Recept na pečenú bravčovú krkovičku v červenom víne:
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového pleca
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 200 ml červeného vína
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- olej na restovanie
Pečená bravčová krkovička v červenom víne
Postup:
- Bravčové plece umyte a osušte papierovým uterákom. Ostrým nožom vykonajte niekoľko zárezov na oboch stranách.
- Ošúpte cibuľu a mrkvu a nakrájajte ich na hrubšie kolieska. Cesnak ošúpte a pretlačte.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Restujte ich dozlatista.
- Pridajte pretlačený cesnak a krátko opekajte.
- Do panvice vložte bravčové plece a opekajte ho z oboch strán, kým nezíska peknú zlatohnedú farbu.
- Pridajte červené víno a nechajte ho trošku povariť. Týmto spôsobom sa odstráni alkohol a víno sa stane dôležitou súčasťou omáčky.
- Postupne pridávajte hovädzí vývar a zakryte panvicu pokrievkou.
- Krkovičku môžete zapiecť buď v rúre pri teplote 180 °C, alebo v pomalom hrnci na nízkej teplote. V prípade rúry pečte 2 až 3 hodiny, v pomalom hrnci 6 až 8 hodín, kým mäso nebude jemné a šťavnaté.
- Akonáhle je mäso hotové, vyberte ho z hrnca a nechajte odpočívať. Súčasne preceďte výpek a oddeľte do iného hrnca.
- Do výpeku pridajte múku a varte, kým omáčka nebude zahustená a krémová.
- Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a servírujte s omáčkou.
Dobrú chuť!
2) Pečená bravčová krkovička na víne
Súčásti:
- 1 kg bravčového pleca
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml červeného vína (napr. Merlot alebo Cabernet Sauvignon)
- 3-4 lyžice olivového oleja
- 2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu (alebo 1 lyžička sušeného)
- 2-3 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 lyžička sušeného)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 zemiaky (voliteľné, ako príloha)
- 1 červená paprika (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú krkovičku umyjeme a osušíme papierovým uterákom. Potom ju dochutíme soľou a čiernym korením z oboch strán.
-
Marinovanie:
- Na jemno nakrájajte cibuľu a cesnak. V miske zmiešajte červené víno, olivový olej, nakrájanú cibuľu, cesnak, rozmarín a tymián. Pridajte mäso a dôkladne ho obalíte marinádou. Nechajte marinovať minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.
-
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Krkovičku vyberte z marinády a vložte do pekáča. Zvyšnú marinádu si odložte.
- Ak používate zemiaky a papriku, očistite ich a nakrájajte na kocky. Pridajte ich k mäsu v pekáči.
-
Zalievame a pečieme:
- Na krkovičku nalejte zvyšnú marinádu. Zakryte pekáč alobalom a pečte približne 1,5 hodiny. Po tomto čase odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 30 minút, aby ste dosiahli zlatistú a chrumkavú kôrku.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočívať, potom ho nakrájajte na plátky. Servírujte s upečenými zemiakmi a zeleninou. Môžete pridať aj čerstvý chlieb alebo pyré zo sladkých zemiakov.
Dobrú chuť!