Zalievame a pečieme:

    • Na krkovičku nalejte zvyšnú marinádu. Zakryte pekáč alobalom a pečte približne 1,5 hodiny. Po tomto čase odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 30 minút, aby ste dosiahli zlatistú a chrumkavú kôrku.
  5. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočívať, potom ho nakrájajte na plátky. Servírujte s upečenými zemiakmi a zeleninou. Môžete pridať aj čerstvý chlieb alebo pyré zo sladkých zemiakov.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Bublinka píše:

    Toto je skvelý recept na pečenú krkovičku! Milujem, keď sa všetko spojí s červeným vínom. Určite to vyskúšam na rodinnej oslave. Mňam, už teraz sa teším na tú vôňu v kuchyni!

  2. Kocúr123 píše:

    Wow, to vyzerá fantasticky! Neviem sa dočkať, kedy toto jedlo pripravím. Pečená krkovička s omáčkou z vína je moja obľúbená kombinácia. Dúfam, že mi bude chutiť rovnako dobre ako vyzerá!

  3. ČarovnáSnehuliak píše:

    Jéj, aké skvelé jedlo! Krkovička na víne znie tak lahodne. Rada varím pre rodinu a toto určite pridám do svojho zoznamu obľúbených receptov. Myslím, že si pochutnáme ako nikdy predtým!

  4. Srdiečko77 píše:

    Tento recept je úžasný! Milujem kombináciu mäsa a vína, takže určite ho pripravím tento víkend. Hlavne ten spôsob pečenia je skvelý. Teším sa na chuť a voňavé jedlo s rodinou!

  5. VeselýRybár píše:

    To vyzerá naozaj chutne! Určite to skúsim pripraviť. Kombinácia cesnaku a červeného vína ma úplne nadchla! Už sa teším na spoločné večere s priateľmi pri tomto úžasnom jedle.

  6. HravýPanda píše:

    Tento recept mi spravil deň! Milujem pečené mäso a táto krkovička vyzerá fenomenálne. Rád varím pre priateľov a rodinu, takže toto bude hit každého večera. Ďakujem za inšpiráciu!

  7. Zlatíčko77 píše:

    „Pečená bravčová krkovička“ – znie to ako jedlo snov! Určite si to zapíšem a vyskúšam čoskoro doma. Nielenže to bude chutné, ale aj zdravé – mňam! Teším sa na výsledok!

  8. _Muffin_09_ píše:

    „Dobrú chuť“ je presne to, čo potrebujeme po príprave takéhoto úžasného pokrmu! Krkovička so zeleninou znie lákavo a ja už mám hlad len pri pohľade na fotky. Vďaka za podelenie sa o tento skvelý recept!

  9. _Slniečko12_ píše:

    „Bravčová krkovička“? Hm… To bude bomba! Chcem ju pripraviť cez víkend na rodinné stretnutie. Skombinovať s vínom je geniálny nápad – určite všetkých ohromím touto delikatesou.

  10. _Kvetinka1_ píše:

    „Pečená bravčová krkovička“ znie fantasticky a ja som veľmi zvedavá, ako bude chutiť s tou omáčkou z vína! Toto si musím rozhodne zapísať do svojho zoznamu obľúbených receptov.